Windows Vista SP1

Lukáš Orgován  /  05. 02. 2008, 13:34

Microsoft oznámil dokončenie svojho veľmi očakávaného Service Pack One. SP1 by mal riešiť viacero problémov, ktoré sú známe. Microsoft zároveň konečne vypočul testerov a širokú verejnosť, vďaka čomu sme sa dočkali niektorých zaujímavých vylepšení.

Prvý Service Pack je teda dokončený a pripravený na distribúciu. Zákazníci však budú musieť počkať až do marca. Na internete sa síce objavovali rôzne správy, že SP1 je už dostupný, no podľa všetkého boli zavádzajúce. Pre nových zákazníkov budú licencie dostupné až od prvého marca. Súčasní zákazníci, ktorí využívajú službu Microsoft Update sa dostanú k SP1 niekedy v polovici marca.

Zvláštnosťou však je, že Microsoft tentoraz neponúkne update pre každého. Pri testovaní sa totiž prišlo na to, že niektorí užívatelia, ktorí sa podieľali na testovaní mali rôzne problémy s drivermi. Počítačom, ktoré budú obsahovať problémové ovládače, nebude SP1 vôbec ponúknutá. Microsoft majiteľom takýchto počítačov odporúča preinštalovať ovládače. Chyby sa podľa testov netýkajú samotných ovládačov, ale ich zlej inštalácie. A práve kvôli tomu sa Microsoft rozhodol pozdržať vypustenie SP1 až do marca, aby mohol vyriešiť tieto otázky aj priamo s výrobcami hardvéru a tak ponúknuť svojim zákazníkom väčší komfort.   

Service Pack 1 prináša viacero vylepšení hlavne v oblasti spoľahlivosti, bezpečnosti a výkonu. Napríklad s SP1 by malo byť kopírovanie či prenášanie dát na PC alebo domácej sieti o poznanie rýchlejšie. Podľa interných testov Microsoftu až o polovicu rýchlejšie. V oblasti výkonu je určite vítanou zmenou, že systém bootuje rýchlejšie ako predtým a jeho vypínanie tiež netrvá večnosť. Podľa užívateľských testov bola odstránená aj občasná pauza pri stláčaní CTRL-ALT-DEL pri bootovaní, ktorá trvala niekedy až 10 sekúnd.

Ďalšou dobrou správou je, že Microsoft ponúkne SP1 v rôznych podobách. Už teraz sa vyrábajú kópie médií pre nových zákazníkov, ktoré budú dostupné v „kamenných“ obchodoch. Výrobcovia počítačov (predovšetkým notebookov) budú ponúkať svoje výrobky s predinštalovanými Vista SP1.

Neprehliadnite: