Vytvorte si vlastný blog

Ivan Čapkovič  /  25. 02. 2008, 00:00

Celý svet bloguje! Blogujte aj Vy! Blog je fenoménom súčasného internetu. Ako si ho však vytvoriť a upraviť k vlastnej spokojnosti ? V tomto článku Vám predstavím, ako si vytvoriť svoj vlastný a jedinečný blog v priebehu pár minút.

Máte chuť písať a máte o čom písať ? Tak v tom prípade potrebujete Váš vlastný blog. Blog je webová stránka, na ktorej môže autor písať vlastné príspevky či články. Písať môže o čomkoľvek. O autách, zvieratách, internete, o tom čo cez deň zažil... Blog je čosi ako internetový zápisník. Výhodou je, že môžu Vaši čitatelia vstúpiť do článku pomocou diskusie. Môžu reagovať na danú tému, niečo sa opýtať. Tým sa stáva každý článok zaujímavejším pre nových čitateľov.

 

Ako na vlastný blog ?

Vytvoriť si v súčasnej dobe blog nieje žiaden problém. Ak nepotrebujete vlastnú doménu (teda www.VášNázov.sk) a chceli by ste mať svoj blog čo najrýchlejšie, sú pre Vás najvhodnejšie portály, ktoré ponúkajú možnosť bezplatného vytvorenia blogu. Na internete ich je veľa, spomeniem však (podľa môjho názoru) tie najvýznamnejšie:

-         Ak chcete blog od veľkej spoločnosti a chcete mať istotu, že stále pôjde, využite službu Blogger od spoločnosti Google. Ponúka bezplatné vytvorenie blogu v 3 jednoduchých krokoch a jednoduchú administráciu. Majú krásne vytvorené vytváranie vzhľadu. Každý si môže svoj blog upraviť podľa svojho vkusu úple jednoducho. Stránky, teda administrácia aj registrácia sú po slovensky. Vaša adresa však bude www.VášNázov.blogspot.com 

-         Ak by ste chceli niečo slovenského, môžete skúsiť napríklad blog od SME.sk. Tu dostanete vlastný blog s názvom v tvare www.VášNázov.blog.sme.sk. Výhodou je, že sa každý Váš článok objaví na hlavnej stránke a všimne si ho teda veľké množstvo potencionálnych čitateľov. Dokonca ponúkajú každý týždeň odmeny za najlepšie články. Viac sa dočítate tu.

-         Ak Vám ide o možnosť výberu rôznych vzhľadov môžem Vám doporučiť službu Estranky.cz. Ponúkajú niektoré veľmi zaujímavé vzhľady pre Váš blog. Ukážky nájdete tu. Umožňujú taktiež pridať vlastný fotoalbum či dokonca zámok na svoj blog. Môžete využiť však len 30MB priestoru, nahrať maximálne 60 fotiek a na Vašom blogu bude vložená komerčná reklama. Názov Vášho blogu by bol www.VášNázov.estranky.cz

Existujú desiatky či dokonca stovky podobných služieb, ak sa Vám tieto nepáčia skúste chvíľu hľadať, určite niečo nájdete.

 

Tieto blogy však majú niekoľko nevýhod. Zväčša na nich musíte mať umiestnené vtieravé reklamy, alebo nemôžete len tak poopraviť kódy stránok. Samotný názov nie je tiež veľmi lákavý. Predstavte si situáciu z bežného života: Svojmu známemu sa chcete pochváliť svojimi článkami a preto mu chcete nadiktovať adresu Vášho blogu. Povedzme, že ho pomenujete podľa Vášho mena a voláte sa Novák. Teda začnete diktovať: „WWWbodkaNOVAKbodkaBLOGbodkaSMEbodkaSK“. Nebolo by oveľa estetickejšie a praktickejšie, keby adresa bola povedzme Novak.sk ? Nemusí to byť meno, môže to byť čokoľvek.

Možno si myslíte, že vlastniť vlastnú doménu je výsada firiem, ale to sa mýlite. V tejto dobe vlastniť akúkoľvek doménu nieje žiaden problém. A ani ceny niesu vysoké!

 

Ako na to ?

Keď chcete vlastnú doménu a na nej svoj vlastný a jedinečný blog, potrebujete hlavne kvalitný http://www.inet.sk/ Webhosting je vlastne zakúpené miesto na internete, kde si môžete odkladať svoje dáta. Ak nie ste zbehlí a nevyznáte sa v riadkoch nezmyselných údajov, ktoré sú vždy pri jednotlivých balíčkoch hostingových služieb, mali by ste si vybrať hosting s dobrou podporou. Vždy, keď si nebudete vedieť s niečím rady, ochotný pracovník by Vám mal vždy podať pomocnú ruku. Zároveň si musíte dať pozor, aby ste nekúpili mačku vo vreci! Hosting musí byť kvalitný, ale zároveň aj za rozumnú cenu. Pomôcť Vám môže aj náš Inet webhosting. Domény ponúka za výborné ceny a jeho technická podpora dokonca komunikuje cez mobil či ICQ. 

Teraz ešte potrebujete samotný blog. Môžete si ho nechať naprogramovať profesionálnu firmou za pár tisíc korún, alebo si môžete bezplatne stiahnuť jeden z množstva blogovacích systémov. Script je vlastne predpripravená webová stránka, ktorú stačí nainštalovať na webhosting a už sama funguje. Blogovacích systémov je mnoho, spomeniem iba dva:

-         Prvým a dovolím si povedať, v súčasnosti aj najpoužívanejším blogovacím systémom je WordPress. Ponúka asi najjednoduchšiu inštaláciu iba v dvoch veľmi jednoduchých rokoch. Pre WordPress existuje taktiež množstvo vzhľadov. Tu si môžete pozrieť malú ukážku originálnych vzhľadov WordPressu. Existuje však aj mnoho neoficiálnych. WordPress si môžete bezplatne stiahnuť na oficiálnych stránkach. Je však celý v anglickom jazyku. Na internete môžete nájsť aj slovenčinu, ale tú si musíte najskôr doinštalovať a to popravde nieje pre začiatočníka veľmi jednoduché. Preto som pre Vás pripravil už kompletnú slovenskú verziu WordPressu.

-         Dobrou alternatívou môže byť aj systém Drupal. Je taktiež bezplatný a ponúka množstvo vylepšení. Nájdete dokonca aj jeho SlovenskúČeskú podporu. Originálny, teda anglický Drupal môžete stiahnuť tu, slovenský tu.

Ktorý si vyberiete je len na Vás. Skúste si nainštalovať oba a možno hneď nájdete istého favorita.

 

 

Veľa šťastia pri blogovaní!

Ak sa rozhodnete vyskúšať vlastný blog, držím Vám palce nech sú Vaše články pútavé a hlavne čítané! Ak Vám niečo nepôjde hneď, nezúfajte! Všetko chce len čas a cvik. Verte mi, že po pár článkoch budete vo svojom blogu ako ryba vo vode.

Ak by ste potrebovali pomoc, či mali nejakú otázku, použite prosím našu diskusiu. Už sa teším na vaše názory či pripomienky.  

 

 

Neprehliadnite: