Počet respondentov v projekte AIMmonitor presahuje 35.000

Tlačový servis  /  26. 08. 2007, 11:50

AIMmonitor ma za sebou viac ako pol ročné fungovanie. Projekt ktorého zadávateľom je Asociácia Internetových Médií (AIM), bol spustený tento rok v januári. Realizátorom je Mediaresearch Slovakia s.r.o. , s technickou podporou Gemius s.r.o. Gemius technológie, ktoré sú v projekte AIMmonitor využívané sú rovnako používané aj v Českej republike, Poľsku, Maďarsku, pobaltských krajinách a Dánsku.

Cieľom AIMmonitoru je poskytnúť jednotné meranie návštevnosti hlavných slovenských internetových médií, podľa schválenej metodiky. Aby výsledky boli vzhľadom k internetovej populácií, ktorá momentálne predstavuje viac ako 1,75 mlióna užívateľov relevantné, je potrebné mať informácie o dostatočnom počte návštevníkov. Preto je v AIMmonitore okrem iného kladený dôraz aj na dostatočne veľkú vzorku respondentov. Táto vzorka, na ktorej sú získavané informácie o sociodemografii návštevníkov obsahuje od začiatku výskumu viac ako 35.000 respondentov.

Sociodemografické inform
ácie sú v AIMmonitore získaváné formou pop-up dotazníkov. Tie sa zobrazujú užívateľom slovenského internetu na základe stanovených pravidiel. V mesiaci Jún bolo vyplnených a platných viac ako 35.983 dotazníkov. Respondenti, ktorí tento dotazník vyplnili tvoria panel, ktorého pohyb je potom monitorovaný na všetkých meraných serveroch. Z pohľadu toho, čo je pre získanie spoľahlivých dát dostatočné číslo, je tento výsledok vynikajúci. Takto vysoký počet panelistov je spôsobení vysokou, až 10 percentnou návratnosťou dotazníkov. Pokiaľ ide o získanie kvalitných dát z výskumu AIMmonitor, tak platí, že čím vyšší počet respondentov, tým kvalitnejšie a presnejšie údaje je možné získať. Samozrejme, že táto podmienka je pri kvalite dát rozhodujúca pri každom výskume a meraní.

Meranie, ktoré realizuje Mediaresearch Slovakia s.r.o. garantuje minimálne 12.000 respondentov. Dôvodom je práve kvalita výstupných dát. Pri počte respondentov nižšom ako je 9 – 10 tisíc, začínajú byť dáta skreslené a môže sa dokonca stať, že pri menších serveroch alebo sekciách nebude možné získať údaje.

Technológia, ktorá je pre meranie AIMmonitor využívaná umožňuje naviac tento panel v prípade potreby doplniť panelom vybaveným technológiou, ktorá monitoruje všetky aktivity na strane užívateľa internetu. Táto kombinácie funguje napríklad  v Českrj republike a v Poľsku.

Neprehliadnite: