Špeciálne riešenia pomôžu neuveriť falošnej bezdrôtovej sieti

Tlačový servis  /  28. 11. 2007, 00:00

Prístupový bod, teda miesto, cez ktoré sa užívateľ môže bezdrôtovo pripojiť do internetu, je prvkom, ktorý sa môže stať ľahkou vstupnou bránou k údajom. Prípady takzvaných falošných prístupových bodov nie sú ojedinelé a vedia po sebe zanechať veľké škody. Navonok sa môžu javiť ako bezdrôtová sieť úradu, kde užívateľ pracuje, no v skutočnosti ich prevádzkuje niekto iný s cieľom získať informácie a heslá do „pravej“ siete. Jedným zo spôsobov ako sa nebezpečenstvu vyhnúť, sú riešenia, ktoré vedia odhaliť a následne predísť pripojeniu cez takéto nepravé zariadenia.

Situácie, kedy môže neželaná osoba preniknúť k informáciám v sieti, sa nevyhýbajú ani našim končinám. Príkladom je aj nedávny prípad súdu, ktorý nechal prístupový bod do siete, takzvaný Access Point (AP), verejne prístupný a vystavil tak aj citlivé informácie nepovolaným očiam. Sú prípady, keď sa cudzí užívateľ snaží dostať k údajom so zlým úmyslom, a to práve nasadením falošného bodu. Popri ostražitých užívateľoch sú už ale efektívnejšie riešenia, ktoré ho dokážu odhaliť. Navyše, ich kombinácia s technológiou RFID napríklad umožňuje aj lokalizovať zariadenia či osoby.

„Aby sa dalo zamedziť komunikácii klientov s falošným AP, musíme o ňom najprv vedieť, a to dnes technológie bez problémov umožnia. Potom môže správca napríklad bod odstrániť, alebo nechať „sledovať" komunikáciu svojich užívateľov s ním. Napríklad hneď ako zariadenie zistí, že niekto z klientov sa snaží k bodu pripojiť, môže vyslať informáciu, ktorá to znemožní, Tak je falošné AP-čko nepoužiteľné," hovorí o dnešných možnostiach Peter Frasch zo spoločnosti Alef Nula, ktorá má skúsenosti s takýmito riešeniami nielen ako ich distribútor, ale aj užívateľ.

Falošné prístupové body sú spôsobom ako pomerne jednoducho oklamať bežného užívateľa, ktorý sa pripája do internetu. Nemusí to ani pobadať. Stačí, že nepravý prístupový bod „narušiteľ" nazve napríklad menom firmy, v ktorej užívateľ pracuje a kde sa pripája. Človeku nemusí ani napadnúť, že by bod mohol patriť niekomu inému a je nasadený s úmyslom škodiť. Preto je dôležité, aby sa ochrana nespoliehala len na ľudský faktor, dnes už profesionálne bezpečnostné riešenia vedia nepríjemnostiam efektívne predísť.




Neprehliadnite: