Európski provideri nemajú právo poskytovať osobné údaje osôb podozrivých z pirátstva

Michal Kyžňanský  /  19. 07. 2007, 00:00

Juliane Kokott, generálna advokáta Európskeho súdneho dvora (ESD) tvrdí, že rôzne skupiny snažiace sa chrániť autorské práva nemajú právo žiadať od internetových providerov mená, adresy a iné informácie o užívateľoch podozrivých z pirátstva.

Osobné údaje by v žiadnom prípade nemali byť poskytované v civilných prípadoch na rozdiel od kriminálnych, kde povolenie k prístupu k týmto informáciám je mnohokrát nevyhnutné a nápomocné, to je dodatok k vyhláseniu generálnej advokátky Európskeho súdneho dvora.

Spomínané vyjadrenie prišlo po tom, čo skupina španielskych hudobných producentov podala sťažnosť na najväčšieho telekomunikačného operátora v krajine, spoločnosť Telefonica za neposkytnutie mien a adries skupiny ľudí, podozrivých z ilegálnych praktík. Tie sa mali týkať používania peer-to-peer softvéru Kazaa na ilegálne rozposielanie a sťahovanie piesní.

Španielsky súd, ktorý sa prípadom zaoberal požiadal o presnejší výklad zákona a o radu Európsky súd. Vyhlásenie Juliane Kokott má pomôcť rozhodovaniu sa súdom v členských krajinách EÚ pri podobných prípadoch. Telefonica reagovala na sťažnosť slovami, že zákon jej prikazuje poskytnúť osobné údaje svojich zákazníkov iba v prípade trestného konania, ohrozenia verejnej bezpečnosti alebo národnej obrany.

Belgický súd sa minulý mesiac vysporiadal s podobným prípadom tak, že prikázal providerovi Scarlet, aby filtroval alebo blokovať programy na zdieľanie dát. Na splnenie tejto úlohy má 6 mesiacov inak bude musieť čeliť denným pokutám.

Zdroj:

news.yahoo.com

Neprehliadnite: