Google chce detailné zábery Mesiaca

Tomáš Kusenda  /  18. 09. 2007, 00:00

Asi najväčšia internetová spoločnosť- Google má záujem o detailné snímky Mesiaca. Preto vyhlasuje súťaž o stovky miliónov korún.

Google ponúka približne 750 miliónov slovenských korún spoločnosti, ktorá na Mesiac vyšle lunárnu sondu. Tá má za úlohu nafotiť Mesiac a dodať Googlu snímky mesačného povrchu vo vysokom rozlíšení.

Spoločnosť už spustila stránky Google Moon, na ktorých sa nachádza čiastočná mapa Mesiaca. Zmapované sú najmä tie miesta, kde už boli lunárne misie uskutočnené. Mapa je zhotovená na základe dokumentačných fotografií.

Že to Google myslí vážne, to dokazujú aj sumy, ktoré plánuje investovať.
Hlavná cena je v prepočte asi 500 miliónov slovenských korún. Aby ste však túto odmenu mohli dostať, musíte dodať dáta z lunárneho vozidla. Motivačným príspevkom je aj 5 miliónov dolárov (približne 125 miliónov Sk). Tie sú určené pre spoločnosť, ktorá získa dáta zo stacionárneho lunárneho zariadenia. Ďalších 5 miliónov amerických dolárov získa majiteľ vozidla, ktoré objaví ľad, vodu, prejde viac ako päť kilometrov po mesačnom povrchu alebo detailne nafotí pozostatky predošlých misií, či neznámych objektov. Tieto ceny sú v ponuke do 31. decembra 2012.

Spoločnosť Google vo svojom vyhlásení uvádza: „Od prvého pristátia na Mesiaci prešlo už veľa desaťročí. Ďalších šesť až sedem rokov môže trvať, kým sa na Mesiac dostane niektorá z vládnych agentúr. Google dúfa, že týmto podporí nový smer rozvoja a výskumu."

Hlavným cieľom projektu je dať možnosť aj malým agentúram a súkromným firmám v pátraní na Mesiaci. Tie by mohli konštruovať jednoduché a nízkonákladové vesmírne sondy.

Zdroj: news.google.com

Neprehliadnite: