DRM cracknutá... opäť

Michal Kyžňanský  /  16. 07. 2007, 00:00

Hra na mačku a myš, konkrétne medzi Microsoftom a tajomným neznámym skrývajúcim sa za nickom „viodentia” pokračuje. Je to už po tretíkrát čo bol aktualizovaný nástroj FairUse4WM, ktorý odstraňuje z médií DRM ochranu.

Boj medzi Microsoftom a človekom, ktorý si hovorí viodentia sa začal 19. augusta 2006 vydaním nástroja FairUse4WM, ktorého meno sa stalo preslávene vďaka jeho schopnosti odstrániť DRM ochranu. Microsoft reagoval takmer okamžite a 28. augusta 2006 vydal záplatu pre DRM, ktorá tejto ochrane vrátila bezpečnosť. Tým to však neskončilo. Viodentia o 3 dni nato vyrukoval s aktualizáciou svojho nástroja, ktorý sa tak stal opäť funkčným a robil ďalšie vrásky na tvárach programátorov Microsoftu. Tým sa však podarilo vytvoriť ďalšiu opravu DRM ochrany, ktorá sa tak stala opäť bezpečnou.

Microsoft rozbehol po tajomnom užívateľovi pátranie a podal proti nemu žalobu.Vo svojich vyhláseniach Microsoft tvrdil, že viodentia musí disponovať materiálmi, ktoré pochádzajú priamo z Microsoftu, pretože inak by podobný nástroj nebolo možné vyrobiť a v takom krátkom čase opäť sfunkčniť. Videntia však odmietal podobné vyhlásenia a tvrdil, že všetko pochádza priamo z jeho rúk. Odvtedy však bolo ticho a Microsoft stiahol svoje obvinenia kvôli neúspešnému pátraniu po tvorcovi FairUse4WM.

Dňa 13. júla však užívateľ menom Tao Divine fóre servera Doom9 oznámil, že prišiel na spôsob ako aktualizovať nástroj FairUse4WM, ktorý už 2 krát dokázal odstrániť DRM ochranu. Aktualizácia 1.3fix-2 podporuje Windows Vista a dokáže zbaviť DRM ochrany aj materiály stiahnuté z internetového obchodu Zune Marketplace. Zaujímavé je, že Meno Tao Divine je anagramom mena viodentia, takže Viodentia alebo ak chcete po novom Tao Divine po 3. krát vypálil Microsoftu rybník. Figúrky sú rozostavené na ťahu je Microsoft.

Zdroj:

arstechnica.com en.wikipedia.org

Neprehliadnite: