Internet (nielen) pre začiatočníkov III. – Zarábame cez internet (2)

Július Pastierik  /  17. 09. 2007, 00:00

Nevyrábate žiadne výrobky, neviete programovať, prekladať, nie ste ani korektor a prepisovanie vám nevyhovuje? Nevadí, pokiaľ vás baví písanie, môžete si cez internet zarábať aj týmto spôsobom.

V minulej časti sme si uviedli niekoľko spôsobov, ako sa dá zarábať cez internet, pričom sme si ukázali, že mnohokrát nemusíte mať žiadne (resp. potrebujete iba minimálne) finančné prostriedky pre rozbehnutie takejto činnosti. Internet sú však predovšetkým informácie a tie musí niekto napísať. Preto sa dnes zameriame práve na takýto spôsob zarábania.

Prispievanie do novín a časopisov

Ako prvé, čo nám pri tejto forme zárobku príde na um, je písanie pre rôzne noviny a časopisy, či vychádzajú v internetovej (elektronickej) alebo papierovej podobe (resp. v obidvoch týchto formách). V tomto smere existuje, najmä v oblasti počítačov, naozaj veľa portálov, kde je možné prispievať a ktoré (skoro stále) hľadajú externých redaktorov.

dsl.sk

Z množstva internetových „počítačových“ médií spomeňme aspoň niektoré: dsl.sk, itnews.sk, linuxos.sk, pc.sk, zive.sk… Netreba sa báť ani spolupráce so zahraničnými, najmä českými portálmi, ktoré nemajú problém uverejňovať články v slovenskom jazyku (napr. abclinuxu.cz) a, samozrejme, nesmieme zabudnúť ani na inet.sk.

itnews.sk

Pravdaže, nie každý dokáže písať práve o počítačoch a veciach okolo nich. Pre takýchto autorov sú určené skôr papierové noviny a časopisy. V tejto oblasti nie je možné písať ich názvy, pretože táto skupina je naozaj veľmi rozsiahla a široká a záleží iba od autora, čo je mu blízke.

inet.sk vkladanie článku

Pre začiatok prispievania do novín a časopisov vám osobne môžem poradiť iba jedno – nebojte sa napísať do redakcie a ponúknuť im spoluprácu. Možno vás odmietnu, ale skôr vás požiadajú o zaslanie príspevku a podľa toho sa rozhodnú, či budú alebo nebudú s vami spolupracovať. A pokiaľ budete písať dobre, po určitom čase vás niektoré redakcie oslovia aj sami – ak ich zaujmete svojim štýlom a zameraním.

pc.sk vkladanie článku

Výhoda tejto práce je tá, že píšete vtedy, kedy sa vám chce a o tom, o čom sa vám chce písať (pravdaže, ak to šéfredaktor schváli). Nevýhoda je tá, že ste viazaní rôznymi termínmi uzávierok, redakčnými systémami, niekde musíte dodávať podklady v HTML formáte (aj keď stačí naozaj veľmi jednoduché formátovanie). Ďalej musíte počítať s tým, že zárobok za jeden článok nie je žiaden zázrak (pohybuje sa rádovo v desať a stokorunách), ak ste platení od čítanosti či veľkosti, tak rátajte s halierovými (dobre čítate – s halierovými) sumami za jeden znak alebo za jedno prečítanie.

abclinuxu.cz

Z uvedených dôvodov vyplýva, že ak potrebujete väčší príjem, tak musíte spolupracovať s viacerými redakciami. Na tomto mieste však musím upozorniť na to, že niektoré médiá vám výslovne zakážu prispievať do nimi špecifikovaných médií, ktoré (zrejme) považujú za svoju silnú konkurenciu, čím vám však znižujú možnosť zárobku.

agentúra L.C.A.

Hoci to priamo nepatrí do tejto oblasti, pre literárne nadaných jedincov musíme spomenúť aj možnosť písania románov, poviedok, básní či iných literárnych útvarov. V tomto smere existujú aj viaceré súťaže (napr. súťaž „Román 2006“ či každoročná súťaž „Poviedka“, ktoré usporiadava agentúra L.C.A), kde dobrým umiestnením získate možnosť vydania svojho diela. Inak vás čaká pomerne ťažká cesta zháňania sponzorov, vydavateľa atď., ale to je už iná pesnička.

Blogovanie

Radi píšete o veciach okolo vás, o veciach, ktoré vás zaujímajú a pod., ale nechcete podliehať nejakému schvaľovaniu šéfredaktorov, mať termíny uzávierok atď? Potom si založte svoj blog a píšte naň, pretože aj tu si môžete zarobiť a to dokonca viacerými spôsobmi.

blog.pravda.sk

Prvý spôsob zárobku na blogoch je umiestňovanie reklamných odkazov. O tomto spôsobe sa už na stránkach inet.sk písalo napr. v článku „Zarábame s Google AdSense“. Táto forma však mnohým nevyhovuje, alebo sa im nepáči. Potom im odporúčame, aby svoj blog založili napr. na blog.sme.sk alebo blog.pravda.sk.

blog.sme.sk

Prečo práve tu? Preto, lebo sú zadarmo a navyše zaujímavé články uverejnia tieto redakcie vo svojich papierových médiách, za čo príslušnému autorovi aj zaplatia autorské honoráre. Okrem toho na blog.sme.sk vyhodnocujú najlepšie články mesiaca, za ktoré posielajú autorom jednorázové odmeny, pričom tento portál ponúka aj možnosť zárobku (percento z tržieb) v spolupráci so známou internetovou predajňou kníh www.martinus.sk, pokiaľ na svojom blogu uverejníte príslušný reklamný odkaz.

Pravdaže, takéto zárobky nemusia byť automatické a to najmä vtedy, ak vaše príspevky na blogoch nezodpovedajú zameraniu týchto médií. Aj vtedy však existuje riešenie, ktoré sa podobá na písanie článkov pre médiá, ale je založené na úplne inom základe – jedná sa totiž o články na vlastnom blogu, ktoré si u vás niekto objedná a, ako inak, aj za ne zaplatí.

review.me

V tomto smere ponúka zaujímavé služby server ReviewMe.com. Vy, ako bloger, máte jedinú povinnosť – zaregistrovať sa na týchto stránkach a zadať tam odkazy na svoje blogy vrátane ich zamerania a jazyka, v ktorom ich píšete. Prípadní záujemci (inzerenti) si potom prezerajú príslušné blogy a pokiaľ ich zaujmete, dostanete ponuku na napísanie článku napr. o nejakom výrobku. Je len na vás, či túto ponuku zoberiete alebo odmietnete. Výška odmeny za jeden článok sa pohybuje od 20$ do 200$ (čo, vzhľadom na autorské odmeny v iných médiách, nie sú nezaujímavé čiastky, skôr naopak). A aby ste si vedeli predstaviť, ako môže vyzerať taký platený článok, pozrite si napr. blog Braňa Ráca, ktorý využíva práve systém ReviewMe.com.

Braňo Rác

Na záver článku o zarábaní cez internet ešte pripomeňme, že aj v tomto smere existujú rôzne podvodné systémy, ktoré z vás najprv lákajú peniaze (samozrejme, so sľubmi neuveriteľne vysokých a ľahkých zárobkov), pričom sa následne dozviete, že ak chcete zarobiť, máte robiť to isté – podvodne lákať peniaze od druhých. Neviem ako na to reaguje naša legislatíva, ale v niektorých štátoch sú tieto aktivity považované za trestné.

Na budúce: Keď sme už zarobili, uložme si peniaze do banky, alebo internetbanking a služby s tým spojené.


Neprehliadnite: