Prechod na euro ovládnu IT firmy

Tlačový servis  /  29. 01. 2008, 09:48

Prechod na euro sa na Slovensku výrazne dotýka domáceho IT priemyslu. Jeho kapacity v značnej miere, v niektorých prípadoch takmer na sto percent, vyťažujú bankové či poisťovacie spoločnosti, ktorých informačné systémy musia prejsť rozsiahlymi modifikáciami. Nedostatok kapacít preto pocítia klienti z iných odvetví priemyslu. Podobný dopyt sa týka aj špecializovaných spoločností v oblasti IT poradenstva.

S plánovaným prijatím eura v januári budúceho roku súvisia i na prvý pohľad nebadateľné zmeny, ktoré sa však výrazne dotýkajú sféry slovenského IT priemyslu. Veľké finančné inštitúcie ako banky či poisťovne totiž v značnej miere odčerpávajú kapacity softvérových odborníkov. Takýto vysoký dopyt si vyžiadajú modifikácie, ktoré budú musieť previesť v ich informačných systémoch.

 

Tento deficit sa tak v najbližších mesiacoch dotkne iných odvetví priemyslu, ktorých činnosť sa s prechodom na jednotnú európsku menu tesne neviaže. Preto si mnohokrát zaisťujú služby či kapacity softvérových spoločností už v súčasnosti. Menej sa pritom orientujú na tie, ktoré dlhodobo pôsobia ako partneri spomínaných bánk či poisťovní. „Takéto firmy majú totiž v súčasnosti v mnohých prípadoch takmer vyťažené svoje kapacity,“ tvrdí Marian Mayer, business development manager zo softvérovej spoločnosti Aston ITM.

 

Prechod na euro sa dotkne aj iných špecializovaných spoločností, najmä konzultantských firiem. Ich služby bude finančný sektor potrebovať ešte skôr, ako nastúpia samotní IT špecialisti. Informačné systémy totiž musia pred samotnými modifikáciami prejsť rozsiahlymi auditmi. Prostredníctvom nich konzultanti určia predovšetkým dôležitosť a prioritu systémových zmien, až potom príde na rad ich samotná realizácia.

Neprehliadnite: