Súborový správca FreeCommander so záložkami 2.

Július Pastierik  /  23. 08. 2007, 00:00

V druhom článku o súborovom správcovi FreeCommander, ktorý môžeme zadarmo používať aj v komerčnej sfére si dokončíme popis jeho vlastností.

V prvom článku o programe FreeCommander sme spomenuli najmä jeho možnosti v oblasti zobrazovania súborov. Neboli však všetky, lebo práve dnes si uvedieme hádam najzaujímavejšiu funkciu, ktorú predchádzajúce verzie tohto súborového správcu nemali – záložky.

Možnosti pre prácu so záložkami

Zapamätanie rozloženia adresárovJe potešiteľné, že v programe FreeCommander pribudla práve táto možnosť, pretože mnohí používatelia si bez nej nevedia svoju prácu už predstaviť a ktorá naozaj prispieva k omnoho vyššej kvalite práce so súbormi. Pri vlastnej práci so záložkami tu nájdeme niekoľko zaujímavých funkcií, ako je napr. možnosť otvorenia rovnakej záložky v druhom pracovnom okne, zamknutie záložky (čo v praxi znamená, že po presune na nejaký adresár sa tento automaticky zobrazí v novej záložke, takže pôvodne zobrazený adresár máme neustále k dispozícii) a pod.

Na tomto mieste musíme spomenúť, že program FreeCommander umožňuje vytvárať viacero zoznamov – obľúbené adresáre, obľúbené aplikácie a práve zobrazené okná (ako tzv. layout). Práve posledná možnosť je zaujímavá aj z hľadiska práce so záložkami, pretože si môžeme nastaviť, či sa pri zobrazení má prepísať aktuálne zobrazenie adresárov, alebo sa uložené okná majú pridať ako nové záložky.

Nastavenie klávesových skratiek

Venujme sa však aj iným možnostiam tohto programu, ktoré nám spríjemňujú a najmä zrýchľujú prácu – klávesovým skratkám. Tieto po inštalácii dodržujú nepísaný „štandard“, ktorý tu vládne už od čias Norton Commandera. Pokiaľ nám to však nevyhovuje, nič sa nedeje, pretože si klávesové skratky môžeme zadefinovať podľa našich vlastných predstáv a potrieb. Ďalej nájdeme v programe zabudovaný interný ZIP, RAR a CAB extraktor a, čo je mnohokrát ešte dôležitejšie, aj ZIP a CAB pakovací program, pričom môžeme vytvoriť samorozbaľovací EXE súbor. Pre prípad prenosu súboru pomocou pomalších liniek, alebo menších prenosových médií si môžeme navyše súbor rozdeliť, pravdaže, znovu s možnosťou vytvorenia EXE súboru, pomocou ktorého ich dokážeme automaticky spojiť.

Komprimovanie súborov

Tí používatelia, ktorí ukladajú súbory na internet, určite ocenia možnosť vytvorenia MD5 kontrolného súčtu, ktorý zverejňujú spolu so súborom. Po stiahnutí tohto súboru sa takto dá ľahko skontrolovať jeho správnosť. A ako inak, keď tu nájdeme možnosť vytvorenia, nájdeme tu aj možnosť overenia MD5 kontrolného súčtu.

Snímanie obrazovky

Bezpečné odstránenie súboruMedzi doplnkové funkcie, ktoré vhodne doplňujú funkcie tohto programu patrí aj možnosť zosnímania obrázku pracovnej plochy v BMP alebo JPG formáte. Je pravda, že vzhľadom na svoje možnosti táto funkcia osloví iba menej náročných používateľov, pretože tieto formáty nie sú práve najvhodnejšie napr. pri písaní recenzií (kde je vhodnejší formát PNG), ale pre mnohých bude určite postačujúca.

Na záver spomeňme, že ešte stále v tomto programe nenájdeme zabudovaného FTP klienta, čo môže mnohým chýbať. Za to však mnohí ocenia možnosti, ktoré program ponúka v ukladaní zoznamu súborov do schránky (či už vrátane cesty alebo bez nej), skartácie súborov (t.j. ich viacnásobné prepísanie pred vlastným vymazaním), možnosť rozdelenia okien nielen vertikálne, ale aj horizontálne a pod.

Internet: http://www.freeCommander.com


Neprehliadnite: