Wii – niet lepšieho tréningu pre chirurga

Michal Kyžňanský  /  20. 01. 2008, 00:00

O hernej konzole Wii a rôznych zázračných využitiach jej ovládača sa popísalo už veľa, ale najnovšou možnosťou je tréning chirurgov a jemnej motoriky ruky pri tejto práci.

Výskum uskutočnený Banner Good Samaritan Medical Centre v USA potvrdil, že hry, na hernej konzole Nintendo Wii vyžadujúce jemnú motoriku sú veľmi prínosné pre chirurgov. Toto tvrdenie bolo overované testom, na ktorý bolo vybraných 8 študentov chirurgie, ktorí hrali na tejto konzole hru Marble Mania presne hodinu. Potom boli požiadaní spolu so študentmi, ktorí sa hry nezúčastnili o prevedenie cvičnej operácie na prístroji simulujúcom tento proces pomocou virtuálnej reality. Výsledky boli viac než zaujímavé, pretože študenti hrajúci hru mali o 50% lepšie "skóre" v cvičnej operácii ako študenti, ktorí hru nehrali.

Výskumník Kanav Kohel vysvetľuje, že práve typ hry je pre tento tréning rozhodujúci. "Mávanie imaginárnou raketou pri tenisovej hre vám pri zdokonaľovaní jemnej motoriky nijako nepomôže. Pri hre Marble Mania sa hráč snaží prenášať guľôčku cez 3D prekážky a na to využíva jemné pohyby ruky s krátkym trvaním, čo je presne technika aká sa využíva pri operáciách."

Momentálne sa pracuje na špeciálnom softvéri pre konzolu Wii, ktorý by simuloval tieto jemné pohyby ešte precíznejšie.

Zdroj: news.bbc.co.uk



Neprehliadnite: