Súborový správca FreeCommander so záložkami 1.

Július Pastierik  /  20. 08. 2007, 00:00

Pomerne nedávno sme si priniesli seriál o freeware programoch z dielne MeeSoft. V jeho rámci sme si znovu pripomenuli aj súborového správcu. Preto by bolo nespravodlivé, keby sme sa znovu nevrátili aj (podľa môjho osobného názoru) k najlepšiemu freeware súborovému správcovi – FreeCommander a to až v dvoch článkoch.

Ako sme spomínali už v rámci recenzie programu MeeSoft Commander, uplynulo už viac ako dva roky odvtedy, čo sme na stránkach Inetu priniesli seriál o freeware súborových správcoch. Pravdaže, viaceré z nich odvtedy prešli vývojom a preto sa znovu vrátime k tomu, ktorý osobne považujem za najlepší – k programu FreeCommander, ktorý ako jeden z mála programov tohto typu je možné používať zadarmo aj v komerčnej sfére.

FreeCommander pracovné rozhranie

Pri nasledujúcom popise sa nebudeme vracať k starej verzii, ale spomenieme možnosti tohto zaujímavého programu znovu, pretože, ako mnohí určite sami uvidia, sú v mnohých smeroch viac než zaujímavé a výpočet noviniek (t.j. porovnávanie) by zabralo možno viac miesta, ako keď sa obmedzíme iba na priamy popis. Hneď na úvod spomeňme, že pracovné rozhranie programu je o.i. preložené aj do slovenčiny či češtiny. Žiaľ, doposiaľ nebol urobený preklad poslednej verzie, takže niektoré časti menu (napr. pri záložkách) sú zatiaľ zobrazované nemecky.

Nastavenie zobrazovaných údajov

Pravdaže, ako iné programy tohto typu je klasicky rozdelený do dvoch okien, v ktorých sa zobrazuje zoznam súborov. Tento si môžeme nechať zobraziť ako jednoduchý zoznam, detailný zoznam či pomocou ikon Okrem toho program umožňuje vlastnú definíciu zobrazovaných informácií. V tomto prípade si môžeme pripraviť viacero rôznych zoznamov zobrazovaných informácií. Vlastné zobrazenie prevádzame tak, že si vyberieme príslušný zoznam a dáme si zobrazovať detaily.

Náhľad na ODT súbor

Okrem toho v prípade obrázkov si tieto môžeme nechať zobrazovať vo forme malých náhľadov na ne. K dispozícii máme aj funkciu tzv. rýchleho zobrazenia, keď sa nám v druhom paneli automaticky zobrazuje náhľad na vybraný súbor. Na tomto mieste je potešiteľné, že program v tomto režime nezobrazuje iba obrázky či v prípade prechodu na adresár jeho veľkosť, počet obsiahnutých súborov a podadresárov, ale aj súbory iných typov, z ktorých spomeňme aspoň multimediálne (audio aj video) súbory, textové TXT či RTF súbory, internetové HTML, XML, PHP… súbory a, čo je obzvlášť potešiteľné, aj súbory v otvorených súborových („Open Document“) formátoch, ktoré používa o.i. kancelársky balík OpenOffice.org. Pretože súčasťou programu je aj zabudovaný prehliadač (štandardne je prístupný cez klávesovú skratku F3), je možné tieto súbory prezerať aj priamo v ňom.

Náhľad na ODS súbor

Okrem už spomenutých možností zobrazenia si môžeme pri každom okne nechať zobrazovať aj stromovú štruktúru adresáru, ktorá však nenahradí zobrazované súbory, ale pridá sa ako nový stĺpec, takže prakticky môžeme mať k dispozícii až štyri pracovné okná (pochopiteľne, príslušná stromová štruktúra je zviazaná s oknom, pri ktorej sme si ju nechali zobrazovať).

Nabudúce: záložky, alebo FreeCommander zaznamenal naozaj veľa noviniek.

Internet: http://www.freeCommander.com


Neprehliadnite: