AMD prezrádza zopár detailov o procesore Fusion

Michal Kyžňanský  /  25. 01. 2008, 00:00

John Taylor, hovorca AMD poodhalil rúško tajomstva nad pripravovaným procesorom novej generácie, AMD Fusion, ktorý bude kombinovať CPU a GPU v jednom čipe.

Fusion, vystupujúci pod kódovým označením Swift, má byť výhodným spojením GPU a CPU v jednom čipe, ktoré si nájde uplatnenie hlavne v segmente prenosných počítačov. AMD prezradilo, že časť CPU bude založená na zmenšenej a upravenej verzii procesora Phenom, pričom dôraz bude kladený na vylepšenie energetickej efektivity.

GPU časť bude obsahovať viacero maličkých blokov/jadier, ktoré rozložia inštrukcie prichádzajúce od programu na viac častí, čo umožní súčasné paralelné spracovanie viacerých požiadaviek (výhodné napr. pri hrách). Grafická časť procesora Fusion má byť založená na GPU čipe, ktorý má byť podľa AMD vydaný už čoskoro.

Fusion bude vyrábaný 45-nm technológiou výroby a najprv sa na trhu objaví ako dual core verzia, neskôr sa počíta s quad core verziou. Dátum uvedenia 2-jadrového Fusion je podľa slov hovorcu stanovený na 2. polovicu roku 2009. Fusion je súčasťou projektu Shrike, ktorý má nahradiť terajšiu „mobile" platformu Puma. Puma umožňuje zvýšiť grafický výkon celého systému tak, že povoľuje súčasný beh integrovanej grafickej karty spolu s ďalšou, ktorá je pripojená k základnej doske.
AMD ohlásila vývoj procesora Fusion v roku 2006, krátko po kúpe spoločnosti ATI za 5,4 mld. USD.

Zdroj: pcworld.com



Neprehliadnite: