Miniatúrna DVD mechanika pre mobilné telefóny

Tomáš Kozoň  /  17. 02. 2008, 12:58

Americká vývojová spoločnosť Vmedia predstavila miniatúrnu DVD mechaniku pre mobilné telefóny. Pomocou nej je možné prehrávať si filmy priamo na obrazovke vášho telefónu, alebo si ho jednoducho môžete prepojiť cez kábel s televízorom.

 

DVD disky pre telefóny majú neuveriteľný priemer iba 36 milimetrov a zmestí sa na ne až 1 GB dát, čo podľa výrobcu zodpovedá až dvom a pol hodinám filmu v DVD kvalite! Optická čítačka používa modrý laser, rovnaký, aký sa používa pri HD čítačkách. Filmy povoľujú kódovanie v H.264 a AAC formáte. Výrobcovia už na rok 2009 oznámili zdvojnásobenie kapacity DVD disku pomocou technológie Dual-Layer, novšia verzia disku by mala mať dokonca len 9,5 milimetrový priemer!

 

Prvý telefón, ktorý bude mať túto technologickú novinku, bude od indického výrobcu Spice. DVD mechanika sa bude nachádzať na zadnej strane telefónu. V predaji sa prvý Spice mobil s DVD rom mechanikou ocitne pravdepodobne až v júni, zatiaľ však iba na indickom trhu.

 

 

 

Filmy budú distribuované a predávané cez mobilných operátorov. Podľa Spice bude zo začiatku k dispozícii viac ako 40 Bolywood filmov. So štúdiami prebiehajú rokovania, podľa ktorých by na mini DVD diskoch mohlo byť v predaji viac ako 1000 filmových titulov. Jeden film by mal v prepočte stáť okolo 100 Sk. Ohľadom distribúcie DVD mechaniky, prípadne DVD filmov na európsky trh sa výrobca ešte nevyjadril.

 

Ďalšie možnosti využitia najmenšieho blu-ray DVD disku sveta vidí Vmedia v použití mechaniky v hudobných prehrávačoch a iných prenosných zariadeniach. Najväčšou výhodou je prekvapujúco vysoká kvalita záznamu, ktorá vám zaručuje, že pri prepojení prístroja s televízorom alebo iným zariadením nerozoznáte rozdiel v obraze od bežného DVD disku. Takto sa z vášho telefónu alebo iného prístroja môže stať veľmi praktický prenosný prehrávač, ktorý sa zmestí do vrecka a umožní vám sledovanie filmov kedykoľvek a kdekoľvek. 

 

Zdroj: vmedia.net

Neprehliadnite: