Americký špionážny satelit sa nekontrolovateľne rúti k Zemi

Erik Gunda  /  29. 01. 2008, 11:36

Americká vláda vydala varovanie pre stratu kontroly nad jedným zo svojich špionážnych satelitov obiehajúcich našu planétu. Satelit, ktorý stratil svoje zdroje energie a navigačné schopnosti sa nekontrolovateľne zrúti na našu planétu vo Februári alebo Marci.

Zodpovedné úrady, teda rôzne americké agentúry nedokážu vypočítať pravdepodobné miesto dopadu, preto boli nútení situáciu medializovať a vydať všeobecné varovanie. Tony železa, nebezpečné palivo a ďalšie neznáme súčasti satelitu môžu pri dopade na obývanú oblasť spôsobiť katastrofu obrovských rozmerov. V histórii ľudstva sa bude jednať už o druhú nekontrolovateľnú kolíziu satelitu so Zemou.

Prvý nekontrolovateľný náraz satelitu SkyLab, ktorý dopadol na Zem v roku 1979 vážil takmer 80 ton, čím sa stal držiteľom rekordu najťažšieho spadnutého satelitu na Zem. Jeho dopad nemal katastrofické následky vďaka tomu, že podstatná časť dopadla do Indického oceánu a len menšie úlomky zasiahli západné pobrežie Austrálie.

John Pike, odborník na bezpečnosť a informačný expert varuje hlavne pred obrovskými rozmermi tohto satelitu. Satelit váži približne deväť ton a jeho veľkosť sa dá prirovnať k menšiemu autobusu. Ďalším problémom, ktorým sa americké agentúry zaoberajú je to, že pri dopade satelitu na nepriateľskú krajinu ako Čína či Severná Kórea môže dôjsť k úniku mnohých tajomstiev amerického vesmírneho výskumu.

Satelit používa ako zdroj paliva veľmi nebezpečnú, toxickú chemikáliu, ktorá môže vážne ohroziť zdravie obyvateľov oblasti prípadného dopadu. Podrobnejšie informácie, ako dôvod straty napájania a komunikácie so satelitom ostali prísne utajené.

Stále však existuje aj pozitívnejšia teória: Časť satelitu môže zhorieť v atmosfére, zvyšná časť môže dopadnúť do oceánu, prípadne zodpovedné agentúry určite zvážia možnosť zostrelenia jeho zvyškov jednými z mnohých účinných raketových systémov, ktoré majú k dispozícii.

Zdroj: BBC.com, internet.


Neprehliadnite: