Cestovanie časom sa stáva realitou

Tomáš Kusenda  /  09. 08. 2007, 00:00

V izraelskom Technion Institute of Technology sa vedcom podaril zaujímavý kúsok. Vyvinuli totiž plán na zostrojenie prístroja, pomocou ktorého bude možné cestovať v čase.

Najzaujímavejšie na tom však je, že funguje aj na základe terajších predpokladov z fyziky a nepopiera ich. Plán však nezahŕňa návod na zostrojenie prístroja, ale popisuje vytváranie paralelných vesmírov, zakrivenie časopriestoru a podobné veci, ktoré by stroj času ovplyvňoval.

Podľa plánov je však možné cestovať iba tam, kde bola v časopriestore vytvorená podobná anomália. Teda ak v minulosti niečo podobné nastalo, tak sa tam môžeme vrátiť.

Vedci tvrdia, že bol učinený významný pokrok, pretože predošlé modely rátali s existenciou antihmoty (hmoty s negatívnou a gravitáciou). Jej existencia však nebola dokázaná (mohol by však na to prispieť projekt LHC).

Rovnakými myšlienkami cestovania v čase sa zaoberá stále viac a viac vedeckých tímov. V Seattli sa pre nedostatok financií prestali zaoberať experimentálnym potvrdením cestovania v čase. Experiment bude využívať kvantovú fyziku. Fotóny sa budú párovať.

Máme pár častí, ak sa zmení jedna, musí sa aj druhá. Vzdialenosť nehrá úlohu. Častice však musia vzniknúť špecifickým spôsobom. V experimente sa rozdelí dvojica fotónov (svetelná častica). Jeden fotón prebehne cez dve optické vlákna, každé s dĺžkou 10 km. Ďalší bude o 50 mikrosekúnd nasledovať za ním.

V experimente sa najskôr musí zistiť, ako namerať údaje. Potom sa bude pozorovať, či bude mať vplyv na fotóny ich rozdelenie a presun.

Ak by sa potvrdilo, že fotóny sú spárované párované, každý pár môže preniesť späť v čase určitú informáciu. Avšak vždy len o niekoľko mikrosekúnd. Avšak fotónov je také množstvo, že sa dá informácia posúvať aj o niekoľko storočí.

Nevýhodou je, že fotón zanikne akonáhle sa prestane pohybovať.

Tlačová správa

Neprehliadnite: