Spoločnosť Intel oznámila víťaza súťaže univerzít o notebookový návrh

Tlačový servis  /  30. 11. 2007, 12:54

V povzbudivom duchu inovácií smerom k energeticky efektívnym technológiám spoločnosť Intel v apríli vyhlásila súťaž pre európske univerzity o návrh zariadenia, ktoré bude poháňať laptopy použitím obnoviteľných zdrojov elektrickej energie. Intel dnes ocenil víťazov súťaže Intel University Competition On Renewable Energy (CORE) za 7 mesačné kreatívne úsilie zúčastnených tímov.

Medzi členmi poroty sa nachádzal Nir Tessler, profesor na Israel Institute of Technology v Haife, Eszter Morvay z medzinárodnej IT analytickej spoločnosti IDC a Ofri Wechsler, Intel Fellow. Hodnotili návrhy univerzít z Belgicka, Nemecka, Írska, Talianska, Holandska a Španielska. Každý návrh bol posudzovaný podľa viacerých kritérií od ekologickej hodnoty cez vynaliezavosť dizajnu až po jeho komerčné použitie.

Víťazné riešenie španielského týmu (Polytechnic of Madrid) je založené na pedálovom prístroji, ktorý je poháňaný ľudskou energiou. Bicyklovanie produkuje energiu, ktorú premieňa na elektrickú energiu potrebnú na pohon laptopu. Riešenie bolo vybraté po tom, ako sa tým vysporiadal so všetkými atribútmi návrhu – od ľahkej implementácie až po inovatívnu kvalitu elektronických komonentov – so špeciálnym prvkom umožnujúcim reálne použitie tohto modelu. Španielske zariadenie je hlavne „user-friendly“, pretože umožňuje zvoliť si flexibilný, voliteľný rytmus vrátane potrebných prestávok. Originálnym prvkom je aj zariadenie na prevod elektrickej energie, špeciálne navrhnuté pre minimalizáciu nabíjacieho času a udržanie toku energie na stále rovnakej úrovni.

Na druhom mieste skončili univerzity Polytechnic of Milan (Taliansko) a Delft's University of Technology (Holandsko), ktoré prišli tiež s vlastnými riešeniami. Taliansky tým navrhol dômyselné zariadenie na prevod vodíkového paliva na napájanie laptopu, čo je pozoruhodné z hľadiska trvácnosti a pre jeho enviromentálnu čistotu. Vodík je obnoviteľný a dlhodobo udržateľný zdroj energie a zároveň najbežnejším prvkom vo vesmíre. Hoci sa nenachádza na Zemi vo svojej elementárnej podobe, je ľahko získateľný z vody pomocou elektrolýzy. Toto riešenie ponúka ďalšiu výhodu v zmysle použitia časovo-závislej energie (ako napríklad energia získaná cez solárne články) a jej konverzii späť na elektrickú energiu pomocou eketrolytického procesu.

Univerzita Delft taktiež prisla s inovatívnym dizajnom, ktorý pozostáva z rocking-motion pedálového mechanizmu. Integrovaný dizajnérsky prístup a znalosti z rôznych vedných oborov boli použité pri optimalizovaní dizajnu.

Víťazný tým z Polytechnic of Madrid (Španieslko) získal 10 000.- Eur na podporu vedeckého výskumu. Ďalšie dve Univerzity získali tie najvýkonnejšie laptopy.

Intel, svetový vodca v oblasti vývoja polovodičov, vyvíja technológie, produkty a iniciatívy s cieľom sústavne zlepšovať prácu a život ľudí. Ďalšie informácie o spoločnosti Intel nájdete na www.intel.com/pressroom.

Neprehliadnite: