Yahoo verzus Yahoo, kto vyhrá?

Tomáš Kozoň  /  17. 02. 2008, 11:38

S internetovým gigantom Yahoo to ide stále viac a viac dole vodou. Došlo to až do takej miery, že vlastní akcionári Yahoo zažalovali Yahoo! Kto sa stane v tomto kurióznom súboji víťazom?

 

Vyzerá to tak, že jediná možnosť ako sa Microsoftu môže podariť prebrať Yahoo, je hrubou silou, keďže niekoľkonásobné rokovania s predstavenstvom Yahoo boli neúspešné. Zostáva mu teda iba presvedčiť akcionárov Yahoo a odkúpiť od nich väčšinový podiel akcií. Pravdepodobne to ale nebude veľký problém, lebo aj niektorí akcionári sú s konaním Yahoo veľmi nespokojní. Wayne County Employees' Retirement System of Michigan (WCERS) ktorý vlastní asi 13600 akcií Yahoo, podal žalobu na michiganský súd. Je toho názoru, že Yahoo by mal prijať ponuku Microsoftu vo výške 44,6 miliárd dolárov. Touto obžalobou sa snažia prinútiť Yahoo, aby ponuku akceptoval.

 

Je dosť možné, že sa týmto krokom niečo dosiahne, pretože nie sú jedinou spoločnosťou, ktorá proti nim podala žalobu. Začiatkom februára na súde podali sťažnosť advokátske kancelárie Byrne & Nixon z Los Angeles a Barrett, Johnston & Parsley z Nashville, nakoľko Yahoo už minulý rok nereagovalo na jednu z ponúk Microsoftu na odkúpenie. Argumentujú tým, že jediný dôvod prečo predstavenstvo Yahoo stále odmieta tieto ponuky je, že si chcú zachovať svoj vlastný šesťciferný plat. Hovorcovia Yahoo sa ešte k žiadnej zo žalôb nevyjadrili.

 

Zlé správy pre Yahoo sa však stále nekončia. Potom čo tento týždeň prepustil viac ako 1000 zamestnancov, stiahol späť aj Google svoju ponuku o pomoc s reklamným systémom Yahoo. Túto pomocnú ruku podal Google Yahoo vtedy, keď to vyzeralo, že fúzia Yahoo a Microsoftu je naozaj reálna. Teraz už má asi pocit, že táto hrozba je zažehnaná. To je ďalší krutý úder pre Yahoo. Istú dobu mal možnosť aspoň minimálne držať Google v šachu, ale to už je minulosťou.

 

Obdobie, keď mohol Yahoo z tejto situácie vyťažiť maximum pre seba pravdepodobne už skončilo, ale čo teda bude ďalej s jedným z prvých internetových vyhľadávačov? Alternatív je viacero. Neoficiálne zdroje tvrdia, že Yahoo už rokuje o ďalšej ponuke od News Corporation, ktorá by prekazila plány Microsoftu. Vyzerá to zaujímavo, môžeme len čakať, s čím nás Yahoo prekvapí nabudúce.

 

 

Zdroj: zdnet.de

Neprehliadnite: