Rádioamatéri nadväzujú spojenia odrazom od stôp meteoritov

Roman Vavro  /  16. 11. 2007, 00:00

Rádioamatéri majú v týchto dňoch ďalšiu z možností nadviazať zaujímavé spojenia na rádioamatérskych VKV pásmach. V čase 14. – 21. novembra majú príležitosť využiť meteorický roj Leonidy a prostredníctvom odrazu od stôp meteoritov nadviazať zaujímavé spojenia na dlhšie vzdialenosti. V závislosti od počasia bude možné roj pozorovať voľným okom.

Spojenie odrazom od stôp meteoritov je, vzhľadom na relatívne krátky čas trvania odrazu, špecifický spôsob nadväzovania rádioamatérskych spojení. V minulosti rádioamatéri museli počkať na roj meteoritov, aby mohli uskutočniť zaujímavé spojenia prostredníctvom odrazu od stôp meteoritov. V súšasnosti sa dajú robiť spojenia týmto spôsobom aj mimo meteoritických rojov, umožňujú to digitálne technológie. Odrazom od stôp meteoritov je možné uskutočniť rádioamatérske spojenia na VKV obvykle na dĺžku 1300 – 1700 km. „Na Slovensku robí spojenia týmto spôsobom asi 20 rádioamatérov a ich počet stúpa. Zásluhu na tom majú nové možnosti, ktoré prinášajú digitálne technológie“, povedal Roman Kudláč, prezident Slovenského zväzu rádioamatérov (SZR). V minulosti rádioamtéri používali pri tomto druhu spojení fóniu (SSB) a telegrafiu (CW). „Telegrafia už ustúpila digitálnym druhom prevádzky, fónia sa využíva len počas meteoritických rojov“, vysvetlil Kudláč. Digitálne druhy prevádzky umožňujú nadviazať spojenie aj mimo roja. Počítač dokáže spracovať signály, ktoré už ľudské ucho nepočuje.

Leonidy sú meteorický roj spôsobený kométou Tempel-Tuttle. „Tento rok sa očakáva nižšia aktivita v porovnaní s minulými rokmi a výrazne nižšia v porovnaní s meteorickým rojom Perzeidy a Geminidy“, informoval Juraj Tóth z FMFI Univerzity Komenského v Bratislave. Ako dodal „očakáva sa aktivita na úrovni 15 až 20 meteoritov za hodinu“. Aktivita počas Perzeidov a Geminidov bola na úrovni okolo 100 meteoritov za hodinu. „Leonidy sa vizuálne prejavujú, podobne ako Perseidy, vysokou jasnosťou a predstavujú pre pozorovateľa pekný zážitok. Očakáva sa, že maximum roja bude v nedeľu, 18.11. 2007 o 03,50 SEČ“, dolnil Tóth.

Podľa http://sk.wikipedia.org/wiki/Leonidy „Dážď Leoníd sa v minulosti vyskytol aj v rokoch 902, 934, 1037, 1202, 1366, 1533, 1799 atď. Tieto údaje dokazujú, že veľmi hustý oblak prachu z materskej Templeovej – Tuttleovej kométy sa po jej dráhe vracia po 33 rokoch (presne za 33,25 roku). Keď ním Zem prechádzala v noci 17. novembra 1966, za 20 minút bolo vtedy pozorovaných až 100 000 meteorov. Vtedy sa taktiež pomocou radarových meteorov zistilo, že priemer prúdu Leoníd je zhruba 35 000 km. Ich činnosť je od 14. do 21. novembra a priemerná rýchlosť meteorov asi 71 km/s.“

Neprehliadnite: