Adobe CS3 Design Premium pre študentov

Lukáš Orgován  /  05. 12. 2007, 00:00

Nová kolekcia balíčkov pre študentov od spoločnosti Adobe za zanedbateľnú cenu. Konečne aj študenti môžu používať legálny systém za prijateľných podmienok.

Tam kde sa piesok lial a kde sa sypal vodopád

 

Predpokladám, že tento článok čítajú ľudia, ktorí sa zaoberajú designom a pravdepodobne vlastnia nejaký produkt od spoločnosti Adobe (photoshop?). Mohol by som byť naivný a v kútiku duše veriť, že priemerný slovenský študent si zakúpi originálny softvér od spoločnosti za obrovské peniaze. Ale nie som. Viem, že takmer každý študent má cracknuté verzie softvéru, keďže financií nie je nikdy dostatok.

Od novembra tohto roku si môžu študenti splniť svoj maličký sen. Spoločnosť Adobe začala dovážať študentské licencie na český aj slovenský trh, ktoré môžu využiť študenti vysokých ako aj stredných škôl. Podmienkou je však minimálne dvojročné štúdium dennej formy. Na odber sú zatiaľ štyri produkty.

  

ceny sú uvádzané v českých korunách
Adobe CS3 CZ Design Premium 2480,-
Adobe CS3 CZ Web Premium 2480,-
Adobe Photoshop CS3 Extended CZ 1245,-
Adobe Acrobat 8.0 CZ Profesional 1245,-

Tento cenník nájdete aj na stránkach adobeprostudenty.cz, kde s nájdete všetky potrebné informácie. Ešte nedávno nebolo možné produkty objednať na Slovensku, avšak vynikajúco sa zachovali naši susedia , ktorí ponúkali balíčky aj pre slovenských študentov.

Ak si objednáte produkt, tak po nainštalovaní ešte nebudete mať študentskú licenciu a produkt bude fungovať iba ako 30 dňová trial verzia. Počas tejto doby máte možnosť vyplniť a odoslať priložený formulár (ktorý je možné stiahnuť aj z internetu) s fotokópiou dokladu o návšteve školy. za takýto doklad sa považuje napr. aj isic karta, alebo potvrdenie o návšteve školy. Potom dostanete od Zákazníckeho strediska Adobe licenčné číslo s ktorým môžete produkt naďalej používať počas neobmedzenej doby. Samozrejme, tieto študentské licencie nemožno používať na komerčné účely. Aj tak si však myslím, že je to viac než výhodná kúpa.

 

Vytriezvenie

Doteraz panovala v tomto svete doslova absurdná situácie. Každý kto sa zaoberá designom, poprípade študuje grafický design uzná, že produkty a balíčky Adobe Creative Suite sú nepísaným štandardom v tejto oblasti. Ale máloktorý študent má dostatok finančných prostriedkov na to, aby si zakúpil originálne verzie programov a tak si na svoj počítač inštaluje nelegálne kópie.

Teraz sa však môže všetko meniť. Z vlastných skúseností viem, že mnohí by ocenili, keby mohli mať nainštalovaný "ten svoj produkt" legálne.

Marketingový experti od Adobe zrejme konečne pochopili, že môžu zarábať aj v tomto segmente trhu. Je to síce zanedbateľná čiastka oproti originálnym verziám ich produktov, no určite sa to pekne odrazí na grafoch výsledkov hospodárenia za rok. Navyše by sa tento ťah zároveň dal chápať aj ako "reklamná kampaň", ktorá zveľaďuje meno spoločnosti uvádzaním produktov pre študentov. Adobe je jednoznačným lídrom v oblasti softvéru pre design a je si toho úplne vedomá. To sa odráža na cenách ich produktov.  My, skromní študenti sme však radi, pretože sa môžeme doma učiť na najnovších produktoch.

Neprehliadnite: