VIA predstavuje 2 GHz 64-bit dual-core

Michal Kyžňanský  /  24. 01. 2008, 00:00

Via Technologies, spoločnosť zaoberajúca sa hlavne výrobou chipsetov, pamätí pripravuje energeticky nenáročne procesory založené na novej architektúre Isaiah.

Príchod týchto procesorov je očakávaný na 2. kvartál 2008, pričom pri frekvencii 2 GHz majú mať 2-násobný výkon oproti doterajšej rade procesorov VIA, pri nezmenenej energetickej spotrebe. Architektúra Isaiah bola ohlásená už v roku 2004, ale až teraz sa dočkala plného uverejnenia špecifikácií a uplatnenia. Napriek faktu, že VIA je malým hráčom na trhu procesorov a užívatelia počítačov často krát ani nevedia, že táto spoločnosť vyrába aj procesory, je VIA prosperujúca firma s kvalitnými odberateľmi jej procesorov.

Procesory VIA používa vo svojich zariadeniach napríklad HP alebo Samsung, pre ich nízku spotrebu energie. Nová architektúra síce neprináša prelomové technológie, ale skôr implementuje mnohé, ktoré AMD a Intel používali už roky. Jednou z nich je spracovanie inštrukcií tzv. out of order, čo znamená, že kým CPU čaká na ďalší blok dát, pracuje na inej úlohe. VIA sa dlho snažila vyhnúť tejto implementácií, pretože zvyšuje spotrebu energie, ktorej udržanie na nízkej úrovni je pre firmu vedúcim faktorom v úspechu. CPU architektúry Isaiah dostane do vienka okrem dvoch jadier aj schopnosť pracovať v 64-bitovom režime.

Zdroj news.com



Neprehliadnite: