ICQ cez Gmail?

Lukáš Orgován  /  07. 12. 2007, 00:00

Áno, presne tak. Len v utorok pridal Google ďalšiu novinku do svojho emailového klienta Gmail a už o tom vie celý svet. Dnes si ukážeme ako to funguje.

Chatovanie cez Gmail nie je žiadnou novinkou. Gmail má svoju vlastnú chatovaciu službu už od februára minulého roku. Teraz sa však opäť vyšvihol. Od utorka si môžu užívatelia Gmailu užívať komunikáciu so svojimi kontaktmi z ICQ alebo AIM.

 

Je to vďaka tomu, že Google vynaložil nemalú námahu a integroval populárne IM (instant-messaging) ICQ a AIM od firmy AOL do svojho Gmailu. Zatiaľ je táto novinka dostupná len v anglickom jazyku. Google tvrdí, že bude onedlho dostupná aj v iných jazykových mutáciách svojho mailového klienta. Avšak pre nedočkavých už dnes ukážeme, ako pohodlne, rýchlo a hlavne jednoducho sa táto novinka používa.

 

Nutnosťou je mať založený účet na Gmail. Teraz je nutné zmeniť si v nastaveniach jazykovú mutáciu. Ja som použil americkú angličtinu (English (US)). Gmail umožňuje ukladanie histórie chatov do záložky chats. Obsahuje emotikony a taktiež využíva zvuky, ktoré sú predvolene zapnuté, avšak dajú sa vypnúť ak by vám to liezlo na nervy. Ďalšou (logickou) podmienkou je, že máte účet na ICQ alebo AIM. Pomocou options sa prihlásite na svoje ICQ konto a po chvíľke sa vám zobrazí zoznam online kontaktov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A môžeme komunikovať. Také jednoduché. Stačí kliknúť na nejaký z kontaktov a otvorí sa nám maličké chat okienko v pravom dolnom rohu prehliadača. Veľmi oceňujem, že Google nezabudol na možnosti typu bloknúť užívateľa alebo nezaznamenávať históriu s týmto kontaktom. Systém dokáže zobraziť všetky vaše kontakty, no zároveň rozpoznáva s kým chatujete najviac a zaraďuje ich medzi "most popular" najobľúbenejšie kontakty. Je to veľmi dobrá vychytávka, keď nechcete mať v kontaktoch bordel.

 


Ako vidíte, toto malé chatovacie okienko sa dá otvoriť v novom okne (Pop-out), kde si ho môžete zväčšiť. Osobne som túto možnosť využil až po 4 hodinách ustavičného chatovania a občasných dlhých správach mojich známych. Nemám rád, keď mám na lište otovorených milión okien. Bohužiaľ tu musím dať pre Google jedno mínus. Nikde v nastaveniach sa mi nepodarilo nájsť, aby sa vyskakovacie okno otvorilo do novej karty a nie do nového okna.

 


história

 

Táto novinka je skvelým doplnkom pre Gmail. Konečne môžem z jedného miesta chatovať aj posielať emaily. Pre mňa je to maximálne postačujúca náhrada za desktopového klienta, keďže vychytávky typu hry a tZers využívam tak trikrát do roka.

Neprehliadnite: