Dell odhalil výkon procesorov „Barcelona“

Tomáš Kusenda  /  09. 09. 2007, 00:00

Spoločnosť AMD neznáša práve najlepšie informácie, ktoré hovoria o výkone procesorov Barcelona oproti konkurencii. Tie uverejnil výkonný riaditeľ spoločnosti DELL. A to ešte pred oficiálnym uvedením na trh.

Spoločnosti AMD sa podarila škandalózna vec. Na svojich stránkach totiž pred časom uverejnila „simulované“ benchmarky svojich nových procesorov. Jedná sa o architektúru K10 a procesory Opteron s jadrom Barcelona. Na stránkach boli výsledky priam „vycucané z prsta“. Výsledok bol stiahnutie týchto benchmarkov z webu spoločnosti AMD a naozaj veľká hanba, ktorá AMD naozaj nepomôže.





Ďalšou ranou pre AMD bolo, keď výkonný riaditeľ a zakladateľ spoločnosti DELL Michael Dell v rozhovore pre EETimes.com uviedol, že Opterony, ktoré dostala spoločnosť v predstihu nie sú také výkonné ako sa očakávalo.

Podľa uverejnených výsledkov sú nové Opterony s jadrom Barcelona sú v testoch s plávajúcou desatinnou čiarkou až o 30 percent výkonnejšie ako rovnako taktované procesory Xeon s jadrom Clovertown.
Avšak v operáciách s funkciou integer sú naopak až o 30 percent pomalšie. Aký je teda výsledok?


Je to jednoduché, AMD vedie iba v malom percente aplikácií. Hlavne v špecializovaných vedeckých operáciách a operáciách náročných na pamäť a FPU. Avšak drvivá väčšina aplikácií ako sú hry a najpoužívanejší software využíva ALU, kde procesory AMD zaostávajú už o spomínaných 30 percent. Tu je jasným víťazom Intel.

Preto sa spoločnosť Dell rozhodla v budúcom roku nenasadiť do svojich serverov procesory z dielní AMD ale ostáva iba pri konkurenčnom Intele. Podľa slov riaditeľa k tomu nemajú rozumný dôvod a lepší výkon im ponúkne spoločnosť Intel.

Táto správa sa u AMD nedočkala veľa chvály. Bola uverejnená skôr a dosť spoločnosti AMD krivdí. Avšak aká je skutočnosť sa dozvieme už čochvíľa, keď AMD oficiálne uvedie na trh svoje Opterony s architektúrou K10. Prvé desktopové Phenomy budú síce uvedené na trh až koncom novembra. Ale o (ne) vydarenosti tejto architektúry si môže urobiť mienku už čoskoro.

Na záver pár detailov, čo nám Barcelona prináša:
• Skutočné Quad-Core
• Architektúra K10
• Výrobní proces na 65nm
• 2MB L3 cache
• 128-bitové FPU jednotky
• SSE4A inštrukcie
• Integrovaný DDR2 radič



Zdroj: xbitlabs.com, EETimes.com, pctuning.cz

Neprehliadnite: