ZPW: Vyjadrenie k odobraniu serverov a výpadku služieb spoločnosti Websupport, s.r.o.

Tlačový servis  /  27. 06. 2007, 22:26

Združenie poskytovateľov webhostingu vyjadruje svoje znepokojenie nad dnešnou udalosťou odobratia serverov spoločnosti Websupport, s.r.o. políciou. Obzvlášť nás mrzí, že došlo k nefunkčnosti niekoľkých tisícov webových stránok a e-mailových adries koncových klientov.

Postup polície považujeme vo všeobecnosti za neobvykle radikálny, avšak vzhľadom k nedostatku ďalších informácií nie je na mieste hodnotiť jeho primeranosť. Dúfame však, že polícia vykoná svojupovinnosť rýchlo, aby už čoskoro boli plnohodnotne obnovené služby pre klientov.

Služby komerčného webhostingu využívajú spravidla firmy a organizácie pre prevádzku svojich webových sídiel a e-mailových adries, ktoré zabezpečujú ich dennú elektronickú komunikáciu. Niektoré spoločnosti sú od funkčnosti webových sídiel a pošty neraz existenčne závislé. Niekoľkohodinový výpadok
(obzvlášť cez pracovnú dobu) môže preto pre mnohé firmy znamenať vážne prevádzkové problémy a vysoké finančné straty.

Apelujeme preto na políciu aby konala najrýchlejšie ako je to možné. S ohľadom na klientov je potrebné čo najskôr uviesť do prevádzky aspoň tie servery, ktorých obsah priamo nesúvisí s vyšetrovaním.

Napokon si dovoľujeme vyjadriť potrebu urýchleného začlenenia internetu a internetových služieb do legislatívy SR. Dnes sa už v prípade internetovej komunikácie nejedná o okrajovú záležitosť ale o podstatný nástroj pre každé podnikanie a dotýka sa podstatnej časti populácie. Všetci poskytovatelia internetových služieb musia mať možnosť chrániť svojich klientov pred dôsledkami prebiehajúceho trestnoprávneho konania, ktorého nie sú účastní.

Neprehliadnite: