Prerušený optický kábel zapríčinil výpadok internetu v polovici krajín stredného východu

Erik Gunda  /  31. 01. 2008, 22:47

V blízkosti egyptského prístavu Alexandria došlo k udalosti, ktorá viedla k výpadku internetového pripojenia v Egypte a v ďalších krajinách stredného východu.

Prerušenie egyptského optického internetového spojenia k svetovým obsluhujúcim webovým serverom zapríčinilo výpadky internetu v Egypte a v ďalších krajinách stredného východu. Ovplyvnená bola napríklad aj India, ktorej objem internetovej prevádzky klesol o 50-60%, ale podľa hovorcu spoločnosti Verizon bude spojenie čoskoro opäť plne funkčné.

 

Opravy komplikuje fakt, že podmorský kábel je potrebné najprv lokalizovať, keďže nemá presne stanovenú pozíciu a množstvo úchytných bodov, ktoré by mu ju teoreticky zabezpečovali. K miestu poškodenia už vyrazilo niekoľko technicky vyspelých plavidiel. Jednou loďou je potrebné kábel lokalizovať a druhou následne poškodenie odstrániť.


Prerušenie optického kábla je pripisované zlému počasiu a s tým spojenej zložitej situácii, ktorá v oblasti vznikla. V blízkosti prístavu Alexandria, kade je spojenie vedené rozkazovalo vode zlé počasie a niektoré lode bolí nútene spúšťať kotvy na miestach, ktoré obvikle tomuto účelu neslúžia a nesmú slúžiť. Podľa reakcie hovorcu Verizonu, uverejnenej vo Financial Times, ich zamestnanci videli v blízkosti oblasti, kade je kábel vedený, lode, nútené spúšťať ich kotvy pre bezpečné zotrvanie na hladine.


Sabotáž, teda úmyselné odpojenie stredného východu od internetu a podobne teórie úrady vylúčili. Pre dostatok dôkazom podporujúcich vysvetlenie nehody ako nešťastnú súhru okolností preto vylučujem aj prípadné konšpiračné teórie z môjho článku. Pre úplnosť však dodávam, že napríklad Tarek Amer, guvernér egyptskej národnej banky sa vyjadril v zmysle, že v prípade ďalšieho podobného incidentu podnikne kroky vedúce k alternatívnemu operovaniu s financiami a k neohrozenej komunikácii so svetom, k alternatíve k internetu vlastneného americkými spoločnosťami


zdroj: Financial Times - ft.com





Neprehliadnite: