Intel: 1 milión predaných quad-core procesorov a plánované zlacňovanie

Michal Kyžňanský  /  01. 07. 2007, 00:00

Na poslednom stretnutí Intel Developer Forum roku 2006 si Intel stanovil cieľ, predať 1 milión štvorjadrových procesorov ešte predtým, než AMD predá jediný procesor Barcelona – natívne štvorjadro. Ten cieľ sa podarilo dosiahnuť 29. júna 2007, o 2 mesiace skôr ako si Intel naplánoval.

Aktuálna produktová línia Intelu ponúka viac než dostatočnú počiatočnú paletu štvorjadrových procesorov. Core 2 Quad a Core 2 Extreme pokrývajú vysokú desktopovú triedu a štvorjadrový Xeon s novým prírastkom Tigertown zasa serverovú platformu. Tigertown bude určený pre zostavy obsahujúce až 32 procesorov a najdrahší model Xeon X7350 (2,301 USD) bude taktovaný na 2.93 GHz na jadro a bude obsahovať spolu 8 MB L2 cache. NA trhu by sa mal objaviť v septembri 2007.

Náskok nie je jediná zbraň, ktorú má Intel proti AMD. Dňa 22. júla sa očakáva veľké zlacňovanie štvorjadrových procesorov Intelu, ktoré určite prispeje k väčšiemu dopytu po týchto procesoroch. Na 1. kvartál roku 2008 je naplánovaný 4-jadrový procesor Itanium s označením Tukwila. Pôjde o prvý procesor z dielne Intelu, ktorý využije nový typ zbernice CSI – common system interface.

Súboj medzi AMD a Intelom sa vyostruje a čaká sa už len na nového bojovníka AMD – natívnu 4-jadrovú Barcelonu.

Zdroj:

dailytech.com

Neprehliadnite: