Internet (nielen) pre začiatočníkov XVII. – Štátna správa

Július Pastierik  /  07. 01. 2008, 00:00

Žijeme v štáte, ktorý riadi pomerne rozsiahla štátna správa a mnohokrát sa musíme na ňu obracať s rôznymi otázkami, podnetmi, žiadosťami a pod. Pretože elektronická komunikácia je rýchla a pohodlná, pozrime sa teraz na niekoľko stránok týchto orgánov, kde nájdeme aj potrebné e-mailové kontakty.

 

Dnešný pohľad na internetový svet začneme u najvyššieho predstaviteľa nášho štátu – prezidenta. Na stránkach prezident.sk sa môžeme dozvedieť nielen to, aké aktivity prezident podniká, ale sú tam aj informácie o prezidentskej kancelárii, jeho personálnom zložení – a, pokiaľ niekto chce pracovať v prezidentskej kancelárii, dozvie sa tu aj podmienky, ktoré musí spĺňať.

Prezident

Stránka prezident.sk nám však poskytuje aj omnoho viac zaujímavých a užitočných informácií. Medzi tie najdôležitejšie osobne zaraďujem adresár všetkých ostatných orgánov štátnej správy, medzi ktoré patrí nielen vláda, parlament, ale aj fond národného majetku, generálna prokuratúra, ministerstvá atď.

Adresár štátnej správy

Pretože naša štátna správa je naozaj rozsiahla (možno až príliš), nebudeme tu teraz udávať odkazy na jej všetky orgány, ale pristavíme sa iba pri niektorých, ktoré podľa nášho názoru patria medi tie, na ktoré sa ľudia potrebujú obrátiť najčastejšie.

Ako prvý spomeňme Protimonopolný úrad Slovenskej republiky. Tento úrad je v prostredí voľnej hospodárskej súťaže veľmi potrebný, pretože viacero podnikov zaujíma na trhu dominantné (ak nie aj výsadné) postavenie a mnohokrát toto postavenie zneužíva. Sami sme napokon nútení používať služby takýchto podnikov, ako sú napr. elektrárne, vodárne a pod. Pravdaže, teoreticky ich nemusíme využívať – ale neviem si predstaviť, ako by sme žili napr. bez vody.

Protimonopolný úrad

Práve pomocou Protimonopolného úradu SR dokážeme dokázať niektoré veci zmeniť, alebo aspoň vytvárať tlak na takéto podniky. O tom svedčí napr. aj to, že iba pred pár dňami (27.12.2007) Protimonopolný úrad SR udelil pokutu vo výške viac ako 500 mil. Sk spoločnosti Slovak Telecom, a. s. za zneužívanie dominantného postavenia (informácia čerpaná priamo zo stránok tohto úradu).

Z osobnej skúsenosti môžem ďalej potvrdiť, že pokiaľ podáte nejaký podnet na tento úrad, pokiaľ nespadá do jeho kompetencie, pošle ho príslušnému kompetentnému úradu alebo podniku, takže aj štátna byrokracia niekedy funguje v prospech občana.

Verejný ochranca práva

Pretože presadiť právo v našom štáte je niekedy nadľudská úloha, je namieste spomenúť možnosť obrátenia sa na verejného ochrancu práv. Na tomto mieste musíme spomenúť, že jeho úloha nie je iba presadzovanie súčasného práva, ale aj riešenie prípadov, ak je naše právo v rozpore s právom medzinárodným alebo je v niektorých oblastiach nedostatočné. Pravdaže, v mnohých takýchto otázkach sa môžeme obrátiť aj na Úrad vlády Slovenskej republiky či priamo na parlament.

Portál verejnej správy

Aby obyvatelia boli informovaní o aktuálnom dianí, bol zriadený Ústredný portál verejnej správy, kde sa nachádza množstvo zaujímavých informácií a rád, ktoré majú občanom pomôcť riešiť množstvo životných situácií. Okrem toho sa tu dozvieme aj množstvo potrebných informácií, ktoré by sme inak museli pracne hľadať v zákonoch a potom ešte počítať – ako je napríklad výška minimálnej mzdy a z toho sa odvíjajúce sumy, ako je napríklad daňový bonus na deti a pod.

Zbierka zákonov

Keď sme už spomenuli zákony, musíme sa zmieniť aj o Elektronickej zbierke zákonov. Na týchto stránkach nájdeme (samozrejme, s možnosťou stiahnutia) aktuálne vydané čiastky zákonov, vestníky a pod. Niektoré dôležité zákony (napr. Občiansky zákonník, Zákon o dani z príjmov, Zákonník práce atď.) sú k dispozícii aj v tzv. úplnom znení, t. j. v tvare, v ktorom sú zakomponované všetky zmeny, takže nemusíme pracne prezerať x čiastok zákonov, aby sme pomocou nich získali aktuálne platné znenie príslušného zákona.

BB samosprávny kraj

Pravdaže, okrem celoštátnych orgánov nájdeme na internete aj stránky orgánov, ktorých kompetencie sú určené pre menšie územia – napr. samosprávne kraje (uvádzam odkaz aspoň na Banskobystrický samosprávny kraj, kde žijem), jednotlivé mestá a obce. V tejto oblasti však už musíme ponechať láskavých čitateľov na vlastné hľadanie, pretože naozaj nie je možné uviesť v krátkom článku všetky možné odkazy.

Nabudúce: Ďalšie zaujímavé stránky, ktoré sa nám môžu zísť.

Neprehliadnite: