AMD K10 na trhu, sú rýchlejšie ako Core 2 od Intel?

Tomáš Kusenda  /  13. 09. 2007, 00:00

V noci z 11. na 12. septembra bola na trh uvedená nová architektúra z dielní AMD. Ako prvé sa dostali na trh Opterony. Sú ale rýchlejšie ako procesory Intelu?

Na trh boli v noci z utorka na stredu uvedené procesory s architektúrou K10 a kódovým označením Barcelona. Tieto procesory mali byť tým pravým orechovým, aby mohlo byť AMD opäť konkurencie schopné. Architektúra Intel Core je tu už 14 mesiacov a práve s jej uvedením nastala doba, kedy to s AMD začalo ísť dole vodou.

Na trhu sú zatiaľ len serverové Opterony, avšak to stačí, aby sme si mohli spraviť mienku o výkonovom potenciáli desktopových Phenomov, ktoré vyjdú v poslednom štvrťroku 2007.

Všetky nové procesory sú skutočné štvorjadrá a nie dva zlepené dvojjadrové procesory ako v prípade firmy Intel.


Parametre
Nová architektúra je vyrábaná 65 – nanometrovou technológiou. Procesory, ktoré sú už na trhu, obsahujú 463 miliónov polovodičových tranzistorov vyrobených z kremíka. Rozprestierajú sa na ploche s obsahom 285 milimetrov štvorcových.
Procesory majú jednu výraznú zmenu, tou je L3 cache (vyrovnávacia pamäť), integrovaná na procesore. Tá má veľkosť 2MB a je zdieľaná pre všetky jadrá. L1 cache má každé jadro pre seba a má veľkosť 16KB a L2 cache je takisto pre každé jadro samostatná a to s veľkosťou 512KB.
Procesory sú určené pre Socket F. Podporované sú aj operačné pamäte DDR2, ale iba do frekvencie 667 MHz.

Podľa testov, ktoré sú uverejnené na internete má L3 cache latenciu (dobu odozvy) až 18-26 nanosekúnd, čo je veľmi veľké číslo a nahráva do karát Intelu.

Nová architektúra však prináša aj zmeny v napájaní. Tá prvá zmena poteší najmä Overclockerov každé jadro je totiž taktované nezávisle od ostatných jadier. Preto je možné niektoré jadrá vytaktovať viac ako ostatné. Druhou zmenou je, že ak je jadro nepoužívané môže sa úplne vypnúť, čo výrazne zníži spotrebu. Napájanie pre každé jadro je síce rovnaké, ale v BIOSe základnej dosky môžete meniť parametre napájania pre každé jadro nezávisle na sebe.

Pamäťový radič je dvojkanálový. Oba kanály sú nezávislé na sebe, preto je možné naraz zapisovať a čítať.
Ďalšia novinka je uvádzanie nielen maximálnej spotreby (TDP), ale aj priemernej spotreby (ACP- Average CPU Power). Vďaka tomuto kroku si zákazníci budú môcť spraviť lepší obraz o napájaní a celkovej spotrebe.
TDP sa dosahuje až pri 100 percentnej záťaži CPU, ktorá je počas bežných podmienok a práci na PC len veľmi zriedkavá. ACP naopak definuje priemer počas kancelárskej práce, hraní hier, ale aj spracovaní vedeckých aplikácií.
Predstavené procesory majú TDP 95 Wattov a ACP 75 Wattov, 68 W TDP a 55W ACP. Pripravovaný model má mať 120W TDP a 105W ACP.
Ako ste si mnohí mohli všimnúť, spotreba bola naozaj znížená.


Reálny výkon
Testy na zahraničných serveroch naznačujú len doťahovanie výkonu nových Opteronov. Rovnako taktované Xeony v niektorých aplikáciách predbiehali, v iných zaostávali. Avšak ak boli použité klasické desktopové testy, bol výkon znateľne vyšší. To napovedá o výkonnostnom potenciáli Phenomov.

Pri testoch SPECjbb2005 a Linpack sa Opterony snažili dobehnúť Xeony, pri MySQL a SPECjbb2005 mali o pár percent na vrch Opterony.
Pri testoch ako je dekódovanie videa či 3D renderovanie Opterony zaostávali, avšak pri kancelárskych aplikáciách, hrách a pakovacích programoch mali navrch. Podľa dostupných informácií majú nové Opterony pri rovnakom takte ako tie staré až o 10-20 percent vyšší výkon. Pri taktoch nad 2,5 GHz je to 15-25 percentný nárast výkonu.

V testoch bola spotreba Opteronov až o 30 Wattov nižšia ako Xeonov.


Ceny
Opteron 2344 HE 1,7 GHz- 209 USD
Opteron 2346 HE 1,8 GHz- 255 USD, model so zníženou spotrebou 316 USD
Opteron 2347 HE 1,9 GHz- 277 USD, model so zníženou spotrebou 389 USD

Opteron 8350 2,0 GHz- 1 019 USD
Opteron 8347 1,9 GHz- 786 USD
Opteron 8346 HE 1,8 GHz- 698 USD
Opteron 8347 HE 1,9 GHz- 873 USD

Pár slov Záverom
Nová architektúra je síce zaujímavá, ale výkonom sa zatiaľ len doťahuje na procesory Intel. Skutočnú vojnu prinesú až procesory s taktom 2,8 GHz a viac.
Ako to bude vyzerať s desktopovými procesormi, ukážu až ich prvé testy. Keďže Phenomy budú taktované viac ako Core 2 Duo a Core 2 Quard, ktoré procesory sú výkonnejšie, uvidíme po prvých testoch.

Zdroj: techreport.com, anandtech.com

AutorTomáš Kusenda

Neprehliadnite: