Upravujeme video IV. – Orezávanie obrazu 2

Július Pastierik  /  08. 11. 2007, 00:00

Nepáči sa vám, že program VirtualDub, ktorý sme si predstavili minule, nedokáže priamo spracovať VOB súbory a výstup je iba vo formáte AVI? Skúste sa pozrieť na program MPEG Streamclip, ktorý má v tomto smere omnoho širšie možnosti.

Aby sme mohli používať tento program, musíme mať v operačnom systéme Windows nainštalovaný aj prehrávač QuickTime Alternative, pretože program MPEG Streamclip pre prevod používa jeho kodeky. Týmto zároveň získavame vynikajúci Open Source prehrávač Media Player Classic, takže inštaláciu QuickTime Alternative nič nestratíme – práve naopak, iba získame.

MPEG Streamclip

Program je určený pre operačné systémy Mac a Windows. Na svojom vstupe podporuje súbory vo formáte TS, PS, MPEG, MOV, DV, AVI, MP4 a čo je pre nás teraz najdôležitejšie, aj VOB. Okrem toho umožňuje otvárať aj audio súbory vo formátoch AIFF, AIF, M1A, M2A, MP2, MPA, AC3 a AUD.

MPEG Streamclip

Primárne je program určený pre export vstupných súborov do formátov QuickTime, DV, AVI a MPEG4. Okrem toho umožňuje aj konverziu do formátov TS, či rozdelenie (demultiplexovanie) audio a video stopy vstupného videa (resp. prevod vstupného audio súboru) do formátov M2V a AIFF, MPA či AC3. Aktuálny snímok videa si môžeme uložiť ako obrázok vo formáte JPEG, TIFFF alebo PNG.

Pri všetkých prevodoch si môžeme nastaviť začiatok a koniec prevádzanej časti, takže pomocou tohto programu dokážeme urobiť aj prípadné ukážky videa alebo audia. Pozrime sa však na to, ako dokážeme orezávať vstupné video.

Parametre pre prevod do QuickTime formátu

Táto možnosť je umožnená iba pri exporte do formátov QuickTime, DV, AVI a MPEG4. Pri ostatných spomínaných výstupných formátoch dochádza iba ku konverzii bez možnosti nastavenia akýchkoľvek parametrov. Pravdaže, podľa vybraného typu exportu sa menia aj možnosti nastavenia kvality výstupu, použitého kompresného algoritmu, možnosť nastavenia veľkosti, pomeru strán, normy atď.

Parametre pre prevod do formátu DV

Vo všetkých prípadoch však môžeme otáčať film a nastaviť jeho okraje. Nastavovanie okrajov sa robí výhradne zadaním číselných údajov, takže ihneď nevidíme výsledok. Našťastie, pri všetkých exportoch máme k dispozícii tlačidlo náhľadu („Preview“). Po jeho stlačení sa začnú prevádzať nastavené úpravy, ale neukladajú sa do výstupného súboru a tak si v náhľade môžeme skontrolovať, či výsledok zodpovedá našim požiadavkám.

Náhľad na nastavené okraje pri prevode do AVI formátu

Pretože tento prevod trvá presne tak isto dlho, ako keď sa bude robiť pri vlastnom exporte (čo môže byť podľa nastavených parametrov časovo náročná záležitosť), je pre nastavenia orezania lepšie vybrať menšiu kvalitu či iný výstupný formát, aby sme zbytočne nečakali, kým sa nám vôbec zobrazia prvé zábery. Keď zistíme potrebné číselné údaje orezania, nič nám nebráni nastaviť ich aj pri iných formátoch a zmeniť ostatné parametre tak, ako ich požadujeme.

Film po prevode

Po nastavení parametrov spustíme prevod pomocou tlačidiel „Make Movie“, „Make DV“, „Make AVI“ alebo „Make MP4“ (názov tlačidla záleží od vybraného výstupného formátu). Pretože program umožňuje export aj do formátu QuickTime, určite ho ocenia aj tí používatelia, ktorí chcú v tomto formáte zverejňovať svoje videá (resp. ich krátke ukážky) na internete.

Na budúce: Orezanie videa vo formátoch Mpeg-2.

Internet:
MPEG Streamclip: www.squared5.com
Quick Time Alternative: www.codecguide.com/about_qt.htm


Neprehliadnite: