Freeware od firmy MeeSoft 4. – Commander

Július Pastierik  /  30. 07. 2007, 00:00

V poslednej časti seriálu o programoch firmy MeeSoft sa zoznámime (ako sme to sľúbili) so súborovým správcom MeeSoft Commander.

Pred viac ako dvomi rokmi sme si na stránkach Inet.sk predstavili celú sériu súborových správcov, medzi ktorými nechýbal ani MeeSoft Commander. Pretože odvtedy uplynulo naozaj veľa času nezaškodí, ak si ho v rámci zoznamovania sa s programami z dielne MeeSoft znovu pripomenieme.

Obľúbené položky

MeeSoft Commander je ako jeden z mála programov, ktoré nie sú zamerané na grafiku. Napriek tomu svojimi možnosťami vhodne dopĺňa ostatné „MeeSoft“ programy a preto si určite nájde svojich obľúbencov a používateľov. Podobne, ako program MeeSoft Diagram Designer je aj tento program preložený do češtiny, takže jeho používanie v tejto oblasti nebude robiť nikomu žiadne potiaže.

Ako súborový správca je podobne, ako množstvo iných programov tejto triedy klasicky rozdelený do dvoch panelov, ktoré zaviedol DOS-ovský program Norton Commander a pretože sa tento spôsob zobrazovania ukázal ako vynikajúci, odvtedy ho používa väčšina jeho nasledovníkov.

Náhľad na RTF súbor

Pri zobrazovaní zoznamu súborov môžeme použiť viacero možností – jednoduchý zoznam, detailný zoznam alebo zoznam s obrázkovými náhľadmi. V poslednej možnosti sa prejavuje to, že autorom tohto programu je práve firma MeeSoft, takže na grafiku nemohli úplne zabudnúť ani v tomto programe. K tomu sa však ešte vrátime pri popise jeho ďalších vlastností. Okrem toho si môžeme nechať zobrazovať pri jednotlivých súboroch malé zaškrtávacie políčka pre selektívny výber. Túto možnosť v iných programoch tohto typu nevidíme tak často (z freeware programov je vlastne MeeSoft Commander jediný, ktorý ju má), takže pre tých, ktorí túto vlastnosť požadujú sa stáva neoceniteľným pomocníkom.

Na druhom paneli si môžeme nechať o.i. automaticky zobrazovať náhľad na aktuálny súbor. Program dokáže zobrazovať jednoduché textové súbory, súbory vo formáte RTF a obrázky. Pri textových súboroch si ho môžeme zalomiť na šírku pracovného okna, takže ho môžeme zároveň pohodlne prečítať.

Nastavenie zobrazovania súborov

Pri zobrazovaní grafických súborov program štandardne podporuje formáty BMP, WMF, EMF, JPEG, PNG, MNG, GIF, PCX, ICO, CUR a HIPS. Ako sme už spomínali pri popise programu MeeSoft Image Analyzer, pokiaľ ho nainštalujeme, rozšírime aj možnosti programu MeeSoft Commander a to konkrétne o možnosť zobrazovania súborov vo formátoch JPEG 2000, TIFF, RAS, PNM, PGM a PPM.

Pri zobrazovaní grafických súborov nájdeme aj niekoľko jednoduchých možností ich korekcie, čím autori zrejme naznačujú, že sa máme pozrieť aj po ostatných grafických programoch z dielne MeeSoft. Pri zobrazení môžeme použiť korekciu farieb, automatické nastavenie bieleho a čierneho bodu, redukciu šumu, otočenie a zmenu veľkosti. Tieto úpravy sa neukladajú do zobrazovaného súboru, ale slúžia iba pre okamžité zobrazenie aktuálneho obrázku a pri presune na ďalší sa znovu nastavia do pôvodnej hodnoty. Ďalej môžeme (pravdaže, ak ho máme nainštalovaný) obrázok otvoriť aj v programe MeeSoft Image Analyzer.

Prezeranie súborov F3

Súbory, ktoré nedokáže program zobraziť priamo automaticky zobrazuje v hexadecimálnom kóde. Túto možnosť však nájdeme aj pri obrázkoch a textových súboroch, takže ani tam nie sme o túto funkciu ukrátení. Veľmi zaujímavý je aj automatický prehliadač súborov – v nami zadefinovanom časovom rozsahu sa automaticky pohybuje po všetkých (naozaj všetkých, nielen obrázkových či textových) súboroch príslušného adresára a v druhom okne nám zobrazuje príslušný náhľad. Pokiaľ si zobrazíme súbor pomocou funkcie „Zobraziť“ (klávesová skratka „F3“), zobrazí sa v samostatnom okne a následne, ak chceme, si môžeme nechať zobrazovať súbory aj v celoobrazovkovom režime ako jednoduché SlideShow.

Medzi ďalšiu dôležitú funkciu, ktorú určite mnohí využijú patrí zabudovaný FTP klient. Jeho definíciu nájdeme skrytú medzi obľúbenými položkami, čo síce môže niekoho prekvapiť, no na druhej strane to má svoje opodstatnenie, pretože tu nájdeme hneď tri druhy obľúbených položiek – súbor, adresár a FTP pripojenie. Zoznam je síce iba jeden, ale každý typ z týchto odkazov je indikovaný inou grafickou ikonou a zároveň ho označujeme nami zadaným jedinečným názvom, takže orientácia v ňom je pomerne prehľadná. Prekvapujúco tu nenájdeme možnosť vymazania zadaného odkazu. Toto dokážeme urobiť tak, že príslušný odkaz priamo vymažeme v podadresári „Shortcuts“, ktorý sa nachádza v adresári, kde máme nainštalovaný vlastný program MeeSoft Commander. Pre rýchly presun do tohto adresára sa priamo v zozname obľúbených položiek nachádza voľba „Zobraziť“.

FTP pripojenieMedzi ďalšie možnosti, ktoré sa v súborových správcoch bežne nachádzajú, môžeme zaradiť zabudované funkcie pre rozbaľovanie ZIP a RAR súborov. Žiaľ, nenájdeme tu však opačnú možnosť – t.j. ich spakovanie, takže v tomto smere sme odkázaní na iné programy. Tak isto program MeeSoft Commander nepoteší tých používateľov, ktorí potrebujú hromadne premenovávať súbory. Má síce zabudovanú aj túto funkciu, ale jej možnosti sú dosť obmedzené a pomerne nepohodlné, takže v tomto smere uspokojí iba menej náročných používateľov.

Hromadné premenovanie súborov

Ako by to bolo, keby súborový správca neumožňoval prácu s klávesovými skratkami (F1 – Help, F2 – Rename, F3 – View, F4 – Edit, F5 – Copy, F6 – Move, F7 – New Directory, F8 – Delete a pod.). V tomto smere sa program drží starých „Nortonovských“ štandardov (aj keď k nim, pravdaže, pribudli nové funkcie) a žiaľ, neumožňuje nám tieto skratky prispôsobiť našim požiadavkám. Na druhej strane neustále zobrazený príkazový riadok určite urobí radosť tým, ktorí radšej používajú klávesnicu ako myš.

Ako aj v iných programoch, ktoré sme si už predstavili, aj v programe MeeSoft Commander nájdeme zabudovaný výrazový tester a to dokonca s možnosťou vykreslenia grafu funkcie. Žiaľ, pretože program nie je určený pre grafickú prácu, nevyužijeme túto možnosť na uloženie výsledku do grafického súboru, ale na to nám predsa slúžia ostatné grafické „MeeSoft“ programy, ktoré sme si v tomto smere už predstavili.

Kontextové menu

Na záver ešte pripomeňme, že pokiaľ chcete program používať aj v češtine, musíte si jazykový modul z domovských stránok stiahnuť a nainštalovať osobitne. Program umožňuje tri rôznofarebné vzhľady. Veľmi dôležité je aj kontextové menu, ktoré sa líši od štandardného kontextového menu operačného systému Windows. K tomuto však máme tiež prístup cez položku „Systémové menu“.

Internet: meesoft.logicnet.dk/Commander

Neprehliadnite: