Výpadky Flarionu: čo je príčinou?

Ivan Kvasnica  /  14. 09. 2007, 00:00

Doplnené o stanovisko T-Mobile V minulých mesiacoch sme mohli zaznamenať viacero výpadkov služby Rýchly internet. Problémy boli niekoľkohodinové. T-Mobile jasne nedefinoval dôvody a preto sme sa na ne zamerali. V tomto článku nájdete odpovede.

Surfovať môžete len niekde!

Klienti mobilného operátora T-Mobile, konkrétne jeho služby Rýchly internet, mohli od začiatku pocítiť niekoľko menších výpadkov služby. V posledných mesiacoch sa však problémy znásobili a zákazníci sa nemohli pripojiť aj niekoľko hodín. Inokedy bol zas problém obmedzený na niekoľko „vybraných“ stránok. Podstatné však je, že sa netýkal len určitej skupiny ľudí, ale bol celoplošný.

 

V čom však spočívala príčina? T-Mobile zostal len u informovaní cez svoju infolinku. Následné vysvetlenie sa nekonalo. Tlačový hovorca, Martin Vidan, nám poskytol nasledovné stanovisko: „Obmedzenú dostupnosť služby Rýchly internet spôsobili špecifické technické dôvody, ktoré však nebudeme konkretizovať. V spolupráci s dodávateľmi technológií robíme všetko pre to, aby podobné obmedzenia služby nenastávali vôbec, alebo len v ojedinelých prípadoch.“. Zaujímavosťou je, že niektorí užívatelia zaznamenali zlepšenie, iní, naopak, zhoršenie signálu.

 

Najnovšie informácie hovoria, že Rýchly internet mal dňa 13.9. opätovný výpadok. Trval približne hodinu. T-Mobile ho údajne nezaznamenal, no graf zo SIXu hovorí niečo iné. 

Doplnené (16.9.2007): Viac prezradil, opäť, Martin Vidan: „V tomto prípade išlo len o niekoľkominútovú obmedzenú dostupnosť niektorých stránok.“

 

Nejde web, nejde ani ICQ

Celkom špecifickou záležitosťou bol aj výpadok obľúbenej instant-messaging služby ICQ. Problém sa vyskytoval nezávisle od toho predchádzajúceho. Niektorí užívatelia sa sťažovali, že sa nedá k uvedenej službe vôbec pripojiť. Dôvod sa preto okamžite ponúkal – T-Mobile má zrejme pre svojich zákazníkov len malý okruh IP adries a počet zákazníkov, logicky, stále rastie. Preto ich pri väčšom množstve pokusov o pripojenie jednoducho ICQ server odmietol.

 

Riešenie je síce jednoduché, no nie zdarma – za poplatok si môžete zriadiť verejnú IP adresu. Objavili sa špekulácie, že T-Mobile ich dáva poškodeným zákazníkom zdarma, no tlačový hovorca Martin Vidan tvrdí: „V tomto prípade nejde o technický nedostatok na strane našej spoločnosti. V súčasnosti so spoločnosťou ICQ Inc. rokujeme o náprave tohto stavu.“.

 

Ešte dlhá cesta?

Z vyššie uvedeného sa zdá, akoby bol Flarion len v testovacej prevádzke. Pravidelné výpadky a nedostatky sú, bohužiaľ, úplne bežné. Zákazníci pritom nie sú odškodňovaní. Preto má T-Mobile pred sebou, čo sa týka tejto služby, ešte dlhú cestu, no mal by si dávať pozor na svojich zákazníkov, ktorí už majú dôvod byť netrpezliví.

 

Neprehliadnite: