Recenzia Asus P5E3 Deluxe s čipsetom X38

Tomáš Kusenda  /  22. 11. 2007, 00:00

Ak sa obzeráte po novej základnej doske pre nové procesory z dielní Intel, nenechajte si ujsť tento prehľad technológii vrátane testu jednej základnej dosky s novučkým X38 čipsetom Intel.

Aj keď čipset Intel X38 bol predstavený už na jar tohto roku, prvé základné dosky s týmto čipsetom sa dostávajú do obchodov až v dnešných dňoch.

Výkonom je chipset X38 čerešničkou na torte. S ničím výkonnejším pre desktop sme sa ešte nestretli. Niečo ako „moja doska nestíha“ pri týchto čipsetoch nie je možné. Čipset má nahradiť staršieho bračeka s číslom 975X.

Hlavnou výhodou novinky je podpora jadier Penryn. Tie budú vyrábané 45 nanometrovým výrobným procesom. Vďaka nemu budú jadrá výkonnejšie, s menšou spotrebou a menším odvodom tepla. Ale vráťme sa k čipsetu. Podporovaná FSB bude až 1600MHz oproti terajším 1333 MHz. Spätná kompatibilita je zaručená ešte s procesormi Intel Pentium 4 a Intel Pentium D. Tie sú postavené na starej architektúre NetBrust a ich frekvencia FSB je iba 800 MHz. Na dôkaz toho, že technológie sú nové bola pridaná podpora DDR3 pamätí a to do frekvencie 1600MHz. Avšak spätná kompatibilita sa prejavila aj tu a preto ak výrobca dosky použije pamäťový radič pre DDR2 tak nespraví nič zlé. Southbridge (južný mostík) je použitý z čipovej sady P35 a jeho číslo je ICH9R.

Herných nadšencov potešia dva PCI-Express sloty druhej generácie (PCI-E 2.0), kde je pri dvoch zapojených kartách samozrejmosť 16 kanálov na každej. Vďaka zvýšenia frekvencie PCI-E pri druhej generácii až na 2,5 GHz sú dáta predávané rýchlosťou až 500MB/s, čo stačí aj tej najvýkonnejšej grafickej karte. PCI-E sa rozšírilo aj o sloty so štyrmi a s jednou linkou. Tie slúžia najmä zvukové karty, sieťové karty alebo iné, vyžadujúce vysokú rýchlosť komunikácie.

X38 ma podporu iba režimu CrossFire, čo je nevýhoda pre vlastníkov nVidia kariet, ako aj ich fanúšikov. Dokonca bude možné tento čipset používať aj pre procesory AMD. Tým chce Intel rozšíriť svoju ponuku v oblasti čipsetov a posilniť svoje monopolné postavenie.

Intel do svojho čipsetu zakomponoval aj štandard XMP (Extreme Memory). Ten je dôležitý pre výrobcov pamätí. Tí do svojich pamätí zapíšu údaje o maximálnom takte, hodnotách časovania a napájania. Vďaka nim bude možne v BIOS jednoducho pretaktovať pamäte pre najvyšší výkon.

Dosť už bolo filozofovania o technológiách. Poďme sa pozrieť na Asus P5E3 Deluxe, ktorá tento skvelý nový čipset obsahuje.


ASUS P5E3 Deluxe
Vlajková loď ASUS zaujme už na prvý pohľad. Mohutne pôsobiace pasívne chladenie naozaj ochladí aj ten najhorúcejší kus dosky. Veď 3 heatpipe trubice a rebrovanie pokrývajú nie len čipovú súpravu, ale aj stabilizátory napájania. Časť chladiaceho mechanizmu je dokonca umiestnená aj na spodnej strane základnej dosky. Nevýhodou je problémové osadenie rozmerných chladičov. Tí šikovnejší to však vyriešia za pár minút.



Poteší šesť S-ATA 2.0 (3Gb/s), z ktorých 4 sú orientované tak, aby nezavadzali zariadeniam ako sú DVD mechaniky a predné panely. O vyvedené porty tiež nie je núdza. Na zadnom panely nájdete 2 konektory pre sieť (1Gbit/s- RJ45), 2 eS-ATA konektory a až neuveriteľných 8 USB portov. Bohužiaľ, vďaka takémuto veľkému množstvu „nových“ portov, tie staré sú naozaj len symbolické. LPT a COM porty dokonca budete hľadať márne a PS2 je vyvedené iba pre klávesnicu. Vhod príde tiež dvojica WiFi modulov IEEE802n. Každý modul je schopný obslúžiť až 2 antény, čo niekoľkonásobne zvýši pokrytie.

Na doske nájdeme 2 PCI-Express x16 porty a jeden PCI-E x4 port. Medzi portami sa nachádza čip s flash pamäťou a Linuxom. Vďaka tomu budete môcť pracovať na internete, v sieti a či nastaviť BIOS bez operačného systému, respektíve pred jeho zavedením.





Výkonnostne je doska naozaj na vrchole. Avšak iba s naozaj výkonnými komponentmi. Pri slabších procesoroch jej výkon oproti P35 ani len nepocítite. Naopak pri nových procesoroch, ale hlavne tých pripravovaných sa doska správa ako „namydlený blesk“. Dosku osadíte DDR3 pamäťami s maximálnym taktom 1,6 GHz.. Samozrejme, ak výkon nie je plne využitý, tak vďaka technológii EPU (Energy Processing Unit) spotrebujete až o 50% elektrickej energie menej.



Keďže sa jedná o triedu Deluxe, výbavou sa nešetrilo. K základom ako sú ovládače je pridaného plno software na pretaktovanie, optimalizáciu či zrýchlenie.

Celkovo je doska naozaj výkonná, avšak jej potenciál využijete až s novo pripravovanou radou procesorov Penryn.  Za luxus sa platí, ale takmer 10 000Sk je podľa mňa prehnaná cena.

PC Mark05 1280x1024 x32
Total score CPU Score Memory Score VGA Score HDD Score
9539 9712 6611 14002 5121

Testovaná zostava:

MB: ASUS P5E3 Deluxe
RAM: Corsair 2x1GB DDR3 1066 MHz
CPU: Intel QX 6850
VGA: GeFOrce 8800GTX
HDD: Western Digital Raptor 150 GB 10000rpm 16MB Case.
Ovládače a BIOS: aktualizované ku dňu 17. novembra 2007.
Použitý software: Microsoft Windows XP SP2, PC Mark 05.

Testy sme nechali prebehnúť 3x, na čerstvo nainštalovanom Operačnom systéme. Výsledok je priemer meraní. Tým sa zamedzila odchýlka.

P.S.: Odporúčam aktualizovať BIOS, zvýšite tým výkon pri určitých procesoroch, ako aj grafických kartách a RAM pamätiach.

Neprehliadnite: