Chcem začať podnikať v oblasti elektronických komunikácií

Roman Vavro  /  28. 08. 2007, 15:22

Napriek tomu, že v Slovenskej republike je viac ako 900 podnikov oprávnených podnikať v oblasti elektronických komunikácií, na Telekomunikačný úrad SR (TÚ SR) sa denne obracia množstvo záujemcov, ktorí chcú začať podnikať v tejto oblasti, alebo už podnikajú a potrebujú poznať svoje práva a povinnosti. TÚ SR preto pri nedávnych úpravách svojich internetových stránok pripravil pre záujemcov časť, ktorá ich bod po bode prevedie základnými právami a povinnosťami.

1. Každý kto chce podnikať v oblasti elektronických komunikácií musí predovšetkým splniť podmienky všeobecného povolenia VP č. 1/2005 na poskytovanie elektronických komunikačných sietí a elektronických komunikačných služieb Dôležitý je v prvej fáze najmä Článok 2 "Oznamovacia povinnosť". Oznamovaciu povinnosť si budúci podnikateľ splní zaslaním úplného oznámenia na adresu TÚ SR. Tlačivo je prístupné na webe. V spodnej časti všeobecného povolenia je dodatok č. 1, kde sú uvedené príklady vyplnenia tlačiva. Úrad na základe doručenia dostatočného a úplného oznámenia zaeviduje oznamovateľa ako podnik poskytujúci siete, služby alebo siete a služby. V prípade, že záujemca potrebuje aj písomné potvrdenie o splnení oznamovacej povinnosti, tak tento fakt písomne uvedie pri splnení si oznamovacej povinnosti a uhradí správny poplatok vo výške 500,- Sk (priloží kolkovú známku).

2. Ak potrebujete na poskytovanie služieb prideliť čísla, tak bližšie informácie nájdete v časti "Číslovanie".

3. Očíslovanie koncových užívateľov a ďalšie podmienky pri poskytovaní hlasových služieb na báze IP protokolu - Regulačný prístup Telekomunikačného úradu SR k poskytovaniu hlasových služieb na báze IP protokolu

4. Ak chcete vybudovať prístup k účastníkom pomocou rádiových zariadení RLAN pracujúcich v pásme 2400 - 2483,5 MHz, tak je potrebné dodržať všetky podmienky uvedené vo všeobecnom povolení VPR - 01/2001. Ak chcete vybudovať prístup k účastníkom pomocou rádiových zariadení HIPERLAN pracujúcich v pásme 5470 - 5725 MHz, tak je potrebné dodržať všetky podmienky uvedené vo všeobecnom povolení VPR - 07/2004. Upozornenie: Rádiové zariadenia prevádzkované na základe týchto povolení nemajú právo na ochranu pred rušením inými zariadeniami oprávnenými pracovať na uvedených frekvenciách.

5. Ak chcete budovať prístup k účastníkom, prípadne chrbticovú sieť a mať právo na ochranu pred rušením, alebo potrebujete dosiahnuť dlhší skok, tak využite iné rádiové zariadenia, ktoré je povolené prevádzkovať na základe individuálneho povolenia. Spôsob a podmienky, podľa ktorých je možné frekvenčné spektrum využívať ustanovuje Plán využívania frekvenčného spektra Nižšie pod základným textom nájdete prílohy pre jednotlivé pásma. Predpísané tlačivá žiadostí si môžete stiahnuť. Sadzobník úhrad za právo využívať frekvencie stanovuje všeobecne záväzný právny predpis.

6. Podľa § 40 ods. 1 zákona "Podnik poskytujúci verejné služby je povinný najneskôr 15 dní pred začatím poskytovania služieb vydať a zverejniť všeobecné podmienky." Súčasťou je reklamačný poriadok (§ 44). Podľa § 41 ods. 1 zákona "Podnik poskytujúci verejné služby je povinný najneskôr 15 dní pred začatím poskytovania služieb vydať a zverejniť tarifu."

7. Podnik je podľa § 35 ods. 1 zákona povinný predkladať úradu na zverejnenie technické špecifikácie ponúkaných rozhraní verejných sietí, na ktoré sa pripájajú koncové zariadenia. Špecifikácie zasielajte na adresu TÚ SR, Odbor štátneho dohľadu tusr.lenci@vus.sk.

8. Voči podnikom, ktoré podnikajú, alebo plánujú podnikať na príslušnom trhu má významný podnik na trhu stanovené povinnosti, ktoré sú uvedené v rozhodnutiach o určení významného podniku.

9. Referenčné ponuky významných podnikov sú dostupné na internete.

10. Základné termíny povinností podnikov:

a) za účelom vydania platobného výmeru je podnik účtujúci v sústave

  • podvojného účtovníctva povinný predkladať úradu výkaz ziskov a strát (Zákon č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v znení zákona č. 562/2003 Z.z) spolu s prílohou, ktorá bude obsahovať výnosy súvisiace výlučne s poskytovaním sietí, služieb alebo sietí a služieb;

  • jednoduchého účtovníctva povinný predkladať úradu výkaz o príjmoch a výdavkoch spolu s prílohou, ktorá bude obsahovať príjmy súvisiace výlučne s poskytovaním sietí, služieb alebo sietí a služieb;

a to v termíne do 10. apríla nasledujúceho roku.

Podniky, ktoré podľa § 38 ods. 6 zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v znení neskorších predpisov, majú predĺženú lehotu pre podanie priznania k dani z príjmov právnických osôb, predkladajú výkazy v termíne do 10. júla nasledujúceho roku.

b) Podľa rozhodnutí úradu, ktorými boli pridelené čísla „Držiteľ je povinný predkladať úradu každoročne v lehote do 31. januára správu o používaní prideleného čísla.“

c) Podľa rozhodnutí úradu, ktorými boli pridelené čísla „Úhrada je splatná do 31. marca nasledujúceho roka po vydaní rozhodnutia úradu o pridelení čísla a opakovane každoročne po dobu platnosti rozhodnutia úradu o pridelení čísla na účet úradu.“

V ostatných prípadoch sú termíny na plnenie povinností individuálne stanovené.


Tieto, ale aj ďalšie informácie, sú dostupné na vynovenej stránke TÚ SR v časti „Začínam podnikať“.


Roman Vavro, hovorca TÚ SR

Neprehliadnite: