Konkurenciu v IPTV budú budovať aj lokálni poskytovatelia

Tlačový servis  /  28. 08. 2007, 15:20

Už aj na Slovensku je dostupné prvé riešenie na poskytovanie internetovej televízie, určené aj menším providerom. Založené je na platforme česko-americkej spoločnosti ITonis a na týchto projektoch s ňou spolupracuje slovenská firma ALEF NULA, ktorá okrem iného stojí aj za portálom kinomania.sk. Implementácie podobných riešení budú znamenať postupné budovanie konkurenčného prostredia v internetovej televízii (IPTV) a do budúcna tak umožnia rozšíriť programový výber a tiež znížiť koncové ceny.

Na Slovensku už poskytovanie internetovej televízie nebude len záležitosťou veľkých operátorov. Slovenská spoločnosť ALEF NULA spolu exkluzívne s česko-americkým partnerom ITonis, pôsobiacim vo vývoji multimediálnych služieb, priniesli takéto riešenie aj na Slovensko. Rozvoj platforiem pre menších poskytovateľov obsahu, konkrétne IPTV, v konečnom dôsledku umožní rýchlejší rast konkurencie, s tým súvisiace rozšírenie programových možností a zníženie cien pre koncového zákazníka.


Na rovnakej platforme česko-americkej spoločnosti ITonis, akú sme s týmto exkluzívnym partnerom začali predávať aj u nás, odštartoval v auguste v Čechách komerčné vysielanie internetovej televízie aj alternatívny operátor VOLNÝ, dcérska firma rakúskeho Telekomu Austria,“ hovorí o postupnom rozvoji trhu s IPTV Ľubomír Zlacký, generálny riaditeľ slovenskej spoločnosti ALEF NULA. Internetová televízia je jednou z oblastí záujmu medzinárodnej skupiny Alef Group.


Spoločnosť ALEF NULA doteraz na Slovensku stojí aj za známym contentovým projektom na báze videa na vyžiadanie (VoD) pod názvom kinomania.sk. Túto elektronickú obdobu filmovej požičovne implementoval napríklad Slovanet, portál denníka Pravda či televízie Markíza. „V porovnaní so zahraničím sú u nás obsahové služby ešte len na začiatku. Je to pre nás výzva, angažovať sa aj v tejto oblasti a chceme prispievať aj k rozvoju trhu IPTV, ktorá má potenciál dynamicky sa rozvíjať,“ dopĺňa Ľ. Zlacký.

Neprehliadnite: