Hra ako vzdelávací prostriedok?

Tomáš Kozoň  /  19. 02. 2008, 11:03

Spoločnosť IBM vydala bezplatnú online hru, ktorá má slúžiť ako vzdelávací prostriedok pre študentov a má posilniť ich cit pre životné prostredie.

 

Hra, ktorú IBM prezentuje v práve prebiehajúcom Týždni inžinierov vo Washingtone, má názov „Power Up“. Jej dej je zasadený na planétu Helios, ktorej hrozí vypuknutie ekologickej katastrofy a zničenie celej planéty. Samozrejme, úlohou hráča je zachrániť Helios. Celé to musí spraviť v troch misiách, ktoré môže dokončiť buď s pomocou kamarátov, alebo sám.

 

„Virtuálne svety ešte stále ostávajú nevyužitými oblasťami pre vzdelávanie študentov“, vyjadril sa Stanley Litow, ktorý zastáva jednu z vedúcich pozícií v IBM. „Power Up“ predstavuje ďalší krok dopredu, smerom k plnohodnotnému využitiu online hier pre výchovné účely. Ako doplnok k hre by mali byť vyučovacie hodiny v školách, kde by diskutovali o energetických zásobách našej planéty a o možnostiach, ako zlepšiť ich využívanie.

 

Špeciálne na americkom trhu má ale IBM s touto hrou aj iné ciele. Hráči Power Upu majú byť prostredníctvom deja hry nasmerovaní k tomu, aby si v budúcnosti vybudovali vedeckú, alebo technickú kariéru. Ako príklad pre takúto kariéru v hru slúžia nehrateľné postavy, ktoré počas celej hry hráčovi pomáhajú plniť rozličné úlohy. Dôvod pre takéto konanie IBM je štúdia, podľa ktorej v USA stúpne do roku 2014 počet voľných pracovných miest v energetike, vede a inžinierstve až o 22 percent. Momentálne sa primálo mladých ľudí zaujíma o takúto kariéru aby sa tieto pracovné miesta dokázali dostatočne obsadiť. Ich nezáujem spočíva hlavne kvôli vyšším odborným nárokom v týchto povolaniach a väčšinou aj kvôli nižšiemu finančnému ohodnoteniu. IBM dúfa práve v to, že záujem, ktorý v nich vyvolá hra, prevýši negatívne aspekty týchto zamestnaní a presvedčí ich, aby sa im v budúcnosti venovali.

 

Hra je dostupná pre všetkých záujemcov na stiahnutie na vlastnej webovej stránke powerupthegame.org.

 

Zdroj: zdnet.de

Neprehliadnite: