Ati a nVidia opravujú ovládače

Tomáš Kusenda  /  01. 08. 2007, 00:00

To, že AMD má už vyladené ovládače pre Radeony X2x00 to je už známe. Známe je ale aj to, že nVidia má viac ako pol roka po vydaní kariet 8800 stále veľa múch.

Najnovšia generácia Radeonov má problém s novým Source enginom od Valve. Konkrétne s vykresľovaním hmly. Je to veľmi smutná, ale aj paradoxná správa, keďže AMD a Valve naozaj dobre spolupracujú a ku kartám Radeon HD2900 je dodávaný voucher na trojicu hier od Valve. Terry Makedon, hlavný vývojár ovládačov Catalyst bude táto chyba opravená v augustovej verzii ovládačov s číslom 7.8. Údajne by mali byť dostupné v druhom týždni mesiaca.

Karty nVidia GeForce 8800 sú síce na trhu už dlho, ale vývojári ovládačov asi zaspali na vavrínoch. Ovládače sú stále nedoladené a majú chyby. Chyby sa našťastie týkajú iba high-endovej rady. Konkrétne ide o pamäť. Užívatelia grafík s jadrom G80 sa sťažujú na občasné trhanie hier. Spôsobuje to grafický akcelerátor. Ten neuvoľňuje pamäť od nepoužívaných textúr, preto sa pamäť rýchlo zaplní a karta začne využívať operačnú pamäť. Aj po jej zaplnení začne využívať Swap na disku. Tento Bug je najviac viditeľný na GeForce 8800GTS 320MB. nVidia vie síce o tejto chybe už dlhšie, avšak na jej odstránenie akosi pozabudla. Údajne však riešenie existuje, ale musí sa dostatočne otestovať. Podľa dostupných údajov bude problém vyriešený do septembra. Zatiaľ je však odporúčané počas hrania sa prehodiť do Windowsu (Alt+Tab). To donúti kartu prestránkovať si pamäť.

Na záver už iba zaželám obom výrobcom veľa šťastia pri hľadaní riešení.

Neprehliadnite: