Internet (nielen) pre začiatočníkov IV. – Internetbanking

Július Pastierik  /  24. 09. 2007, 00:00

Chodí vám výplata, dôchodok, honoráre či hocijaký iný príjem na účet? V ďalšom pokračovaní seriálu o službách na internete sa budeme venovať niektorým službám, ktoré nám poskytujú v tomto smere banky a zameriame sa na to, ako si vybrať tú „najlepšiu“.

Pojem internetbanking je aj medzi začiatočníkmi, ktorí sa ešte len zoznamujú s internetom, pomerne známy. Mnohí však nevedia, čo všetko obsahuje a navyše, aké ďalšie internetové služby im banky vôbec poskytujú. Hneď na úvod však musíme upozorniť, že tieto služby sú naozaj pomerne citlivé (jedná sa predsa o peniaze, pričom cez internet zadávame dôverné údaje o prístupe k nim). Aj preto sme sa v lete tohto roku venovali problematike tzv. PhishinguPharmingu.

Internetbanking SLSP

Pozrime sa však bližšie na to, čo všetko môžeme získať, keď budeme používať internetbanking. V prvom rade je to neustála kontrola nad stavom svojho účtu s tým, že máme prístup k skoro všetkým bankovým službám 24 hodín denne. Pre predstavu spomeňme, že tu nájdeme možnosť uhrádzania faktúr, zadávania súhlasov k inkasu, trvalých prevodných príkazov atď. Pri prezeraní účtov si môžeme vyberať zostavy podľa rôznych filtrov (napr. podľa čísla účtu, dátumov, sumy…), takže mnohokrát vôbec nepotrebujeme papierové výpisy, ak ich nepotrebujeme zúčtovať.

Trvalý príkaz v SLSP

Možno sa nájdu aj takí, ktorí si teraz povedia – a čo ma je do úhrad nejakých faktúr, však ja platím „iba účty“ za elektrinu, telefón, vodu atď. Ale to všetko sú faktúry, či v prípade mesačných záloh napr. za elektrinu trvalé prevodné príkazy, resp. inkasá. Mnohým však ani nepríde na um, že rozdiel medzi poplatkami, ktoré platia za tieto služby napr. na pošte a v banke je niekedy naozaj veľmi veľký.

Internetbanking ČSOB

Práve v tomto bode nastáva dôležité rozhodovanie – ktorú banku si mám vybrať, aby som nemal zbytočne veľké poplatky. Toto zdanlivo jednoduché rozhodovanie (stačí predsa ísť do bánk a zistiť si ich) však trochu skomplikujeme – internetbanking nie je jediná služba, ktorú banky poskytujú. Medzi tie ďalšie patrí napr. možnosť zasielania elektronických výpisov (takže ušetríme poplatky za poštovné a tlač výpisu), resp., pokiaľ ich vôbec nepotrebujeme, možnosť zrušenia ich zasielania.

Možnosti internetbankingu ČSOB

Ešte dôležitejšie je však to, či môžeme pomocou internetových bankových služieb cez internet aj nakupovať, t.j. priamo platiť. V tejto oblasti existujú v súčasnosti dve základné riešenia. Prvé riešenie predstavujú tzv. embosované platobné karty, pomocou ktorých dokážeme platiť v tých internetových obchodoch, ktoré nemajú zmluvu s príslušnou bankou (pretože naozaj nemôžeme očakávať, že by, povedzme, rakúsky internetový obchod mal uzatvorené zmluvy s našimi bankami). Druhé riešenie spočíva v systéme platby pomocou platobnej služby, ktorú poskytuje naša banka.

Dobitie kreditu Orange

Prvý systém je pomerne nebezpečný (to nie je iba môj názor, ale aj názor niektorých bankových pracovníkov), pokiaľ nemáme zaručené, že príslušný internetový obchod je naozaj spoľahlivý. Je to akoby snímač kariet v obchode, tu však nevidíme, komu v skutočnosti patrí a preto je potrebné byť naozaj opatrný. Tomuto spôsobu platby sa však niekedy naozaj nevyhneme, pretože napr. kupovanie leteniek za hotové už dávno patrí minulosti. Aj vtedy sa však dá dohodnúť s bankou to, že v príslušnom prípade túto platbu vykoná, hoci nevlastníme embosovanú platobnú kartu.

sporopay

Druhý systém je spoľahlivý v tom, že vlastná platba prebieha na stránkach banky tak isto, ako keby sme zadávali prevodný príkaz. Rozdiel je iba v tom, že všetky potrebné údaje o príjemcovi (vrátane sumy) sú už pripravené a nám stačí elektronicky podpísať prevodný príkaz. Na druhej strane sme obmedzení v tom, že príslušný internetový obchod musí mať dohodu s našou bankou. Ako príklad si uveďme dobíjanie kreditu do mobilných telefónov, kde napr. Orange ponúka možnosť platby až cez päť bánk – Slovenskú sporiteľňu, Tatrabanku, banku OTP, Dexia banku a ČSOB. Na druhej strane T-com umožňuje platby svojich faktúr týmto spôsobom iba cez dve banky – Tatrabanku a VÚB, pri ostatných sa tam však nachádza odkaz na internetbanking.

Dobitie kreditu cez ČSOB

Ako vidíme, rozhodovanie nie je jednoduché, pretože závisí od viacerých faktorov. Pri tomto rozhodovaní musíme ďalej zvážiť aj niektoré doplnkové výhody, ktoré nám niektoré firmy ponúkajú – napr. Orange pri dobíjaní kreditu cez internet automaticky navýši vybranú sumu o 3%, takže nám sa z účtu odpíše povedzme 200,-, ale dobitý kredit má hodnotu 206,-. Pokiaľ používame služby napr. Slovenskej sporiteľne, kde za tento prevod zaplatíme poplatok 3,-, zarobíme na tom ešte ďalšie 3,- Sk.

Platba faktúr T-com

Zdá sa, že sa pri poplatkoch bavíme o „pár korunách“, ale v konečnom dôsledku sa vôbec nejedná o „pár korún“, pretože konkrétne moje poplatky banke mesačne činia cca 140,- (z čoho je vedenie účtu smiešnych 10,-). Pokiaľ by som nevyužíval služby internetbankingu (t.j. namiesto 3,- za faktúru by som platil 8,- či dokonca 14,- na pošte), bola by táto suma omnoho vyššia.

Pozrime sa však na ďalšie služby, ktoré nám ponúkajú banky. V súčasnosti je to najmä účet pre naše deti, pomocou ktorého ich učíme narábať s peniazmi. Tieto účty bývajú obvykle bez poplatkov za pohyby na nich, resp. tieto poplatky sú naozaj minimálne. Študenti stredných a vysokých škôl môžu využiť aj mládežnícke preukazy (ide v skutočnosti o platobné karty), ktoré sú k týmto účtom vydávané.

Navýšenie kreditu Orange o 3%

V tomto smere sa javí ako najvýhodnejší preukaz (karta) ISIC, lebo ho ako jediný uznávajú aj autobusové dopravné podniky a železnice ako preukážku na zľavu. Je to tak preto, lebo pri jeho vystavovaní je podmienka preukázania štúdia, kým pri ostatných preukazoch to tak nie je. Zároveň tento preukaz uznávajú v múzeách, v športových strediskách, v niektorých obchodoch a pod. a poskytujú študentom zľavu. Ako konkrétny príklad môžeme uviesť predajňu obuvi v obchodnom dome Prior vo Zvolene, ktorá poskytuje držiteľom ISIC preukazu zľavu 10%.

ISIC

A prečo vlastne spomíname preukaz ISIC v súvislosti s bankami? Preto, lebo ČSOB, Ľudová banka či v Nitre aj VÚB (informácie sú čerpané z informačnej brožúrky ISIC, na internete je spomínaná iba ČSOB) ho svojim mladým klientom, pokiaľ sa preukážu dokladom o štúdiu, vystaví popri základnej platobnej karte.

Na budúce: Máme peniaze na účte – poďme ich míňať, alebo nakupujeme cez internet.

Neprehliadnite: