Opravujeme poškodené video DVD V. – Skracovanie

Július Pastierik  /  04. 10. 2007, 00:00

V (ešte nie) poslednom dieli návodov o oprave poškodených video DVD súborov si ukážeme, ako film dokážeme skrátiť, pokiaľ sa nám veľkostne nezmestí na jedno 4,7GB DVD médium.

V predchádzajúcich častiach seriálu návodov o oprave video DVD (poškodenú časť DVD, ktoré som používal v niektorých programoch, je vidno na nasledujúcom snímku) sme si postupne ukázali, ako stiahneme film na disk, odstránime z neho celé poškodené kapitoly, vytvoríme chýbajúce IFO súbory a prípadne vystrihneme krátke poškodené časti. Teraz nám nezostáva už nič iné, ako vypáliť disk na záložné médium.

Poškodené médium

DVD Shrink

Čo však robiť v prípade, že film po oprave je väčší ako je kapacita jednovrstvového DVD média (t.j. 4,7 GB) a my nechceme alebo nemôžeme použiť dvojvrstvové médium? Riešenie nám poskytuje vynikajúci program DVD Shrink. Tento program žiaľ už nie je vyvíjaný, a tak jeho posledná verzia je 3.2.0.15. Napriek tomu nám svojimi možnosťami bude určite vyhovovať.

Otvorenie súboru v DVD Shrink

Hneď na začiatku uveďme, že do tohto programu sa dá zohnať aj slovenčina alebo čeština. Najprv však musíme nainštalovať originálny program a až potom príslušnú jazykovú verziu, ktorá vlastne prepíše v originálnom programe príslušné texty. Pozor, toto nemusí fungovať vo všetkých verziách operačného systému Windows.

Nastavenie kompresie

Program umožňuje spracovať video DVD z troch vstupných tvarov – priamo ho načítať z média, spracovať jeho uložený IFO súbor alebo otvoriť video DVD súbory z disku. Pri otváraní a spracovávaní filmu je však veľmi citlivý – stačí akákoľvek menšia nezrovnalosť (program nepozná najnovšie ochrany), poškodená vnútorná navigácia či štruktúra a program vypíše chybové hlásenie. Zároveň je to však vynikajúci spôsob, pomocou ktorého dokážeme otestovať, či nám vypálené DVD prehrá aj prehrávač – pokiaľ DVD Shrink nevyhlási chybu, môžete si byť istí, že je všetko v poriadku.

Vytvorenie nového filmu

Program automaticky prepočítava kompresný pomer, ktorý musí použiť, aby sa nám výstupné video zmestilo na 4,4GB médium. Túto úsporu dosahuje na úkor kvality obrazu, ktorý musí zmenšiť. Preto je vynikajúce, že môžeme nastaviť aj vlastné kompresné pomery (čím, pravdaže) ovplyvňujeme tie ostatné, niektoré snímky môžeme nahradiť stojacim obrázkom. Najväčšia úspora sa však dosahuje vyhodením nepotrebných jazykových stôp, trochu menšia vyhodením nepotrebných titulkov.

Výber jazykov a titulkov

Pretože súčasťou programu je aj náhľad, vidíme, ktorú časť vlastne upravujeme a preto sa vieme rozhodnúť, čo je vhodné použiť – napr. pri menu nedáme stojaci obrázok, ale použijeme čo najhorší kompresný pomer a pod. Pokiaľ ani takýmto spôsobom nedokážeme dosiahnuť uspokojivý výsledok, môžeme využiť možnosť vytvorenia tzv. nového DVD, kde si vyberáme, ktoré časti tam chceme vložiť.

Kontextové menu pri novom filme

Pri druhom spôsobe najprv vyberieme v zozname častí filmu tú časť, ktorú chceme spracovať a následne pre ňu vyberieme jazyky a titulky, ktoré si chceme ponechať. V mnohých prípadoch týmto dosiahneme kompresný pomer 100%, t.j. nebude dochádzať k žiadnemu znižovaniu kvality obrazu. Ďalej si môžeme nastaviť východzí jazyk a titulky, ak si ponecháme viac jazykov, resp. pri nedabovanom filme nastaviť povinnosť zobraziť titulky.

Nastavenie štandardného jazyka a titulkov

Tieto nastavenia sú prístupné cez kontextové menu, keď stlačíme pravé tlačidlo myši na vybranej časti filmu. Ak nám to vyhovuje, môžeme si posunúť aj začiatok a koniec filmu, takže ak napr. vyhodíme príliš dlhé titulky na konci filmu, ktoré aj tak nepozeráme, môžeme dosiahnuť lepší kompresný pomer. Tieto možnosti však nehľadajte pri spracovávaní celého filmu ako takého.

Posunutie začiatku a konca filmu

Teraz sa dostávame k ďalšej zaujímavej možnosti tohto programu – spájaniu viacerých filmov do jedného. Túto možnosť určite oceníte napr. vtedy, ak si chcete zálohovať zaujímavé bonusy – napr. videoklipy. Postup spájania je viac než jednoduchý. Najprv sa prepneme do režimu „Plná záloha disku“ a otvoríme si príslušné súbory. Následne sa prepneme do režimu „Vytvoriť nové DVD“ a do zoznamu pridáme príslušnú časť.

Vytvorenie nového DVD z viacerých filmov

Tento postup opakujeme dovtedy, kým v zozname nemáme všetky časti (bonusy), z ktorých chceme vytvoriť nové video DVD. Program každú časť nastaví ako samostatný film, ale nepridáva k tmu menu, takže sa budú tieto časti prehrávať jedna za druhou bez akejkoľvek prestávky. Prípadne menu si môžeme vytvoriť po spracovaní v iných programoch, ktoré sú na to určené. Ich popis by však už naozaj presiahol rámec tohto seriálu.

Pri 100% kompresii nie je potrebná hĺbková analýza

Pokiaľ je kompresný pomer menší ako 100% je vhodné spustiť pred vlastným zálohovaním tzv. hĺbkovú analýzu. Vďaka nej program rozozná dynamické a menej dynamické scény, čím vykoná rôznu kompresiu na rôznych častiach filmu a výsledok je krajší. Pri kompresnom pomere 100% nám program oznámi, že ju nie je potrebné vykonať (môžeme to napriek tomu urobiť, ale výsledky sa aj tak nepoužijú, lebo sa nebude nič zmenšovať).

Úplne na záver spustíme vlastné zálohovanie, pričom proces spracovania vidíme v malom náhľade spolu s odhadovaným časom spracovania. Pokiaľ používate napaľovací program Nero, môžete si nastaviť, že po skončení spracovania sa automaticky spustí napálenie na záložné médium, takže sa nemusíme starať ani o túto maličkosť.

Vlastné spracovanie filmu

Týmto sme skončili seriál o zálohovaní poškodených video DVD. Napriek tomu tento diel ešte nepovažujem za poslednú časť, pretože spracovaniu videa sa budeme teraz venovať v seriáli, ktoré zameriame na prevod videa medzi rôznymi formátmi (napr. do fotoaparátov), orezávaní, vyťahovaní a spracovaní audio stopy a pod.

Internet:
DVD Shrink: www.dvdshrink.org/what.html
Download: www.slunecnice.cz/sw/dvd-shrink/
Čeština: cestiny.idnes.cz/pd/dvdshrinkgvgcz.html
Slovenčina: www.slovenciny.com/index.php?func=dlinfo&mit=494

Neprehliadnite: