Jednoduchý PDF prehliadač – Sumatra PDF

Július Pastierik  /  26. 02. 2008, 00:00

Hľadáte naozaj jednoduchý prehliadač PDF dokumentov, ktorý môžete vypáliť aj na CD médium, ale v prípade potreby ho používať aj ako štandardný prehliadač? Potom sa pozrite na zaujímavý program Sumatra PDF.

 

Minule sme si predstavili program Cool PDF Reader, ktorý sa neinštaloval a ktorý sme mohli používať aj z CD/DVD média alebo ako portable verziu. Žiaľ, tento prehliadač mal problémy s niektorými PDF súbormi – pri ich otváraní vyhlásil chybu.

Ponuka, aby sa Sumatra PDF stal východzím prehliadačom

Pretože tento stav mnohých nemohol uspokojiť, hľadal som prehliadač, ktorý by takýto nedostatok nemal (teda aspoň s tými PDF dokumentami, ktoré mám k dispozícii – ako je napríklad zobrazený súbor o Banskej Štiavnici). Preto ma potešilo, že som našiel poľský Open Source program Sumatra PDF. Tento program si nastavuje posledne otvorené súbory do pracovného súboru „sumatrapdfprefs.txt“, takže v prípade použitia ako „portable verzie“ máme k dispozícii aj otvorených súborov.

Klasické prezeranie PDF súboru

Program však môžeme vypáliť aj na CD/DVD médium. V tomto prípade sa jednoducho zoznam neuloží – program dokonca nevypíše žiadne chybové hlásenie. Na druhej strane, program umožňuje aj nastavenie, že ho chceme používať ako štandardný prehliadač PDF dokumentov.

Dvojstranové prezeranie PDF súboru

Pozrime sa na to, aké možnosti nám program ponúka v oblasti zobrazenia vlastných súborov. Vlastné zobrazenie môžeme nastaviť do štyroch režimov – samostatné stránky („Single page“), dve stránky vedľa seba („Facing“), kontinuálne zobrazovanie (rolovanie je umožnené pomocou kolieska myši) stránok („Continuos“) a kontinuálne zobrazovanie dvoch stránok vedľa seba („Continuos facong“).

Plynulé dvojstranové prezeranie

Ďalej si stránky môžeme otáčať o 90 stupňov v smere alebo proti smeru hodinových ručičiek, pričom na rozdiel od programu Cool PDF Reader program otočí ďalej už aj otočenú stránku, takže si môžeme zobrazovať dokument hoci aj „hore nohami“.

K dispozícii máme ja množstvo prednastavených zmenšení a zväčšení (od 8.33% až po 6400%), pričom sú k dispozícii aj tri základné nastavenia – zobrazenie celej stránky („Fit Page“), aktuálna veľkosť („Actual Size“) a zobrazenie podľa aktuálnej šírky („Fit Width“). Ďalej máme k dispozícii aj tlačidlá pre kontinuálne zväčšovanie a zmenšovanie zobrazovania.

Otočenie dokumentu

Program umožňuje aj tlač súboru, pričom máme naraz zobrazené všetky tlačiarne, ktoré máme v systéme k dispozícii a môžeme si vybrať tlač celého dokumentu, aktuálnej strany alebo vybraných strán.

Hoci program nepozná voľbu „Slide Show“ a umožňuje maximálne ukryť pracovnú lištu („Toolbar“), dokáže otvoriť naraz viacero súborov, aj keď pri každom otvorení sa automaticky znovu spustí. Takže ak hľadáte naozaj jednoduchý program na prezeranie PDF dokumentov, ktorý nie je prepchatý zbytočnými funkciami, je jazykovo lokalizovaný aj do slovenčiny (pozn. zosnímané obrazovky sú zo staršej verzie), ktorý je rýchly, ktorý je vhodný aj pre absolútnych začiatočníkov… potom nezabudnite odcestovať na „Sumatru“ a pozrieť sa na program „Sumatra PDF“.

Internet: blog.kowalczyk.info/software/sumatrapdf/

Tlač súboru

Neprehliadnite: