Cestujeme vďaka (slovenskému) internetu

Andrea Hrckova  /  18. 12. 2007, 00:00

Aj vy patríte k ľuďom, ktorí v týchto chladných dňoch utekajú do teplejších krajín užiť si teplo a lúče slnka? Ak ste odpovedali kladne, tak práve vám sú určené nasledujúce riadky. Ich cieľom je vytvoriť prehľad kvalitných slovenských stránok, ktoré poskytujú informácie o krajine, do ktorej sa chystáte.

Nebudem však písať o stránkach agentúr ponúkajúcich last minute alebo iné dovolenky, to už iste poznáte aj sami. Radšej si posvietime na cestovateľov, ktorí sa pri výbere dovolenky chcú spoľahnúť sami na seba.

 
Stránka, ktorú je najlepšie pozrieť si ako prvú, je určite stránka Ministerstva zahraničných vecí www.mzv.sk. Okrem rád, čo si pred vycestovaním nezabudnúť, obsahuje aj oficiálne informácie o jednotlivých štátoch sveta. Týkajú sa najmä bezpečnostnej situácie v krajine, sídlach veľvyslanectiev, podmienkach pobytu, práce, dovozu a vývozu peňazí a suvenírov a podobne. Ak sa chystáte cestovať v rámci krajín Európskej únie, mohla by byť pre vás užitočná jej oficiálna stránka špecializujúca sa práve na túto problematiku: http://www.europa.eu/abc/travel/index_sk.htm. Okrem iného tu nájdete informácie o dopravných a komunikačných prostriedkoch, o otázkach zdravia, dni pracovného pokoja, správy a pod.
 
Oficiálne informácie sú síce veľmi užitočné, ale na slovenských stránkach nie sú jediné, ktoré môžeme využívať. Vynikajúcim zdrojom informácií sú diskusné fóra cestovateľov. Jedným z najznámejších je asi www.skrz.sk . Na stránke si môžete vybrať odkaz na krajinu, kam chcete vycestovať a prečítať si diskusie s často veľmi zaujímavými podnetmi. Keď vás zaujíma špecifickejšia informácia, ktorú neviete nikde nájsť, skúste položiť túto otázku skupinke podobne zmýšľajúcich cestovateľov. Možno budete mať šťastie a niekto z nich vám odpovie. Veď nabudúce možno pomôžete vy jemu- po pozitívnej skúsenosti budete mať určite chuť podať štafetu pomoci ďalej :)
Ďalšie fóra sú aj na Poste. Ten už nie je až tak prehľadný, ale stále patrí k jedným z mála, ktoré sú u nás na úrovni. Ostatné fóra sa buď rozbiehajú, teda sú takmer prázdne alebo ich dizajn je veľmi biedny.  
 
Ďalšími dobrými zdrojmi pre cestovateľov sú stránky a portály zaoberajúce sa touto témou. Je ich viacero, ale spomenula by som tie, ktoré vynikajú zo šedého priemeru. Zaujímavou stránkou o exotických krajinách južnej, juhovýchodnej a východnej Ázie je http://www.radynacesty.sk/ Vyzerá celkom profesionálne a vidno, že ju robil naozastný milovník cestovania. Veľmi ma zaujal www.stopar.sk Tu nájdete všetko, čo sa týka stopovania- články so skúsenosťami so stopom do rôznych krajín, mapy a kempy na Slovensku a v Česku, ale aj ľudí čo hľadajú alebo ponúkajú odvoz stopom do rôznych kútov sveta.
 
Vynikajúcim zdrojom laických, ale o to spontánnejších informácií o cestovaní sú blogy. Na blogu denníka Sme http://blog.sme.sk/ a Pravdy http://www.blog.pravda.sk/# je celá rubrika o cestovaní, takže si tam každý určite nájde to svoje. Blogov o cestovaní je neúrekom, no pri týchto neoficiálnych informáciách si treba dávať pozor na ich hodnovernosť. Ak sa to dá, radšej si ich overte.
 
Takže keď už vieme o krajine, do ktorej ideme, všetko, môžeme pristúpiť k ďalšej fáze a tou je hľadanie ubytovania. Zo slovenských stránok vyzerá dobre napríklad http://world.holiday.sk/, kde nájdete ubytovanie za prijateľnú cenu asi vo všetkých kútoch sveta. Nenachádzajú sa tu však campingy, iba tie slovenské. Ja však zvyknem hľadať skôr ubytovanie na stránkach krajín do ktorých mierim. Nevýhodou je, že to zaberie dosť času. Hlavne južnejšie položené krajiny  sa s vytvorením svojej web stránky príliž nenamáhajú.
 
Poviem Vám však, že ten vynaložený čas stojí vždy zato. Najlepšia dovolenka je predsa dovolenka podľa svojich predstáv, nie podľa predstáv agentúry. Takže už len kúpiť letenky a môže sa ísť. :)

Neprehliadnite: