Virtuálny počítač – qemu

Július Pastierik  /  07. 02. 2008, 00:00

Potrebujete spúšťať programy určené pre iné operačné systémy a nechcete mať multiboot? Alebo potrebujete spustiť naraz viac operačných systémov? Toto všetko vám umožní tzv. virtuálny počítač.

 

Určite už mnohí používatelia uvažovali o tom, že si aspoň vyskúšajú nejakú verziu operačného systému Linux, ale boja sa, že si pri inštalácii zničia údaje na pôvodnom disku. Niekto iný zase potrebuje spúšťať staršie programy, ktoré nefungujú pod iným operačným systémom, pričom z nejakého dôvodu nechce vytvárať multiboot. Na toto všetko existuje pomerne jednoduché riešenie – nainštalujte si virtuálny počítač.

Virtuálny počítač programovo simuluje hardware skutočného počítača. Ako jedna z možných alternatív je aj Open Source program qemu, ktorý má niekoľko výhod. Ako prvá je tá, že je multiplatformový, t. j. môžeme pomocou neho napríklad v prostredí operačného systému Linux mať nainštalovaný operačný systém Windows. Ďalšia výhoda je tá, že tento program sa v operačnom systéme Windows vôbec neinštaluje a pri jeho používaní nedochádza k žiadnym zápisom do systémových registrov.

Na druhej strane si musíme zvyknúť, že program sa spúšťa z príkazového riadku s pomerne veľkými možnosťami parametrov. V tejto oblasti si však môžeme pripraviť „.bat“ súbory, takže ani tento problém nie je neprekonateľný. K programu existujú aj rôzne grafické nadstavby, tieto sa mi však v praxi neoverili.

Najmä tá skutočnosť, že nedochádza k žiadnym zápisom do systémových registrov je veľmi dôležitá, pretože takto môžeme mať naraz v počítači spustené povedzme operačný systém Windows XP aj Windows 98. Právom sa teraz pýtate, ako je to vôbec možné. Je to jednoduché – virtuálny počítač qemu pracuje s tzv. virtuálnymi diskami, ktoré sú v skutočnosti iba súbory na disku.

Inštalácia Windows 98

Pred jeho spustením si preto musíme pripraviť „disky“, t. j. vytvoriť súbory, ktoré ich budú simulovať. Na tento účel nájdeme v distribučnom balíku program „qemu-img“. Program umožňuje v aktuálnej verzii 0.9.0 vytvoriť maximálne „disk“ s kapacitou 3GB. Napríklad súbor „harddisk.img“ s kapacitou 2GB vytvoríme takto:

qemu-img.exe create harddisk.img 2G

Napriek obmedzeniu veľkosti v programe qemu-img dokážeme vytvoriť aj väčší súbor, ako je 3GB a to tak, že spojíme viacero menších súborov dokopy pomocou príkazu „copy“:

copy "harddisk.img"+"harddisk.img" "velkydisk.img"

Pretože program nepracuje s fyzickými mechanikami, je zrejmé, že podobne musíme simulovať aj CD/DVD mechaniku, disketové mechaniky alebo USB disky. Aby sme mohli vôbec nainštalovať operačný systém, tento si musíme najprv stiahnuť ako ISO obraz na disk. Aby sme nemuseli zbytočne zadávať cesty je najlepšie, ak všetky súbory, ktoré simulujú pevné disky či CD/DVD mechaniky uložíme do toho istého adresára, kde máme rozbalený program qemu.

Vlastnú inštaláciu operačného systému do virtuálneho počítača potom môžeme spustiť napríklad pomocou takýchto príkazov:

qemu.exe -L. -m 128 -boot d -hda harddisk.img -cdrom w98.iso
qemu.exe -L. -m 256 -boot d -hda man4.img -hdb man2.img -cdrom m2007.iso


Inštalácia Mandriva 2007

Nastáva čas, aby sme si popísali aspoň niektoré parametre programu qemu. Tie ostatné, ktoré nespomenieme (ako je napríklad sprístupnenie siete) ponecháme už na láskavých používateľov, pretože ich popis by značne presiahol rozsah tejto recenzie.

Rozoberme si podrobnejšie už uvedený príkaz „qemu.exe -L. -m 256 -boot d -hda man4.img -hdb man2.img -cdrom m2007.iso“.

Pomocou parametra „-L“ určujeme, kde sa nachádza emulovaný bios (qemu emuluje počítač naozaj komlexne a to vrátane biosu). Pretože „biosovské“ súbory sú súčasťou distribučného balíka, nachádzajú sa v tom istom adresári, kde aj program qemu a preto hodnotou „.“, ktorú sme zadali za týmto parametrom mu povieme, že sa nachádzajú priamo v jeho pracovnom adresári.

Ďalším parametrom „-m“ určujeme, koľko pamäte má použiť program „qemu“ pre seba. V uvedenom príklade sme následne nastavili hodnotu 256MB, štandardná hodnota je 128MB.

Veľmi dôležitý je parameter „-boot“, ktorým určujeme, z ktorého média sa má spustiť systém. Ako hodnota môže byť písmeno „a“ – z diskety, „c“ – z pevného disku, „d“ – z CD/DVD mechaniky alebo „n“ zo siete. Štandardne sa predpokladá, že systém spúšťame z pevného disku. Znovu upozorňujeme, že v prípade diskov sú všetky mechaniky a disky iba virtuálne, takže už musíme mať pripravené príslušné „.img“ alebo „.iso“ súbory na skutočnom pevnom disku.

Qemu umožňuje naraz pracovať s dvomi virtuálnymi disketovými mechanikami, štyrmi virtuálnymi pevnými diskami a jednou virtuálnou CD/DVD mechanikou. Disketové mechaniky označujeme parametrom „-fda“ alebo „-fdb“, pevné disky parametrami „-hda“, „-hdb“, „-hdc“ alebo „-hdd“ a CD/DVD mechanikou parametrom „-cdrom“. Za každým z týchto parametrov musí, samozrejme, nasledovať názov príslušného súboru.

Po spustení inštalácie operačného systému pokračujeme úplne rovnako, ako keby sme ho inštalovali priamo na počítač. Pri práci s virtuálnym počítačom si však musíme uvedomiť, že skutočný počítač je iba programovo simulovaný a preto je práca pomalšia. Tak isto si musíme uvedomiť, že nedokážeme vybrať CD/DVD médium z mechaniky, takže pri prípadnom automatickom reštarte s požiadavkou jeho vybrania musíme program qemu ukončiť a znovu spustiť s inými parametrami.

Windows 98 a Mandriva 2007 v prostredí Windows XP

Keď máme nainštalovaný vlastný operačný systém, spustíme ho tak, že buď uvedieme, že spúšťame systém z pevného disku, alebo jednoducho parameter „-boot“ vynecháme:

qemu.exe -L. -m 256 -boot c -hda man4.img -hdb man2.img
qemu.exe -L. -m 128 -hda hdd.img


Teraz vzniká otázka, ako do takéhoto virtuálneho počítača dokážeme nainštalovať ďalšie programy. Z toho, že všetko sa musí nachádzať vo virtuálnych médiácj je zrejmé, že si najprv musíme pripraviť ISO obraz CD/DVD média, na ktorý „napálime“ naše súbory (umožňujú to priamo aj niektoré vypaľovacie programy, napr. Nero). Potom spustíme systém z virtuálneho pevného disku s tým, že mu zároveň „vložíme“ aj virtuálne CD/DVD médium:

qemu.exe -L. -m 256 -hda disk.img -cdrom cd_programy.iso

Pre tých, ktorí chcú naozaj skúšať môžeme odporučiť napríklad to, aby si najprv nainštalovali na virtuálny disk operačný systém Windows a potom na ten istý virtuálny disk operačný systém Linux. Tým sa môžu naučiť, ako si „nezničiť“ Windows pri inštalácii Linuxu, takže potom sa nemusia obávať ani skutočnej inštalácii na fyzický disk s využitím multibootu.

Záverom ešte upozornime na dôležitú klávesovú skratku „Ctrl+Alt“. Pokiaľ sa nachádzame vo virtuálnom počítači, nemôžeme myškou opustiť jeho pracovné rozhranie a práve táto klávesová skratka nám umožňuje „vyskočiť“ z virtuálneho počítača (neukončí však beh programov, ktoré sú tam spustené) a pokračovať v práci s inými programami na „normálnom“ počítači. Pokiaľ sa chceme vrátiť nazad do virtuálneho počítača, stačí nám kliknúť myškou kdekoľvek vo vnútri jeho pracovného okna (toto kliknutie znamená iba prepnutie a preto nevykoná žiadnu inú akciu). A úplne nakoniec už iba naozaj krátka informácia – ak chcete odstrániť virtuálny počítač so všetkými virtuálnymi diskami a nainštalovanými operačnými systémami, jednoducho tieto súbory iba vymažte.

Internet: fabrice.bellard.free.fr/qemu/
Download verzie pre Windows: qemu-0.9.0-windows.zip

Neprehliadnite: