Zarobte si za to, čo inak robíte zadarmo!

Ivan Čapkovič  /  27. 02. 2008, 00:00

Na čo používate počítač a internet Vy? Píšete si s priateľmi, hráte online hry, sťahujete hudbu? Asi by Vás nikdy nenapadlo, že by Vám mohol niekto za to platiť! Na internete je však možné všetko. Predstavím Vám internetové spoločnosti, s ktorými sa zabavíte a ešte si aj niečo zarobíte. Pozor nečakajte však žiadne milióny, je lepšie to brať ako hru.

Zdá sa Vám to šialené? Robiť bežné veci na internete a dostávať za to peniaze či darčeky? Internet je celý šialený a jeho možnosti sú nekonečné. Naozaj existuje množstvo spoločností, ktoré sú ochotné platiť za bežné veci. Oni na tom aj tak získajú najviac.

Pokúsim sa Vám predstaviť niektoré, podľa môjho názoru najkurióznejšie formy zárobku na internete. Ku každej forme uvediem aj konkrétnu spoločnosť, aby ste si to poprípade mohli vyskúšať, ak Vás to zaujme.

Ako som už písal, neberte to ako zázračný zárobok a nečakajte z toho žiadne milióny. Berte to skôr ako hru. Potešte sa každému zarobenému doláru, či vyhranému darčeku.

 

Peniaze a darčeky za hranie hier!

„Hrajte pekné online hry, zabávajte sa a my Vám za to dáme peniaze alebo darčeky!“ Asi sa Vám to nezdá normálne a čakáte v čom bude háčik. Možno Vás prekvapím, ale naozaj o nič nejde. Vy si budete zadarmo hrať rôzne hry, za ktoré budete odmeňovaní. Naozaj nebudete musieť nič platiť, proste len sa budete hrať a zabávať sa.

Najväčšou spoločnosťou, ktorá v podstate tento biznis rozbehla je francúzska spoločnosť Prizee.com. Tvorcovia Prizee prišli na spôsob, ako môžu platiť bežným ľudom za obyčajné hranie hier. Dokonca na ich stránkach nenájdete žiadne vtieravé reklamy! Celý ich zisk je založený na kupovaní tzv. MaxPack-ov. Každý deň máte možnosť hrať každú z hier bezplatne iba raz. Ak si však zakúpite MaxPack, môžete ju hrať viac krát. Môžete teda získať viac bodov. Tým sa dostávam k celému princípu Prizee. Po vytvorení bezplatného účtu môžete hrať až 12 originálnych Prizee hier, pričom každú hru môžete denne hrať iba raz. V hrách zbierate body, ktoré sa volajú Bubz-y. Tieto Bubz-y si potom môžete nechať zameniť za peňažný šek, alebo nejaký z množstva darčekov. Prizee ponúka desiatky darčekov od športových potrieb, cez prívesky, až po hodnotnú elektroniku (Podrobný prehľad všetkých darčekov). Nemusíte sa báť, že ide o podvod. Prizee funguje už osem rokov a má viac ako 20 miliónov užívateľov. Ponúka taktiež množstvo skrytých úloh a pravidelných súťaží.

Na záver trochu sklamania! Až tak ľahké získať darček, či dokonca šek popravde nie je. Najskôr naň musíte dlho šetriť a aj keď už máte požadovaný počet Bubz-ov ešte nie je vyhrané. Musíte ísť na Váš darček do rady (Queue), kde sa čaká niekedy aj rok, alebo do aukcie (Auction), kde však darčeky stoja niekoľkonásobne viac. Ak si myslíte, že máte šťastie môžete využiť Show Window, tu ponúkajú každý deň istý počet kusov od každého darčeku a je iba na šťastí, či ho vyhráte práve Vy.

Po vzniku a veľkom úspechu Prizee vzniklo mnoho podobných spoločností, ponúkajúcich darčeky za hranie hier. Väčšina je však vo francúzštine a aj darčeky mimo Francúzka neposielajú.

 

Vytvorte si galériu obrázkov!

Máte zaujímavé fotky? Chcete ich ukázať svetu? Tak prečo si tým nezarobiť! Na internete je mnoho spoločností, platiacich nemalé peniaze za to, že si dáte na ich stránky svoje fotky či obrázky. Jeden príklad za všetkých – spoločnosť Shareapic.net, ktorá ponúka bezplatné vytvorenie Vášho vlastného albumu fotiek. Za to, že si niekto tieto vaše albumy bude pozerať, Vám Shareapic zaplatí. Za každých 1000 prezretí jedného Vášho obrázku Vám dá až 0,22$ (amerického dolára). Má už vyše 100 000 užívateľov, pekný a prehľadný dizajn a vypláca na elektronickú peňaženku PayPal.

Spomeniem aj jej jedného konkurenta. Ide o spoločnosť Sharedimages.org. Na prvý pohľad je vidieť rozdiel v dizajne, ale ako sa vraví – „je jedno ako vyzerá, hlavne že platí“. Ponúka niečo cez jeden dolár za 1000 prezretí, ale platia iba za niektoré krajiny a rôzne za ľudí, ktorí Váš obrázok už videli. Pre podrobnejšie informácie si treba prečítať ich platobné pravidlá. Určitou zaujímavosťou je, že povoľujú erotické obrázky/fotky!

 

Zdieľajte súbory s priateľmi!

Máte doma veľké množstvo súborov, s ktorými by ste sa chceli podeliť s ostatnými? Na internete sa dá zarobiť už aj na tomto! Stránky Netload.in, ktoré sú mimochodom aj v slovenčine, ponúkajú peniaze za nahrávanie (upload) súborov. Za každý Váš súbor, ktorý si niekto stiahne, dostanete 1 bod. Za 20 000 bodov si môžete nechať domov poslať 100$ (amerických dolárov). Vyplácajú šekom a na elektronické peňaženky E-Gold a PayPal. Veľkosť jedného súboru musí byť však väčšia ako 100MB a nemali by ste nahrávať žiadne nelegálne dáta. (filmy, seriály, hudbu, programy a atď.) To by sa jednalo o tzv. warez a to nepovoľujú. Popravde, 99% všetkých dát sú práve nelegálne filmy, hry a podobne!

 

Staňte sa režisérom a natáčajte vlastné filmy!

Láka Vás svet Hollywoodu? Máte chuť natáčať filmy? Nemusíte to robiť zadarmo! Určite poznáte portály, kde môžete prezentovať svoje videá, ako napríklad Youtube.com či slovenské čeknito.sk a natočto.sk. Stránka MetaCafe.com však ponúkla niečo nové! Začala svojim producentom za videá platiť. Jednoducho si na MetaCafe nahráte svoje video, ľudia ho môžu sledovať a Vy za to budete dostávať peniaze. Video však musí byť vaše! Nemôže to byť nič, na čo sa viažu autorské práva. Za každých 20 000 prezretí získate 100$ (amerických dolárov), teda za každé jedno prezretie Vášho videa získate pol amerického centu (Viac informácii o výplatách a možnostiach zárobku) Len tak pre inšpiráciu, ich najlepší člen, Kipkay zarobil na videách už vyše 92 tisíc dolárov. To je v prepočte viac ako 2 milióny korún!

 

Píšte príspevky na rôznych fórach!

Ste člen nejakého fóra? Baví Vás písať o rozličných hlúpostiach? Skúste písať príspevky na fóra, ktoré Vám za to budú platiť! Bezplatne sa zaregistrujte na stránkach Forumwave.com. Po prihlásení nájdete všetky fóra, ktoré sú ochotne platiť za Vaše príspevky. Za jeden príspevok dostanete v priemere 5 amerických centov. Fóra sú takmer vždy anglické a aj od Vás vyžadujú príspevky v angličtine. Peniaze si môžete nechať poslať domov, keď nazbierate minimálne 7 dolárov.

Toto boli iba niektoré zaujímavé formy zárobku, existuje ich však mnoho. Ak poznáte nejaký, o ktorom som nepísal a myslíte si, že by o ňom ľudia mali vedieť, napíšte mi – rád ho zverejním.

 

Keďže už dopredu očakávam početnú záplavu e-mailov, v ktorých mi budete písať, ako sa na tom nedá zarobiť – píšem rovno: Neodchádzajte kvôli tomuto zárobku z práce, berte to iba ako zábavku. Týmto článkom Vás nechcem presvedčiť, aby ste sa automaticky všade zaregistrovali! Chcem Vás iba informovať o ďalších možnostiach internetu.

Neprehliadnite: