Kapsch BusinessCom vybavuje nemocnice skupiny Vinzenz bezdrôtovými sieťami WLAN

Tlačový servis  /  04. 10. 2007, 15:50

Skupina Vinzenz patrí medzi 10 najväčších skupín nemocníc Rakúska. Toto združenie s nemocnicami v Hornom Rakúsku a Viedni nedávno prešlo na celoplošné bezdrôtové riešenia Wireless LAN od spoločnosti Kapsch BusinessCom. Uvedené technické riešenie predstavuje jeden z hlavných predpokladov pre moderné, a na IT založené, pracovné postupy v každodennej nemocničnej praxi. Pre skupinu Vinzenz znamená toto nové riešenie LAN aj to, že časy, kedy bolo nutné sa obísť bez počítačovej podpory a internetu, sú definitívne minulosťou.

V poslednom čase prenikajú bezdrôtové siete ako Wireless LAN (WLAN) stále viac do oblasti zdravotníctva. Na takéto komunikačné technológie sú v oblasti zdravotníctva kladené mimoriadne vysoké nároky. Preto tiež skupina Vinzenz, ktorá s cca 2 200 lôžkami a takmer 5 000 pracovníkmi patrí medzi desať najväčších nemocničných skupín Rakúska, vsadila pri zavádzaní nového bezdrôtového riešenia Wireless LAN na spoločnosť Kapsch BusinessCom. Spoločnosťou Kapsch zrealizované nemocničné riešenie WLAN na báze vysoko dostupného systému Nortel LAN a prostredníctvom IP napojených jednotiek umožňuje plynulý informačný tok a prispieva k zlepšeniu pracovných procesov v každodennej klinickej praxi. Autentifikáciou autorizovaný nemocničný personál takto získa bezdrôtový a bezpečný prístup ku všetkým digitálnym dátam pacienta. Nemocničná WLAN sa tu na jednotlivých pracoviskách a ambulanciách využíva na elektronické vizity a dokumentáciu ošetrenia. Sieť umožňuje napríklad analýzu aktuálnych výsledkov vyšetrení, analýzu informácií priamo na mieste a napr. tiež prispôsobenie liečby on-line, priamo pri posteli pacienta. Časovo náročné vyžiadanie a vyzdvihnutie záznamov pre vizitu takto patrí minulosti.



K požadovaným a potrebným informáciám majú oprávnené osoby stály prístup

Nemocničná skupina Vinzenz svojim manažérom, vedúcim pracovníkom a pracovníkom, ktorí pracujú na viacerých jednotkách, kde nemajú svoje stále pracovisko, ponúka skutočne moderný prístup do počítačovej siete podniku. Časť z celkového množstva 500 prístupových bodov (Access Points) je preto inštalovaných v kanceláriách, zasadačkách a školiacich miestnostiach. Takto majú požadované a potrebné informácie všetci oprávnení vždy k dispozícii. Optimálna konfigurácia siete umožňuje pracovníkom „na cestách“ obvyklý informačný prístup na všetkých jednotkách. „Centralizovaným riešením siete WLAN od spoločnosti Kapsch sme na jednej strane dosiahli vysokú akceptáciu tohto nového systému zo strany lekárskeho a ošetrujúceho personálu a súčasne sa nám znížila administratívna náročnosť na minimum.“, konštatuje s potešením Gerhard Wakolbinger, riaditeľ kompetenčného centra pre správu systémov a sietí skupiny Vinzenz.


Bezpečnosť je prioritná

Centrálnym faktorom všetkých technologických systémov v zdravotníctve je bezpečnosť systému. Spoločnosť Kapsch sa tejto výzvy chytila čo najlepšie počnúc hladkou integráciou systému počas bežiacej prevádzky. Systém skupiny Vinzenz vyhovuje okrem toho aj najvyšším bezpečnostným požiadavkám. Napríklad dáta zasielané od koncového zariadenia na prístupové body (Access Points) alebo radiče (Controllers), sa vždy kódujú podľa priemyselného štandardu a prístupové body samy nemajú uložené žiadne heslá či konfigurácie. notebooky používané pri vizite zabezpečujú prístup na najrôznejšie aplikácie, ako napríklad Nemocničný informačný systém, Plánovanie operácií, Röntgenový informačný systém, Dokumentácia z ošetrenia, Služobné plány ako aj Intranetové aplikácie pomocou serveru a terminálov. Lokálne sa však žiadne dáta pacientov neukladajú. Pri strate alebo krádeži prístupových bodov alebo koncových zariadení sa takto nemôžu žiadne dôverné informácie dostať von. Bezpečnosť citlivých dát pacientov je takto vždy zabezpečená.



Úspech nemocničného riešenia siete WLAN hovorí sám za seba. K prvým trom nemocniciam vybaveným riešením WLAN pribudli v posledných mesiacoch ďalšie štyri nemocnice skupiny Vinzenz (www.vinzenzgruppe.at).

Neprehliadnite: