Intel so 45 nanometrami

Tomáš Kusenda  /  28. 10. 2007, 00:00

V týchto hodinách pracujú nové továrne Intelu na plné obrátky. Do praxe sa zaviedol nový, 45 nanometrový, výrobný proces.

Vďaka továrni s názvom D1D, sídliacej v štáte Oregon sa k nám začnú dostávať čipy vyrábané 45 nanometrovým výrobným procesom. Tieto „miniatúrky“ budú najskôr určené pre servery strednej triedy až High-Endu a desktopové High-endy. Jadrá budú mať názov Penryn, Yorkfield a Wolfdale. Vyrábať sa budú z 300 milimetrových waferov. Z tých budú rezané už spomínané 45nm polovodičové tranzistory do mikročipov.

Zároveň bola otvorená továreň Fab32 v Arizone. V tej budú produkované wafery s priemerom 300mm. Samozrejmosťou sú už spomínané 45nm tranzistory.

Generálny riaditeľ a zároveň prezident firmy Integrated Electronic Paul Otellini povedal: „ Otvorením továrne Fab32 v Arizone je svedectvom o pokračujúcich investíciách do očisťovania výroby. Táto výrobná linka je najekologickejšia na svete. Vďaka 45 nm tranzistorom máme navyše možnosť dodať najvýkonnejšie procesory s minimálnou spotrebou každému jednému zákazníkovi. Zastúpenie je od Najvýkonnejších serverov až po procesory pre prenosné počítače s dlhou životnosťou batérie.“

Fab32 je v poradí šiesta továreň schopná vyrábať 300 mm wafery a druhá, schopná vyrobiť 45 nm tranzistor.

Je však predčasné sa radovať. Nové procesory sa do našich končín dostanú najskôr začiatkom decembra.

Zdroj: X-bit labs

Neprehliadnite: