Internet (nielen) pre začiatočníkov XII. – Google (úvod)

Július Pastierik  /  19. 11. 2007, 00:00

Písať seriál o internete a nespomenúť Google sa jednoducho nedá, pretože tento (nielen) internetový vyhľadávač počas svojej jedenásťročnej histórie zmenil v mnohých smeroch spôsob práce s internetom.

Keď v roku 1996 Larry Page a Sergej Brin vytvorili vyhľadávač Google, určite sa im a ani ostatnému svetu nesnívalo, aký prelom to bude znamenať, t. j. že po pár rokoch si bez neho nebudú používatelia internetu vedieť svoju prácu ani len predstaviť. Pravdaže, nebudeme tu spievať ódy na tento projekt, pretože hoci je vynikajúci, má svoje nedostatky, ale tento fakt sme jednoducho museli spomenúť.

Nastavenie jazykov, v ktorých chceme hľadať

Keď sa mnohí používatelia pozrú prvýkrát na to, čo im Google ponúka v oblasti vyhľadávania, zostanú možno veľmi prekvapení, pretože tu nájdu naozaj veľmi silný nástroj na nájdenie skoro všetkého, čo sa na internete nájsť dá. V podstate by sa dalo povedať, že čo nenájde Google, to na internete nie je (má to však háčik – či sme aj správne hľadali).

Hneď na úvod spomeňme, že Google nevyhľadáva iba podľa obsahu stránok (pričom v tomto vyhľadávaní je obsiahnutý nielen text, ale aj informácie v meta tagoch), ale dokáže vyhľadávať aj v dokumentoch a zároveň niektoré typy dokumentov dokáže previesť aj do html podoby (ODT, PDF, RTF…). Práve tým, že dokáže vyhľadať údaje aj v dokumentoch je pre mnohých nepostrádateľný, pretože v inom formáte sa príslušné informácie vôbec nemusia na internete nachádzať.

Rozšírené možnosti vyhľadávania

V minulej časti sme spomínali, že niektorým používateľom nemusí vyhovovať vyhľadávanie podľa meta tagov, pretože potom sa nájdu aj také stránky, na ktorých nie sú relevantné údaje (na zosnímanej obrazovke s obrázkami je ukázaný takýto príklad, keď je nájdená stránka s Belmondom, hoci v predmetnom vyhľadávanom filme vôbec nehral). Ako sme však už spomínali, toto je skôr problém programátorov a nie je to problém vyhľadávača.

Hľadanie všetkých súborov typu ODT

Na druhej strane však niekedy špeciálne hľadáme informácie skôr podľa kľúčových slov, pričom vlastný obsah stránky tieto slová vôbec nemusí obsahovať (napríklad budeme hľadať informácie o polodrahokamoch, ale povedzme na stránke o acháte sa slovo polodrahokam vôbec nemusí v texte nachádzať, pričom chceme informácie aj o tomto kameni). Preto je dobré, že sú k dispozícii vyhľadávače, ktoré vyhľadávajú údaje vo všetkých častiach internetovej stránky.

Hľadanie v PDF dokumentoch

Pozrime sa teraz bližšie na možnosti rozšíreného vyhľadávania, ktoré sú v tomto vyhľadávači naozaj široké. Vzhľadom na to, že Google nie je slovenský projekt, nenájdeme tu možnosť používania synoným, ako to bolo v prípade vyhľadávača Morfeo. Pretože je však Google aj v slovenskej jazykovej lokalizácii, dokáže kontrolovať správnosť zadaného slova a pokiaľ ho nenájde v slovníku, upozorní nás, že sme zrejme mali na mysli slovo iné (pričom môžeme priamo naň kliknúť, čím zmeníme vyhľadávanie). To však neznamená, že nevyhľadá informácie v pôvodnom zadaní.

Medzi ďalšie zaujímavé možnosti nastavenia hľadania patrí hľadanie v určitých jazykoch, hľadanie iba na špecifikovaných doménach, v zadefinovaných typoch súborov, hľadanie podľa časových údajov (t. j. kedy sa výsledky prvýkrát objavili na internete – či za posledných 24 hodín, za posledný týždeň, mesiac…) atď. Samozrejme, aj v Google môžeme zadávané údaje logicky kombinovať, požadovať vyhľadanie presného slovného spojenia a pod.

Hľadanie obrázkov

Pretože týchto možností je naozaj veľmi veľa – omnoho viac, ako v iných vyhľadávačoch, je vhodné, ak sa pozrieme na stránky nápovedy, ktoré ponúka priamo Google. Žiaľ,nápoveda nie je jazykovo lokalizovaná. Okrem iného sa tu však dozvieme, že priamo vyhľadávač nám môže slúžiť aj ako kalkulačka, t. j. stačí do vyhľadávacieho okienka zadať matematický výraz a ako výsledok hľadania sa nám objaví jeho výsledok. Google však aj v tomto prípade vyhľadáva, takže ak sa predmetný matematický výraz nachádza aj na niektorých stránkach, nájde nám ich. Napokon, iným spôsobom by sme asi ťažko našli informácie povedzme o Ludolfovom čísle (pí).

Hľadanie v katalógoch

Po spustení tohto vyhľadávača vidíme, že okrem internetových stránok (či súborov) dokáže Google vyhľadávať aj obrázky, skupiny a tzv. katalóg. Pri vyhľadávaní obrázkov musíme spomenúť hlavne to, že práve pri nich sa často stáva, že nájdené odkazy vôbec nezobrazujú obrázky, ktoré hľadáme. Osobne sa mi to stáva najmä pri filmoch, pretože zadaný výraz je na stránke zadaný ako kľúčové slovo, ale príslušný obrázok ukazuje úplne iný film.

Kalkulačka a zároveň hľadanie

Ostatné spôsoby vyhľadávania sú určené pre špeciálne hľadanie, napr. pri hľadaní podľa katalógu vyhľadáva Google v katalogizovaných údajoch, ktoré vytvára z príslušných stránok. Týmto spôsobom nájde tie stránky, kde sa hľadaný výraz síce vyskytuje, ale neukáže presne všetky výskytu tohto výrazu na príslušných stránkach. Tieto spôsoby vyhľadávania však už necháme na skúmanie pre vlastných používateľov.

Na budúce: Ďalšie aktivity Google.

Neprehliadnite: