Nová verzia komunikačných nástrojov Cisco Unified Communications spája pevné, bezdrôtové a mobilné zariadenia

Tlačový servis  /  10. 07. 2007, 20:23

Cisco predstavilo nové produkty a aplikácie, ktoré organizáciám umožnia využívať firemnú sieť pre efektívnejšiu a individualizovanú spoluprácu. Súbor aplikácií Unified Communications 6.0 predstavuje komplexný komunikačný systém pre hlasové, video a dátové aplikácie.

Nová verzia obsahuje funkcie, ktoré výrazne zvyšujú produktivitu mobilných zamestnancov. Prináša aj nové možnosti spolupráce a umožňuje integráciu aplikácií od iných výrobcov. Unified Communications spája pevné, bezdrôtové a mobilné zariadenia do jedného bezpečného riešenia pre celú organizáciu a je vhodným a cenovo dostupným komunikačným riešením aj pre stredné a malé podniky.

Unified Communications sa orientuje na zvyšovanie produktivity pracovníkov a rozširovanie možností spolupráce, pričom súčasne znižuje náklady na údržbu viacerých komunikačných aplikácií a infraštruktúr,” uviedol Michal Malíček, obchodný riaditeľ pre segment malých a stredných podnikov spoločnosti Cisco.


Cesta od IP k Unified Communications

Zamestnanci, obchodní partneri a zákazníci používajú pri komunikácii zdanlivo nekonečnú kombináciu nástrojov, ako sú telefonické hovory, hlasové správy, elektronická pošta, faxy, mobilní klienti či konferencie, čomu zodpovedá aj široká škála komunikačných prístrojov a zariadení. Bez systému jednotnej komunikácie však tieto nástroje nemôžu používať efektívne, pretože sú zahltení informáciami. Nesprávne nastavená firemná komunikácia oneskoruje rozhodovanie, spomaľuje procesy a znižuje produktivitu.

Predchodcom Unified Communications boli riešenia IP telefónie a komunikácie, ktoré začali riešiť tieto problémy, umožnili organizáciám zjednodušiť obchodné procesy a znížiť náklady. Počas dlhého časového obdobia firmy využívali výhody, ktoré prináša prenos hlasu, dát a videa cez spoločnú infraštruktúru IP. Z týchto systémov sa vyvinuli riešenia jednotnej komunikácie, ktoré ponúkajú ešte väčšie výhody. Aplikácie Unified Communications sú tiež začlenené do infraštruktúry IP. Umožňujú integrovať komunikáciu s obchodnými procesmi a zabezpečiť, aby sa informácie rýchlo dostali k príjemcom cez najvhodnejšie médium.” povedal Kaan Terzioglu, viceprezident pre strednú a východnú Európu spoločnosti Cisco.

Unified Communications umožňuje spoločnostiam spolupracovať v reálnom čase a používať rozvinuté aplikácie, ako sú video konferencie, integrované hlasové a webové konferencie, mobilné IP softvérové telefóny či hlasová pošta. Od roku 1999 Cisco dodalo na trh už vyše 11 miliónov IP telefónov. V súčasnosti ich predáva v každom štvrťroku približne milión. Firma má viac ako 48 000 zákazníkov Unified Communications po celom svete. Vyše dve tretiny spoločností zo zoznamu Fortune 500 používa riešenia Unified Communications od Cisca.


Systém Unified Communications 6.0

Systém Unified Communications 6.0 (UCS 6.0) predstavuje súbor komunikačných produktov pre malé, stredné a veľké podniky. Je súčasťou integrovaného riešenia, ktoré obsahuje sieťovú infraštruktúru, bezpečnosť, mobilitu, riadenie siete a služby životného cyklu. Kľúčové funkcie a produkty UCS 6.0 sú popísané nižšie:


Mobilita

Unified Mobile Communicator je softvérová aplikácia, ktorá sa ľahko používa a je určená pre mobilné súpravy, umožňujúce efektívnejšiu komunikáciu mobilných pracovníkov. Rozširuje komunikačné aplikácie v rámci organizácie a používa sa s mobilnými a smart telefónmi. UCS 6.0 umožňuje vykonávať tieto činnosti:

  • Pristupovať k aktuálnym údajom vo firemnom i osobnom zozname

  • Zisťovať, či kolega má linku obsadenú alebo voľnú

  • Bezpečne posielať textové správy, pričom adresát ich môže prijať aj počas telefonovania

  • Prezerať si zoznam správ hlasovej pošty na displeji mobilnej súpravy s možnosťou výberu správ, ktoré si chce používateľ prehrať

  • Využívať konferencie a spoluprácu prostredníctvom integrácie s aplikáciou Unified MeetingPlace

  • Pristupovať do zoznamu prijatých hovorov – používateľ môže zistiť, kto mu volal a kedy, dokonca i vtedy, keď hovor pôvodne smeroval na jeho telefón v kancelárii

  • Unified Mobile Communicator funguje na rôznych zariadeniach GSM a v systémoch kľúčových mobilných operátorov


Unified Wireless IP Phone 7921G zdokonaľuje hlasové parametre bezdrôtovej komunikácie. Podporuje normy 802.11 a/b/g. Ako jeden z prvých IP telefónov obsahuje podporu pre normu 802.11a. Ponúka vyhradené tlačidlá pre tichý režim a hlasitosť, aplikácie ako „push-to-talk”, integrovaný mikrofón a stanicu určenú na dokovanie a nabíjanie. Je vybavený nástrojom Compatible Extensions (CCX) vo verzii 4, ktorý poskytuje funkcie Quality of Service (QoS) na zabezpečenie vysokej kvality.


Malé a stredné podniky

Unified Communications Manager Business Edition spája kľúčové aplikácie Unified Communications pre stredné podniky (100 až 500 pracovníkov) na jednej hardvérovej platforme. Poskytuje kompletný balík funkcií pre hlas, video, mobilitu a tzv. Messaging funkcionality, vrátane:

  • funkcie audio a video telefónie cez Unified Communications Manager 6.0 (predtým Unified CallManager)

  • messaging funkcionalít v rámci Cisco Unity Connection 2.0

  • funkcie jedného čísla v Unified Mobility (predtým Unified MobilityManager)

  • spoločné nástroje na systémový manažment a servis

Unified Communications Manager Business Edition je nákladovo efektívne riešenie, keďže nie je potrebné bežať každú aplikáciu na viacerých hardvérových serveroch. Zjednodušuje tiež inštaláciu, podporu a priebežný manažment systému, čím znižuje celkové náklady firiem na investície.


Spolupráca

Nová verzia Unified Personal Communicator 1.2 ponúka okamžité zasielanie správ medzi PC a IP telefónmi. Zavádza novú lištu s nástrojmi Microsoft Outlook, ktorá umožňuje používateľom kliknúť na voľbu čísla alebo zaslať okamžitú správu zo zoznamu kontaktov. Používatelia si môžu nechať zobraziť aj informácie o dostupnosti na základe kalendára v Outlook Exchange. Poskytuje sa tiež podpora pre webové konferencie v rámci Unified MeetingPlace 6.0 a hlasovú poštu Cisco Unity (okrem už podporovaných aplikácií Unity Connection a Unified MeetingPlace Express).

Funkcie webovej konferencie flash-based cez Unified MeetingPlace 6.0 poskytujú vyšší komfort, lepšiu podporu pre aplikácie a jediné riešenie a používateľské prostredie pre jednoduchý a efektívny hlas, video a webové konferencie. K novým funkciám patrí automatické škálovanie zdieľaných okien, animácie v prezentáciách, šablóny pre stretnutia (spolupráca, prezentácia, webový seminár) a ďalšie interaktívne funkcie (chat, moderované otázky a odpovede, polling).


Systém Unified Communications 6.0 pomáha organizáciám vyniknúť v dnešnom rýchlom svete a poskytuje jednoduché a pri tom sofistikované riešenie umožňujúce neustále inovovať a flexibilne sa adaptovať. Využitím siete ako platformy pre všetku komunikáciu, čiže pre hlas, video, dáta, bezpečnosť a mobilitu, sa infraštruktúra transformuje na „ľudskú sieť”, v ktorej sa organizácia virtuálne pohybuje so svojimi zamestnancami, je im všade k dispozícii a poskytuje im informácie kedykoľvek a kdekoľvek ich potrebujú.

Neprehliadnite: