IstroCON 2007 a COMICS SALON 2007 – Tam kde fantázia oživa

Platená reklama  /  26. 08. 2007, 12:25

IstroCON 2007 je 20.ročník medzinárodneho festivalu filmov, scifi, fantasy, hororu a spoločneských hier. Comics Salón 2007 je 4.ročník medzinárodneho festivalu comicsu, anime, japonskej kultúry a počitačových hier a všetkých elementov dobrej zábavy.

Aktuálny ročník oboch festivalov opäť organizuje nezisková organizácia OZ AnimeCrew, v spolupráci s GamesWEB.SK, OZ Fantázia a ďalšimi partnermi za účelom priblíženia fenómenu tejto pop-kultúry širšiemu publiku na Slovensku. Festival Comics Salón 2007 je opäť poriadaný pod záštitou Japonskeho Veľvyslanectva.


Minulý ročník festivalu Comics Salón 2006 v priebehu troch dní navštívilo neuveriteľných 3252 návštevníkov, a tak sa tento rok usporiadatelia rozhodli festival rozšíriť o ďalśie 2 sály na 14 paralených programov, o ktoré sa bude deliť so sesterským festivalom IstroCON 2007.


Cieľom IstroCONu a Comics Salónu je priblížiť fenomén tejto popkultúry, poskytnúť edukáciu a ponúknuť tvorivú alternatívu trávenia voľného času. Taktiež poskytuje priestor našim výtvarníkom, comicsovým tvorcom a spisovatelom na odprezentovanie vlastných diel a získavať podporu pre tvorbu diel


Program - IstroCON:

V priebehu 3 dní sa bude paralelne v 14 sálach odohrávať rôznorodý program členený podľa jednotlivých sekcií festivalu – Filmy, Scifi, Fantasy, Horor, Spoločenské kartové a stolové hry a čajovňu. Chýbať nebúde ani pútavý sprievodný program.


Veľkým hosťom IstroCONu bude pán spisovateľ R.A.Knaak, autor sérií Warcraft, Diablo, Dragon Lance, Conan, Dragonrealm a iných .


Ďalej príde autor ságy o Zaklínačovi Andrzej Sapkowski v rámci krstu tretej knihy zo série Veža Bláznov a Boží Bojovníci.


Vrámci filmov sa návštevníci môžu tešiť na 15 najnovších filmovych trhákov so scifi a fantsy tématikou ako Harry Potter 5, Shrek 3, Nenávisť 2 alebo Eragon.


Fanúšikovia Scifi, Fantasy a Hororu sa budú môcť tešiť na prednášky a besedy so známymi autormi a spisovateľmi a redakciou časopisu Fantázia.


Chýbať nebudú ani bloky o Pánovi Prsteňov, Harry Potter, StarGate, Star Trek, Star Wars, Battlestar Galactica a Babylon 5. A nakoniec sa uskutoční súťaž o najlepšiu poviedku IstroCONu.


Tešiť sa môžete na krsty kniźiek od slovenských a českých scifi a fantasy autorov rovnako ako knihy od R.A. Knaaka.


Súčasťou festivalu bude predvádzanie a hranie stolových hier ako je Warhammer, Carcassone, Citadela, Osadníci z Katanu, Confrontation a iné.


Z kartových hier nebude chýbať turnaj Hráč roka MTG, turnaj Yu-Gi-Oh a Pokemon. Nájdete aj voľné hranie a učenie kartových hier Magic: The Gathering, Vampire, YuGiOh, Pokemon atď.


Navštevníci si taktiež budú môcť oddýchnuť v príjemnom prostredí čajovne , v reštaurácii a bare.



Program – COMICS SALÓN:

V priebehu 3 dní sa bude paralelne v 14 sálach odohrávať rôznorodý program členený podľa jednotlivých sekcií festivalu – Comics, Anime, Japonsko a Hry. Chýbať nebúde ani pútavý sprievodný program.


Veľkým hosťom COMICS SALONu bude pán spisovateľ R.A.Knaak, autor mangy Ragnarok Warcraft.


Medzi hlavné sprievodné programy určite patrí súťaž o najlepšie kreslené dielo v kategórií vlastný Comics & Manga, FanArt a Original Art. Ďalej sa bude odohrávať súťaž Cosplay o najlepší kostým hrdinu z filmov, hier alebo anime a na záver budeme hladať najlepšieho speváka v Anime-Karaoke.


Vrámci filmov sa návštevníci môžu tešiť na 15 najnovšich filmových trhákov ako Spider-man 3, 300, alebo Ghost Rider natočené podľa comicsovej predlohy. Taktiež nebudú chýbať fantastické filmy a ďalšie filmy s comicsovou, fantastickou alebo anime tématikou..


Herná sekcia ponúkne oficíalny turnaj Majstrovstvá Slovenska v PlayStation 2 2007, PC Cup, PSP Challenge, rôzne mini turnaje v Dance Dance Revolution, Buzz, Singstar, Eyetoy a samozrejme voľné hranie. Zaujíma vás Dance Dance Revolution? Majstrovstvá Slovenska v DDR sa bude konať na Comics Salóne.

Okrem hrania sa budú na mieste odohrávať odborné prednášky a besedy s hernými teoretikmi a vývojármi na tému hier a ich jednotlivých aspektov. Pozvali sme niekoľko vývojárskych štúdií a odohrajú sa premiery rôznych herných titulov a ukažky síl novej PlayStation 3 Xbox 360.


Japonská kultúra sa predstaví rôznymi zaujímavými prednáškami o skladaní o zvykoch, origami, bojových umeniach kendo a iyaido, jedle, znakoch, kimonách a rôznych iných zaujímavostiach z krajiny vychádzajúceho slnka. Chystáme aj živý workshop vo varení japonského jedla.


Comicsová sekcia uvedie zaujímavé prednášky o comicse, ako aj výstavu najlepších comicsových diel zo Slovenska a zahraničia. Záujemcovia sa môžu zapojiť do niekoľkohodinových workshopov vedených odborníkmi na kreslenie comicsov zo Slovenska, Čiech a USA.


Fanúšikovia japonského comicsu sa opäť nabažia vynikjúceho anime, prednášok na tému anime a mangy v sekcii Anime Salón. Budú môcť prevetrať svoje schopnosti v AnimeQuize, kresliacich súťažiach a kostýmovaní. Aj keď bude Anime sekcia, len súčasťou bohatého programu Comics Salónu, tak pôjde opäť o najväčšiu akciu tohto druhu na Slovensku.


Hostia:


Festival Comics Salón bude skutočne medzinárodný aj vďaka účastí vybraných hostí z 8 krajín sveta (Slovensko, USA, Japonsko, Česká Republika, Poľsko, Francúzsko, Rakúsko, Dánsko,).


Medzi hlavné osobnosti comicsu, patrí napriklad známy spisovateľ Richard A. Knaak, autor príebov zo sveta Warcraft, Diablo, Conana Dragon Lance. Taktiež je autorom mangy Ragnarok a Warcraft


Ďalej príde autor ságy o Zaklínačovi Andrzej Sapkowski v rámci krstu tretej knihy zo série Veža Bláznov a Boží Bojovníci.


Prekladateľ Jan Kantúrek, ktorý pracoval na sérií diel Úžasná Zemeplocha od Terryho Pratchetta, príbehoch o Barbarovi Conanovi alebo rôznych comicsoch ako Slaine.


A v neposlednom rade slovenský ilustrátor Juraj Mad Maxon, ktorý je autorom rôznych obrazov, ilustrácií a comicsov.


Svoje diela a prednášky predstaví vyše 50 hostí, ktorí sú odborníkmi v oblasti comicsu, maľby, anime, hier a japonskej kultúry.


Detaily:

IstroCON 2007 a Comics Salón 2007 sa uskutočnia v dňoch 14. až 16. septembra 2007 v priestoroch SÚZA na Drotárskej Ceste 46 v Bratislave. Začne sa v piatok (14.9.) od 12:00 a skončí v nedelu (16.9.) o 19:00.

Neprehliadnite: