Spoločnosť Sun Microsystems oznámila prevzatie spoločnosti MySQL AB.

Tlačový servis  /  17. 01. 2008, 13:45

Spoločnosť Sun Microsystems dnes oznámila definitívnu dohodu o prevzatí spoločnosti MySQL AB, ktorá stojí za vývojom jednej z najpopulárnejších databáz na svete. Touto investíciou sa spoločnosť Sun snaží posilniť svoju pozíciu na trhu s databázami.

Databázu MySQL v súčasnosti použivajú aj spoločnosti ako sú Facebook, Google, Nokia, Baidu a China Mobile. Integrácie databázy MySQL s ostatnými produktami spoločnosti Sun zlepší jej pozíciu pri získavaní nových zákazníkov. Naviac distribučné kanály spoločnosti Sun rozšíria už existujúce OEM partnerstvá so spoločnosťami Intel, IBM a Dell.

"Dnešná akvizícia posilňuje pozíciu spoločnosti Sun v centre globálnej ekonomiky. Prevzatie MySQL potvrdzuje naše rozhodnutie investovať do technológií, ktoré prinášajú vysoký rast a efektívnosť veľkým mediálnym spoločnostiam ako aj najväčším tradičným firmám," hovorí Jonathan Schwartz, prezident spoločnosti Sun Microsystems. "Zamestnanci a kultúra spoločnosti MySQL vhodne zapadnú do otvorenej stratégie sieťových inovácií našej spoločnosti. Naviac týmto posilňujeme investíce do komunít, ktoré sú centrom internetových inovácií a do firiem, ktoré používajú technológie ako konkurenčnú výhodu."

Databáza MySQL je podporovaná širokým spektrom operačných systémov, hardvérových vendorov a aplikácií. Produktové línie, rozšírené o databázu MySQL, by mali priniesť nové možnosti na predaj serverov, úložných systémov, virtualizačných a middleware riešení.

"Kombinácia firiem MySQL a Sun prinesie používateľom a organizáciám inovácie, rast a možnosť voľby," hovorí Marten Mickos, výkonný riaditeľ spoločnosti MySQL. "Kultúra a biznis model spoločností Sun a MySQL sú podobné - softvérová sloboda, online inovácie, komunita a spolupráca partnerov. Tešíme sa na prácu v rámci spoločnosti Sun a budeme sa snažiť aj naďalej prinášať našim zákazníkom najlepšiu databázu pre modernú internetovú ekonomiku."

Databáza MySQL predstavuje písmeno "M" v skratke LAMP (Linux, Apache, MySQL a PHP/Perl), ktorá je často predstavovaná ako základ internetu. Spoločnosť Sun bude naďalej podporovať, rozširovať a optimalizovať platformu LAMP pre operačné systémy GNU/Linux, Microsoft Windows, OpenSolaris a MAC OS X. Databáza MySQL, OpenSolaris, technológie GlassFish, Java a NetBeans komunita budú spolu tvoriť novú webovú platformu, podporujúcu širokú škálu zákazníkov.

Do dnešného dňa bolo distribuovaných viac ako 100 miliónov kópií databázy MySQL, pričom denne je stiahnutých ďalších 50 000 kópií.

Spoločnosť Sun zaplatí za prevzatie spoločnosti MySQL 800 miliónov dolárov v hotovosti a 200 miliónov dolárov v akciách. Prevzatie by malo byť ukončené koncom tretieho a začiatkom štvrtého štvrťroka finančného roka 2008.

Neprehliadnite: