Verse Versus Verse - Verš proti veršu

Jana Kopernická  /  23. 11. 2007, 22:24

Pri slove poézia si mnohí predstavia osamelého básnika, píšuceho na kúsok papiera zamilované rýmy. Moderná umelecká literatúra má však rôzne podoby. Projekt Verse Versus Verse predstavuje interaktívny spôsob tvorby poézie.

„Keď ma v roku 2004 zvolili za tajomníka Východoslovenskej pobočky Spolku slovenských spisovateľov, dal som si za hlavný cieľ priviesť mladých ľudí k čítaniu a tvorbe umeleckej literatúry," vracia sa k úplným začiatkom myšlienky projektu jeho tvorca, Dalimír Stano. Ďalším želiezkom v ohni bol nápad Richarda Kittu, študenta ateliéra nových médií na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach. Ten sa už dávnejšie pohrával s odpoveďou na otázku, ako dostať zaujímavou formou poéziu na internet. Premýšľal tiež nad invenčnými výtvarnými spôsobmi publikovania poézie vo verejných priestoroch. Keď mesto Košice ohlásilo kandidatúru na Európske hlavné mesto kultúry, podporil Dalimír Stano jeho snahu a vytvoril scenár projektu Verse versus verse. Programovaním špecifického chatu poverili autori študentov Technickej univerzity Sergeja Chodareva a Zdena Osinu. Design a koncepciu stránky vvv.eu.sk vytvoril Richard Kitta.

Pomenovanie Verse Versus Verse je vskutku výstižné. „Názov projektu vyjadruje interaktívny spôsob tvorby poézie, kde účastník - básnik vytvorí prvý verš a Poemat reaguje naň ďalším veršom," vysvetľuje Stano. Interaktívna báseň vzniká kladením verša proti veršu.

Báseň môže písať autor spolu s Poematom. Zaujímavý experiment je zrealizovateľný i vďaka virtuálnej blízkosti, ktorá odbúrava časovú i priestorovú vzdialenosť. Úlohou Poemata je viesť autora básne až do konca a dať báseň do prijateľnej formy. Poemat vidí len aktuálnu báseň a ostané sú skryté v poradí podľa času prihlásenia verša. Pritom má i možnosť ovplyvniť poradie podľa toho, v akom stave sa nachádza práve tvorená báseň, ba dokonca vylúčiť účastníka z poradia, ak nesplní podmienky uvedené na hlavnej stránke. Ako náhle odpovie na verš veršom, alebo ukončí báseň, zjaví sa mu ďalšia nedokončená. Účastník má možnosť odpovedať kedykoľvek, nie je viazaný časom. Poemat, aby „hra" mala spád a bola zaujímavá pre účastníkov, musí okamžite reagovať, lebo v poradí má niekedy aj 20 autorov. Za interaktívnym Poematom sa skrýva Dalimír Stano: „Vydržať túto záťaž 4 hodiny denne je nesmierne zaťažujúce. Vydržal som 8 dní, od 10.11. do 17.11.2007 odvtedy do 30.11.2007 je prevádzka obmedzená na dobu 21.00 až 22.00 s tým, že v rámci mojich časových možností odpovedám na verše sporadicky aj v priebehu celého dňa." Od 1.12. do 7.12.2007 sa rozšíri prevádzka Poemata na dve hodiny denne a to od 20.00 do 22.00.

Čo podľa iniciátora projektu prináša Verse Versus Vere návštevníkovi slovenského internetu? „Internet okrem filmov a obrázkov prináša aj záľahu textu, ktorý je však z 90 % encyklopedického a informačného charakteru. Prináša aj hry, ktoré sú tiež väčšinou nekreatívneho charakteru. Projekt VVV prináša „hru", ktorá si vyžaduje vysoko inteligentný a emotívne bohatý prístup. Mnohí ľudia, a hlavne mladí, takéto schopnosti objavili v sebe i vďaka nej," uvažuje Stano.

Prvotným a priebežne aktualizovaným výstupom projektu je zoznam básní, v ktorom sa i pasívny účastník môže oboznámiť s tým, čo a ako sa píše v súčasnej poézii. Garantmi projektu sú Spolok slovenských spisovateľov a Slovenské centrum PEN. Tvorbu ich členov je možné zhliadnuť na podstránke venovanej autorom.

V najbližších dňoch sa v rámci projektu uskutoční podujatie na Hlavnej ulici v Košiciach. Do interaktívneho písania sa tak budú môcť zapojiť i náhodní okoloidúci.

Verse Versus Verse

Konečným výstupom Verse Versus Verse bude zborník vybraných básní - 1. zborník slovenskej interaktívne písanej poézie, ktorý sa objaví i v elektronickej forme na internete. Na pripravovanom krste knihy sa budú môcť konečne vzájomne spoznať všetci zúčastnení autori.

Od začiatku projektu do dnešných dní bolo napísaných vyše 500 básní, ktoré vytvorila spolu s Poematom približne stovka autorov. Denne sa virtuálnemu písaniu venuje 45 návštevníkov.

Stránku doposiaľ navštívilo viac než 1600 záujemcov o experimentálny spôsob tvorby literatúry. Ak sa podarí zabezpečiť dostatok finančných prostriedkov, štvortýždňový projekt sa bude opakovať dvakrát ročne.

Dalimír Stano je zatiaľ s vývojom úspešného projektu spokojný. Ako vidí budúcnosť literatúry v prostredí internetu? „Kniha je kniha... Môžeme ju poťažkať v dlani, ovoňať ju, požičať alebo darovať priateľovi. Internet má iné možnosti, ktoré sú v porovnaní s knihou alebo časopisom nezanedbateľné. Vznikajú internetové časopisy a i celé knihy, ktoré sú (zatiaľ) voľne prístupné i zdarma. Existujú i internetové kníhkupectvá, ktoré riešia súčasnú ťažkú situáciu v distribúcii pôvodnej slovenskej literatúry. Ktovie, možno raz... ale knihu zatiaľ internet úplne nenahradil," zamyslel sa na záver.

Jana Kopernická
http://kopernicka.ulet.sk

Neprehliadnite: