IBM zakladá centrum Global Centre of Excellence v oblasti vodohospodárstva v Holandsku

Tlačový servis  /  13. 02. 2008, 18:17

Ako odpoveď na rastúce obavy vyplývajúce z klimatických zmien a ich potenciálny dopad na nízko položené pobrežné regióny, oznámila spoločnosť IBM (NYSE:IBM), že založí Global Center of Excellence pre vodohospodárstvo v holandskom Amsterdame.

S využitím odborných znalostí IBM v oblasti poradenstva, technológií a výskumu bude centrum pomáhať klientom IBM z verejného sektora po celom svete pri vývoji zdokonalených predpovedacích a ochranných systémov pre nízko položené pobrežné oblasti a riečne delty.

 

Pobrežné oblasti sa považujú za vysoko rizikové z hľadiska možných povodní pri zvyšovaní morskej hladiny alebo pri extrémnych výkyvoch počasia v dôsledku meniacich sa klimatických podmienok.

 

Keďže viac ako 60 percent svetovej populácie žije v pobrežných oblastiach alebo v nízko položených deltách, potreba zlepšeného vodohospodárstva sa stáva stále väčšou prioritou,“ povedala Sharon Nunes, viceprezidentka IBM Big Green Innovations. „V spolupráci s holandskou vládou a miestnymi úradmi využije IBM svoje skúsenosti a expertízu na riešenie tejto komplexnej výzvy prostredníctvom aplikácií inteligentných technológií a inovatívnych prístupov, ktoré zahŕňajú aj 3-D internet a technológiu serious gaming.“

 

Holandsko je vedúcou krajinou na svete z hľadiska expertízy a skúseností v oblasti ochrany pobrežia. Založenie tohto centra v Amsterdame umožní spoločnosti IBM nielen využitie vlastných talentov a inovácií, ale podnieti tiež využitie odborných schopností miestnych expertov a inžinierov. Tento prístup je konzistentný s globálne integrovanou stratégiou spoločnosti IBM – podnietiť využitie schopností a znalostí lokálnych špecialistov pri poskytovaní služieb pre klientov z celého sveta.”

 

Centrum bude hrať hlavnú úlohu pri plnení vodného inovačného programu holandskej vlády, ktorý bol predstavený 1. februára 2008 – Flood Control 2015. V rámci tohto programu budú účastníci z holandského podnikateľského prostredia, vzdelávacích a vládnych inštitúcií spolupracovať s cieľom predísť povodniam nízko položených oblastí delt.

 

V úvodnej fáze sa IBM Centrum bude orientovať na poskytnutie vylepšených technológií v oblastiach predpovedania povodní a modelovania budúcich scenárov pre potreby holandskej vlády a úradov zaoberajúcich sa riadením havarijných situácií. Tvorba realistických modelov a simulácií sa bude realizovať na základe využitia expertízy IBM v oblasti inteligentných senzorov a s použitím technológií serious gaming a skúsenosti s 3-D internetom. Po určitom čase bude centrum IBM poskytovať aj doplnkové služby v oblasti vodohospodárstva, ktoré budú dostupné klientom IBM z celého sveta.

 

Holanďania majú viac ako 400 ročné skúsenosti a tradíciu v boji proti vodnému živlu. Viac ako 55 percent Holanďanov žije pod hladinou mora a okolo 70 percent nášho HDP je produkované v nízko položených regiónoch. Holandsko malo vždy potrebu a národný záujem riešiť túto problematiku. Teraz musíme mobilizovať firmy, konzultantov a výskumníkov na to, aby sme využili znalosti a expertízu, ktoré sú dostupné celosvetovo. Rozhodnutie spoločnosti IBM založiť Centre of Excellence v Amsterdame významne podporí tento spoločný cieľ,“ povedal Arie Kraaijeveld, predseda Netherlands Water Partnership.

 

Angažovanosť spoločnosti IBM v oblasti vodohospodárstva je súčasťou jej iniciatívy „Big Green Innovations“ (Veľké zelené inovácie). Predstavená v októbri 2006 ako súčasť investície 100 miliónov dolárov do desiatich nových firiem vytvorených v rámci InnovationJam, táto iniciatíva predstavuje uskutočnenie doteraz nikým nezrealizovaného experimentu v oblasti kolaboratívnych inovácií.

 

Big Green Innovations zamerala svoje úsilie na vodohospodárstvo, alternatívnu energiu a riešenie problematiky emisií uhlíka. Ide len o jednu z viacerých iniciatív spoločnosti IBM orientovaných na energetickú a environmentálnu problematiku, medzi ktoré patria tiež energeticky efektívne technológie a služby, inteligentné verejné služby a inteligentná doprava (Energy Efficient Technology and Services, Intelligent Utilities a Intelligent Transport).

 

Medzi projekty, do ktorých je zapojený tím Big Green Innovations a na ktorých sa podieľajú aj klienti, patrí projekt realizovaný v spolupráci s Beacon Institute a je zameraný na technologicky založený pozorovací systém umožňujúci v minútovom intervale monitorovať rieku Hudson River v New Yorku prostredníctvom integrovanej siete senzorov a robotiky. Naviac, ako súčasť IBM Corporate Citizenship Program, je realizovaný projekt v spolupráci s The Nature Conservancy (spoločnosť pre ochranu prírody), ktorý vytvára nový systém počítačového modelovania umožňujúci užívateľom simulovať povodia riek po celom svete s cieľom pomáhať pri strategických rozhodnutiach. Systém prispieva k rozhodnutiam manažmentu o ochrane životného prostredia v prospech ľudí, ktorí sú závislí na týchto zdrojoch.

 

Viac informácií nájdete na www.ibm.com/technology/greeninnovations.

Neprehliadnite: